Άρθρα

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ " ΦΕΥΓΕΙ" ( ή τον ¨φεύγουν" ; ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ...

Άραγε οι προδότες σ' αυτή την χώρα μας περισσεύουν σε βαθμό πολύ επικίνδυνο ή αυτό που κυρίως φταίει είναι η έλλειψη ιστορικής γνώσης και γενικότερα η παιδεία; Μάλλον θα έδινα μεγάλο προβάδισμα στη δεύτερη υπόθεση καθ' ότι δεν μπορώ να πιστέψω πως Έλληνες θα ήταν δυνατόν να επιθυμούν το κακό της Πατρίδος τους ! 
Σε μια παρόμοια περίπτωση θα τοποθετούσα και την εδώ και 70 και πλέον χρόνια επικρατούσα άποψη περί του προσώπου του Ιωάννου Μεταξά! Δήλα δη ο " στιγματισμός" του ως δικτάτορα με ότι μπορεί να αφήνει να υπονοηθεί ένας παρόμοιος χαρακτηρισμός! 
Επ' ευκαιρία της επετείου του θανάτου του ( ή δολοφονίας του; ) την 29η Ιανουαρίου 1941, ας ανατρέξουμε λίγο στο ποιός ήταν ΑΛΗΘΙΝΑ ο Μεταξάς και τι πρόσφερε στην Ελλάδα μας ! Έχουν φυσικά κατά καιρούς αναφερθεί, (από ελαχίστους βεβαίως αφού η " Δημοκρατία" των τσακαλιών και υαίνων της ελληνικής πολιτικής, δεν την συμφέρει να αναδεικνύεται το έργο ενός "δικτάτορα" το οποίο ωφέλησε ΤΑ ΜΑΛΑ την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος γενικότερα), το έργο το οποίο προσέφερε, σε καιρούς πραγματικά πολύ δύσκολους, σε καιρούς που η Ελλάς κυριολεκτικά είχε καταστεί " καμμένο έδαφος" από κάθε άποψη! 

 Η προσφορά του μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια στον εργατικό τομέα ( καθιέρωση οκταώρου, δημιουργία ΙΚΑ, γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, υποχρεωτική διαιτησία με την δημιουργία Υπηρεσίας Οργανισμού και Διαιτησίας, αναγνώριση 1300 σωματείων και 41 Εργατουπαλληλικών Κέντρων, καθιέρωση της Κυριακάτικης αργίας- εκεί όπου δεν υπήρχε πριν- δεκαπενθήμερη άδεια μετά πλήρους αποδοχής,προστασία ανηλίκων. Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από εργατικά ατυχήματα, με επιθεωρήσεις εργασίας, προστασία υγείας - βιβλιάρια υγείας- ίδρυση ταμείων Πρόνοιας, επικουρικά και συνταξιοδοτικά, αυξήθηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων από 583.389 σε 3.575.864 , δημιουργία Εργατικής Εστίας, Κέντρο Εργαζόμενης Γυναίκας, ιδρύθηκαν οι Λέσχες εργαζομένου κοριτσιού και εργαζομένου παιδιού, προωθήθηκε ο εργατικός αθλητισμός ιδρύθηκε το Εργατικ'ο Θέατρο στον Πειραιά. ) στην Παιδεία: δημιουργήθηκαν 1739 νέα σχολεία, Πρότυπα σχολεία, διορίστηκαν 5000 νέοι δάσκαλοι και καθηγητές, συστήθηκαν Αστικά Πρακτικά σχολεία, η Χαροκόπειος Οικονομική Σχολή, διδασκαλεία Νηπιαγωγών, μέσες γεωργικές και εμπορικές σχολές, υιοθετήθηκε ο θεσμός των σχολικών εκδρομών με κρατική χρηματοδότηση, δημιουργήθθηκε θέση Επιθεωρητή ιδιωτικής εκπαίδευσης, διατέθηκαν βιβλιοθήκες ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, δημιούργησε τα Ταμεία Εκπαιδευτικής Πρόνοιας και Ανεγέρσεως Εκπαιδευτηρίων, ολοκληρώθηκαν η ανέγερση των Αρχαιολιγικών Μουσείων Αθηνών, Δελφών, Ηρακλείου.

 Δημιούργησε τον Ανώτατο Πολεοδομικό Οργανισμό, την Λαχαναγορά, πολλά έργα οδοποιΐας, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, υδραυθλικά, αθλητικά, διαμόρφωσε πλατείες, κάλυψε τον Ιλισό, έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες δενδροφυτεύσεις. Χάρισε δάνεια και μείωσε τόκους στους αγρότες -νόμος Α.Ν. 677/1937- , ενίσχυσε τους καπνοπαραγωγούς, διένειμε 480000 στρέματα σε ακτήμονες, θέσπισε μέτρα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, προστάτεψε την σταφίδα και την ελειοπαραγωγή. Ίδρυσε το Ταμείο Αρδευτικών έργων. Οι καλλιεργημένες εκτάσεις αυξήθηκαν από 12.452.980 στρέμματα σε 25.841.000 προωθήθηκε η συνεταιριστική οργάνωση και το 1938 συστλαθηκε η Εθνική Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, επίσης οι Οίκοι του Αγρότου. Το 1938 εγκαινιάστηκε ο Σταθμός Εθνικού Ιδρύματος Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Δημιουργήθηκε η " Εταιρία Προστασίας Αποφυλακιζομένων Καταδίκων, ιδρύθηκαν δικαστήρια Ανηλίκων και συντάχθηκε ο Αστικός Κώδικας. Η δημιουργία των ΤΤΤ ( Ταχυδρομική, Τηλεφωνική, Τηλεγραφική ) με ίδρυση σταθμών ασυρμάτου και στο πιό απομακρυσμένο νησί.

Μάλιστα σε τέσσερα χρόνια πραγματοποιήθηκε η Αναγέννηση της χώρας και φυσικά ένα από τα σπουδαιότερα έργα του ήταν η αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού , με την δημιουργία της περίφημης Γραμμής Μεταξά ( η κατάληψη των οχυρών, παρά την κύκλωσή τους εξ' αιτίας της Γιουγκοσλαβικής κατάρρευσης, στοίχησε την ζωή σε 15000 γερμανούς) !!! Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό ενισχύθηκαν από σύγρονα όπλα και πλοία, αεροπλάνα και αντιαεροπορικά πυροβόλα, αντιαρματικά.
Και φυσικά όλα αυτά ήταν ο Πρόδρομος της χρυσής σελίδας στην Ελληνική Ιστορία του " ΟΧΙ" και του Έπους του '40 ! Ήταν η Ελλάδα που είχε ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει δύο αυτοκρατορίες ( Ιταλική και Γερμανική) και να κάνει ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ να υποκλίνεται μπροστά της ! 
Η αποφράδα ημέρα 29η Ιανουαρίου 1941, στέρησε όχι απλά την Ελλάδα από έναν ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΗΓΕΤΗ αλλά και την ελληνική ιστορία από έναν μεγαλύτερο άθλο, σίγουρα... Πολλά λέγονται για τον τρόπο με τον οποίο " έφυγε" ο Ιωάννης Μεταξάς, μετά από ένα : παραμυγδαλικό απόστημα... Πολλά που είχαν σχέση με Άγγλους " γιατρούς", καλογερους που επισκέπτονταν το νοσοκομείο, ενέσεις "περίεργες" που γίνονταν την καίρεια στιγμή και επέφεραν τον θάνατο λίγο προ της εκπνοής της διωρίας του ενός μηνός που είχε ορίσει ο Μεταξάς στην πρόταση του ναυάρχου Φον Κανάρη...
Τελειώνω την αφιέρωση αυτή με τα λόγια της εφημερίδος "Βραδυνή"

" Ο Ιωάννης Μεταξάς παρέδωσε το Πνεύμα την χαραυγήν. Το Έθνος πενθεί την απώλειαν του Μεγάλου Αρχηγού. Σύσσωμος η Ελλάς ορκίζεται παρά το φέρετρον να συνεχίσει το έργον του" 
" Η ένοπλος δύναμις του ηρωϊκώς μαχομένου Ελληνικού Λαού θα αναπληρώσει την μεγάλη Εθνική απώλειαν. Το πνεύμα του εκλιπόντος θα μας οδηγεί πάντοτε εις την σύμπνοιαν. Αποτίοντες τιμήν προς την μνήμη του, θα συνεχίσωμεν μέχρι τέλους τον θρίαμβον εις το μέτωπον. ο Ιωάννης Μεταξάς ήτο δια την Χώραν το πάν. Το ευτύχημα είναι ότι επέζησε να επιτελέσει το ήμισυ του παντός. Η νίκη πτερυγίζει υπεράνω της σορού του Κυβερνήτου". 
Και ο Γεώργιος Βλάχος της  "Καθημερινής" είχε γράψει: " Ο Ιωάννης Μεταξάς έχει απέναντι της αθανασίας κερδίσει την μάχην του, είπε το " ΟΧΙ" έγινε Γιάννης- τι του μένει; Να γίνει άγαλμα. Θα γίνει λοιπόν. Αλλ' όχι όπως ηυχήθημεν άλλοτε από μάρμαρον Πεντελικόν. θα γίνει από ορείχαλκον, που θα αποδώσουν ταπεινωμένα, αιχμάλωτα, τα εχθρικά πυροβόλα αυτά που τον εξύπνησαν εις τας τρείς το πρωΐ...είναι ο άνθρωπος που εις τέσσερα έτη κατώρθωσε να την αναπλάση, εις δε μιαν ώρα την ΕΣΩΣΕ " 
Ο δε Βρετανός υπουργός Χάρολντ Νίκολσον έγραψε: 
" Η απώλεια της Ελλάδος από τον θάνατο του Ιωάννου Μεταξά είναι σοβαρό πλήγμα όχι μόνον για την ίδια, αλλά και για την συμμαχική υπόθεση., ο Μεταξάς που ανέλαβε το 1936 την διακυβέρνηση της διαιρεμένης χώρας του, κατώρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να της εμπνεύσει πεποίθηση στις ελληνικέ παραδόσεις και να την καταστήσει ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει με το έθνος ενωμένο πίσω του, την μεγαλύτερη δοκιμασία στην οποία βρέθηκε ποτέ η Ελλάδα. Εμείς οι Άγγλοι υποκλινόμαστε με σεβασμό ενώπιον της μνήμης του μεγάλου άντρα που εξέλειπε".

Δεν ξέρω πόσο ειλικρινής είναι ο σεβασμός του άγγλου ή υποκριτικός, αυτό που έχει σημασία είναι πως τα λόγια αυτά τα κατέγραψε η Ιστορία ως λόγια σεβασμού και εκτίμησης σε έναν Μεγάλο άντρα ! Σε έναν Ηγέτη τον οποίο ο αείμνηστος Γεώργιος Βλάχος ήταν σίγουρος πως θα του γίνονταν το άγαλμα, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης της πατρίδος όμως δυστυχώς όχι μόνο άγαλμα δεν έγινε αλλά μερίμνησαν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι θολοκουλτουριάρηδες να έχει εδραιωθεί πλέον ως εντύπωση ο Ιωάννης Μεταξάς ως ένας απλά και μόνον δικτάτορας ...Αλλά είπαμε οι Προδότες περισσεύουν σε τούτο τον τόπο...


Άς είναι ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ του πραγματικού ΗΓΕΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ !!!

Βλάχου Λία

φωτό1 , φωτό2 , φωτό3
φωτό4

Οι πληροφορίες του παραπάνω κειμένου έχουν αντληθεί από το τετράτομο έργο του Καθηγητή και Ιστορικού συγγραφέα Κων/νου Μπαρμπή με τίτλο : " Τσακάλια και Ύαινες της ελληνικής πολιτικής" , τόμος τρίτος (1922- 1949) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου