Άν νομίζετε πως αντέχετε, όχι το διάβασμα, αυτό είναι το απλούστερο, πιό σωστά άν αντέχουν τα νεύρα σας από τις ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ πού θα προκύψουν περί της ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ στην οποία υποβαλλόμεθα 200 χρόνια και βάλε... από τους Σωτήρες αυτού του τόπου, διαβάστε !!! Έναν γύρο, οι ίδιες οικογένειες μας πουλάν το παραμύθι της "δημοκρατίας" για να νέμονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την εξουσία σε κάθε της μορφή !!! Και εμείς τα ΑΡΧΙΚΟΡΟΪΔΑ, να βαυκαλιζόμαστε πως επιλέγουμε μονάχοι μας ( χαχαχαχα) τους "εκλεκτούς" μας εξουσιαστές !!!
Οι πηγές παρακάτω είναι από το βικιπαίδεια, οπότε αν ένας ερευνητής κάνει καλή δουλειά, Κύριος Οίδε τι " ράμματα έχει ακόμη η γούνα τους " ...
Ο γενάρχης του κλάδου της οικογένειας Μπενάκη (ΕΔΩ ολόκληρο το οικογενειακό δένδρο )
είναι ο Εμμανουήλ, και η οικογένεια μετά τα Ορλωφικά εγκαταλείπει την Μάνη.
Γεννά τον Αντώνη Μπενάκη στην Χίο ο οποίος
παντρεύεται την Λωξάνδρα ή Αλεξάνδρα
Λόζη – Μαξίμου, κόρη της οικογένειας Μάξιμου από την Χίο . Στην οικογένεια
Μαξίμου ανήκει ο Επαμεινώνδας Μάξιμος πατέρας του Δημητρίου Μαξίμου ( 1873-1955) τραπεζίτης και πολιτικός με μητέρα
την Ασπασία Λόντου κόρη του Ανδρέα
Λόντου δημάρχου Πατρών.
Ο Ανδρέας Λόντος γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν γιος του προκρίτου Χριστόδουλου Λόντου, γόνου της ισχυρής οικογένειας των προυχόντων. Σπούδασε νομικά στην Ιταλία και αρχικά εργάστηκε ως γραμματέας του πρωτόκλητου δικαστηρίου Γαστούνης. Διετέλεσε δήμαρχος Πατρέων το 1841 με 1843 και αμέσως μετά εκλέχτηκε βουλευτής. Δήμαρχος διορίστηκε στη θέση του Ανδρέα Καλαμογδάρτη, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για νοθεία. Επί δημαρχίας του ανακηρύχθηκε σύνταγμα που διαβάστηκε στην Πλατεία Γεωργίου Α΄ από τον στρατηγό Καλαμογδάρτη Αντώνη σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε για αυτόν τον σκοπό. Μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου εκλέχτηκε πληρεξούσιος και μέλος του Α΄ Συνταγματικού Συνεδρίου υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Το 1844 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης ενώ το 1854 έσπευσε να πολεμήσει στην επανάσταση της Ηπείρου. Το 1860 χρηματίζει πρόεδρος της Βουλής ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1863, διατελεί πληρεξούσιος των Πατρών στην εθνοσυνέλευση. Το 1864 διορίζεται υπουργός Εκκλησιαστικών και εκπαίδευσης στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη του Ιουλίου και έπειτα υπουργός δικαιοσύνης το 1865]. Το 1876 αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής και διορίζεται νομάρχης Ζακύνθου και στη συνέχεια γενικός πρόξενος της Ελλάδας στα Ιωάννινα. Πέθανε στα Ιωάννινα στις 8 Σεπτεμβρίου του 1881. Τάφηκε στο Α΄ νεκροταφείο Πατρών και τον επικήδειο εκφώνησε ο Παυσανίας Χοϊδάς. Ήταν παντρεμένος με την Χαρίκλεια Χαραλάμπη και είχε 8 παιδιά μεταξύ αυτών την Βικτωρία, μετέπειτα σύζυγο του Στέφανου Στρέϊτ. Εγγονός του, γιος της κόρης του Ασπασίας, ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Δημήτριος Μάξιμος.
φωτό |
Επίσης η αδερφή του Δημητρίου Μαξίμου, Χαρίκλεια παντρεύεται τον Ιωάννη Οικονομόπουλου και ο γιός τους Γεώργιος υπηρέτησε ως υπουργός δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις Κανελλόπουλου (1945) και Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (1974) και ως υπουργός γενικός διοικητής Ηπείρου στην κυβέρνηση Βούλγαρη (1945). Υπήρξε στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η άλλη κόρη του Ανδρέα Λόντου η Βικτωρία παντρεύεται τον Στέφανο Στρέϊτ Ο Στέφανος Στρέιτ (1835 – 1920) ήταν νομομαθής και πολιτικός.Γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν γιος του γεωμέτρη Γεωργίου Στρέιτ. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Γερμανία και ακολούθησε το δικαστικό κλάδο, υπηρετώντας ως εφέτης και δικαστής. Παραιτήθηκε το 1865 και δικηγόρησε στην Πάτρα μέχρι το 1872, οπότε και διορίστηκε διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας στη Λαμία. Το 1889 εξελέγη υποδιοικητής της Εθνικής τράπεζας και κατόπιν ανήλθε στην θέση του διοικητή, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1911. Παράλληλα ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα. Το 1875 έγινε υφηγητής του Διεθνούς και Συνταγματικού Δικαίου, το 1876 έκτακτος και το 1879 τακτικός καθηγητής της Νομικής σχολής. Επίσης είχε χρηματίσει υπουργός οικονομικών το 1897 στην κυβέρνηση Ζαΐμη.Απεβίωσε στην Αθήνα στις 13 Απριλίου του 1920.
Ήταν παντρεμένος με τη Βικτωρία
Λόντου, κόρη του πρώην δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Λόντου, και είχε έναν γιο, τον Γεώργιο. Γεννήθηκε στην Πάτρα..
Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Γερμανία και σύντομα έγινε διδάκτορας της
Νομικής στη Λειψία με την εναίσιμο διατριβή Περί αντιστάσεως κατά της Αρχής.
Το 1893 διορίστηκε υφηγητής του Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου
Αθηνών και το 1898 έγινε καθηγητής.Με προτάσεις και υπομνήματα, επισήμανε την
εθνική ανάγκη ιδρύσεως Πανεπιστημίου στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, που θα
συντελούσε στην εξέλιξή της σε εθνικό και πολιτισμικό κέντρο, συμβάλλοντας έτσι
στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών
ως σύμβουλος & διευθυντής του και το 1910 διορίστηκε πρεσβευτής της Ελλάδας
στη Βιέννη. Το 1914 χρημάτισε υπουργός εξωτερικών, ενώ το 1926 αναγορεύτηκε Ακαδημαϊκός.
Από το 1929 ήταν μέλος του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Απεβίωσε το 1948.
Ήταν παντρεμένος με την Ιουλία
Καραθεοδωρή ( δείτε ΕΔΩ το οικογενειακό δένδρο της οικογένειας Καραθεοδωρή και θα καταλάβετε ΠΟΛΛΑ ή αλλιώς όπως λένε " είμαστε μια ωραία οικογένεια ΟΛΟΙ" ) και είχε μια κόρη την Δέσποινα. Η Δέσποινα Στρέϊτ παντρεύεται τον Ιωάννη
Γερουλάνο και γεννούν τον Μαρίνο.
Ο Μαρίνος
Γερουλάνος γεννήθηκε στο Καλαμάκι Αττικής και είναι γιος του Ιωάννη
Γερουλάνου και της Δέσποινας Στρέιτ. Από την πλευρά του πατέρα του είναι
εγγονός του Μαρίνου Γερουλάνου ενώ από την πλευρά της μητέρας του εγγονός του Γεώργιου
Στρέιτ, δισέγγονος του Στέφανου Στρέιτ, ανιψιός του πρωθυπουργού Δημήτριου
Μάξιμου και απόγονος του Ανδρέα Λόντου, μέλους της πατρινής οικογενείας
πολιτικών.Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης.
Εργάστηκε ως μηχανικός και το 1981 ίδρυσε επιχείρηση ιχθυοτροφείων στην
Κεφαλλονιά.
φωτό |
Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Guelf του Καναδά.
Το 1961 διορίστηκε ιδιαίτερος γραμματέας του Βασιλέως Παύλου, θέση στην οποία
παρέμεινε μέχρι το 1964 ενώ την περίοδο 1964 - 1967 ήταν τελετάρχης του ίδιου
Την περίοδο 1967 - 1974 διετέλεσε αυλάρχης της Βασίλισσας Άννας Μαρίας. Κατά τη
μεταπολίτευση διορίστηκε Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του
Υπουργείου Συντονισμού (1976 - 1981). Έχει τιμηθεί με την διάκριση "Global
500" των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης είναι μέλος στο δ.σ. του Μουσείου Μπενάκη.Κατοικεί
στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Αιμιλία Καλλιγά, πρόεδρο του Μουσείου
Μπενάκη και έχει τέσσερα παιδιά μεταξύ των οποίων και τον Παύλο Γερουλάνο. ( Υπουργός Πολιτισμού του ΓΑΠ).
Κρατάμε το όνομα της
μητέρας του θα μας χρειαστεί : Αιμιλία Καλλιγά
Ξαναγυρνάμε στην οικογένεια Μπενάκη. Ο Αντώνιος Μπενάκης και η Αλεξάνδρα Μαξίμου γεννούν το 1843 τον Εμμανουήλ Β’ στην Σύρο και τον Λουκά, την Μαριέτα, την Μερόπη και την Αγρίνη. Ο Εμμανουήλ μετά τις σπουδές του στη Βρετανία, πήγε στην Αίγυπτο και εργάστηκε στην εταιρεία εμπορίας βάμβακος Χωρέμη στην Αλεξάνδρεια. Απέκτησε μεγάλη περιουσία και χρημάτισε πρώτος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Αλεξάνδρειας. Ήταν στενός φίλος του Βενιζέλου, με το κόμμα του οποίου εκλέχτηκε, το 1910, βουλευτής. Χρήστηκε υπουργός Ναυτιλίας, Γεωργίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας. Το 1914 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηνών. Μετά την ήττα του Ε. Βενιζέλου στις εκλογές καταδιώχθηκε και βασανίστηκε. Το 1920 εξορίστηκε στο Παρίσι. Επέστρεψε λίγο αργότερα και πραγματοποίησε σημαντικές δωρεές (Σχολή νοσοκόμων Ερυθρού Σταυρού). Επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος του Κολλεγίου Αθηνών. Εικάζεται ότι ήταν ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Ίωνα Δραγούμη.Καρποί του γάμου του με τη θυγατέρα τού Χωρέμη, Βιργινία, ήταν η Αλεξάνδρα (1871), ο Αντώνης (1873), η Πηνελόπη (1874), ο Αλέξανδρος (1878-πέθανε 44 ετών) και η Αργίνη (1883).Πέθανε στις 20 Ιουνίου 1929 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη. Η πολιτεία τον ανακήρυξε Εθνικό Ευεργέτη.
Ο γιός Αντώνιος ( τρελλαντώνης ) παντρεύεται την πρώτη ξαδέρφη του Αλεξάνδρα κόρη του θείου του Λουκά και γεννά τον Εμμανουήλ Γ΄, και την Ειρήνη η οποία Ειρήνη παντρεύεται τον Παύλο Καλλιγά συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου και κάνει μια κόρη την Αιμιλία η οποία παντρεύεται τον Μαρίνο Γερουλάνο πατέρα του υπουργού του ΓΑΠ Παύλου. Ο παππούς του συζύγου της Αιμιλίας, Παύλου είναι :
Ο Παύλος Καλλιγάς* (1814 - 1896) ήταν Έλληνας νομικός, ιστορικός, λογοτέχνης και πολιτικός. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του διετέλεσε βουλευτής, υπουργός σε αρκετές κυβερνήσεις, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Γεννήθηκε στη Σμύρνη και ήταν γιος του Παναγή Άννινου, γόνου αρχοντικής οικογένειας από τα Καλλιγάτα της Κεφαλονιάς, και της Σοφίας Μαυρογορδάτου από τη Σμύρνη. Είχε μία αδελφή, τη Μαρία, σύζυγο του Νικολάου Κωστή, η οποία διατήρησε το επώνυμο Άννινος, ενώ ο Παύλος προτίμησε το προσωνύμιο Καλλιγάς. Μεγάλωσε στην Τεργέστη, όπου κατέφυγε η οικογένειά του, μετά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821. Φοίτησε στην Φλαγγίνειο Σχολή της Βενετίας και στο Λύκειο Heyer της Γενεύης και το 1834 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο για να σπουδάσει νομικά, φιλοσοφία και ιστορία στο τοπικό πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, του οποίου αναγορεύθηκε διδάκτωρ Νομικών Επιστημών.Απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 1896 στο Νέο Φάληρο και ενταφιάστηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Μανούση από τη Σιάτιστα, την οποία γνώρισε στην Τεργέστη, και είχαν αποκτήσει τρεις γιους: τον Πέτρο Καλλιγά, πολεοδόμο & πολιτικό, τον Γεώργιο Καλλιγά, δικηγόρο, και τον Αλέξανδρο Καλλιγά, αξιωματικό του Ιππικού. Εγγονοί του ήταν ο βυζαντινολόγος Μαρίνος Καλλιγάς και ο ζωγράφος Παύλος Π. Καλλιγάς και τρισέγοννός του ο Παύλος Γερουλάνος.
Η άλλη κόρη του Εμμανουήλ Β΄ Μπενάκη η Πηνελόπη παντρεύεται τον Στέφανο Δέλτα.
Η οικογένεια Μπενάκη μετακόμισε προσωρινά στην Αθήνα το 1882, όπου η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον πλούσιο Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα το 1895. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1863 και καταγόταν από Φαναριώτικη οικογένεια. Η μητέρα του, Σοφία, καταγόταν από την σπουδαία Οικογένεια Καραθεοδωρή. Φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους σχολή και ασχολήθηκε με τις εμπορικές επιχειρήσεις. Πολέμησε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και με την επιστροφή του εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Αλεξάνδρεια. Το 1916 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κηφισιά. Μαζί με τον Εμμανουήλ Μπενάκη θεωρούνται οι πατέρες του Κολλεγίου Αθηνών, στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του οποίου διετέλεσε ταμίας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της Αγροτικής Τράπεζας, της οποίας διετέλεσε πρώτος διοικητής. Επίσης ήταν μέλος του συμβουλίου της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (Ε.Α.Π.), ενός αυτόνομου οργανισμού με τεράστια περιουσιακά στοιχεία, αντιπρόεδρος και ευεργέτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πρόεδρος και ευεργέτης του ΠΙΚΠΑ, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνοαιγυπτιακού Συνδέσμου καθώς και σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 1895 παντρεύτηκε την λογοτέχνη Πηνελόπη Μπενάκη - Δέλτα. Ο γάμος του με την Πηνελόπη ήταν στα πλαίσια των συμμαχιών που εφάρμοζε ο πατέρας της Εμμανουήλ Μπενάκης. Γι' αυτό και πέρασε κρίσεις, ειδικά όταν αυτή γνώρισε και σύναψε ερωτικό δεσμό με τον Ίωνα Δραγούμη, δεσμό τον οποίο και του αποκάλυψε. Απεβίωσε το 1947 στην Αθήνα. Το φέρετρό του ήταν σκεπασμένο με την σημαία του Κολλεγίου Αθηνών. Δίπλα από το Κολλέγιο Αθηνών (στο Ψυχικό) υπάρχει δρόμος που φέρει το όνομά του. Μαζί του η Πηνελόπη, απέκτησε τρεις κόρες: τη Σοφία (μετέπειτα Μαυροκορδάτου Μιχαήλ**), τη Βιργινία (μετέπειτα Ζάννα) και την Αλεξάνδρα (μετέπειτα Παπαδοπούλου). Επέστρεψαν στην Αλεξάνδρεια το 1905, όπου η Πηνελόπη γνώρισε τον Ίωνα Δραγούμη, τότε υποπρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Ανάμεσά τους αναπτύχθηκε ένας μεγάλος έρωτας, η Πηνελόπη όμως δεν μπορεί να αντιταχθεί στις κοινωνικές επιταγές και την υποχρέωσή της απέναντι στο σύζυγο και τα παιδιά της. Η πλατωνική αυτή σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Δραγούμη τελειώνει το 1908, όταν αυτός συνδέεται με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Η Δέλτα μετακόμισε στη Φρανκφούρτη το 1906 και το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Για την Πατρίδα», εκδόθηκε το 1909. Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και σύντομα ακολουθεί και το δεύτερο μυθιστόρημά της, «Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου». Το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή το 1909 την εμπνέει να γράψει το «Παραμύθι χωρίς όνομα» (1911). Το 1913 η οικογένεια Δέλτα επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια και το 1916 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αθήνα, όπου ο πατέρας της Δέλτα, Εμμανουήλ Μπενάκης, είχε εκλεγεί δήμαρχος. Ανέπτυξαν στενή φιλία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον οποίο και προσκαλούσαν συχνά στην εξοχική τους οικία στην Κηφισιά. Το 1941 ο Φίλιππος Δραγούμης εμπιστεύεται στη Δέλτα τα ημερολόγια και το αρχείο του αδερφού του, Ίωνα Δραγούμη, στα οποία η Δέλτα πρόσθεσε περίπου 1000 χειρόγραφες σελίδες με σχόλια για το έργο του Δραγούμη.
Η κόρη της Πηνελόπης Βιργινία παντρεύεται τον Αλέξανδρο Ζάννα ο οποίος είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη το 1892. Ολοκληρώνοντας τις γυμνασιακές του σπουδές μετέβη στη Γερμανία για ευρύτερες σπουδές. Μέσω του γάμου του με την Βιργινία γνωρίστηκε με τον Ε. Βενιζέλο δημιουργώντας στενή φιλία όπου και ασχολήθηκε με την πολιτική. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της "Επιτροπής Εθνικής Αμύνης" η οποία και παραχώρησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στους πρέσβεις της Αντάντ, που είχαν ήδη όχι μόνο παραβιάσει την ουδετερότητα της Ελλάδας αλλά και ενεργήσει στρατιωτικές σε βάρος της επιχειρήσεις, αποκλεισμούς, βομβαρδισμούς αποβάσεις κ.λπ. Έντονη φιλία δημιούργησε αργότερα και με τον Ν. Πλαστήρα. Ο Α. Ζάννας υπήρξε ο πρώτος υπουργός της Αεροπορίας. Συγκεκριμένα υφυπουργός, με υπουργό τον Βενιζέλο από 28 Δεκεμβρίου 1929 μέχρι 30 Μαρτίου 1930 και στη συνέχεια υπουργός μέχρι τις 25 Μαΐου του 1932. Παράλληλα από 25 Φεβρουαρίου 1932 μέχρι 25 Μαΐου του 1932 άσκησε και καθήκοντα υπουργού Γεωργίας. Στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης το 1933 κατά την Δ΄ Περίοδο, καθώς και στη Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή το 1936. Ενεπλάκη στο κίνημα του 1935 ακολουθώντας τον φίλο του Πλαστήρα όπου και διώχθηκε. Στη διάρκεια της κατοχής αναμίχθηκε σε εθνικιστικές οργανώσεις αντίστασης με αποτέλεσμα να συλληφθεί από ιταλικές δυνάμεις κατοχής και φυλακίστηκε για λίγους μήνες. Μετά την απελευθέρωση ασχολήθηκε και πάλι με την πολιτική και εξελέγη βουλευτής το 1950. Συμμετείχε στη διοικούσα επιτροπή του Κόμματος των Φιλελευθέρων του οποίου υπήρξε σημαντικό στέλεχος. Ο Αλέξανδρος Ζάννας πέθανε το 1963. Γιος του ήταν ο Παύλος Ζάννας (1928-1989), ο οποίος ασχολήθηκε κυρίως στον καλλιτεχνικό χώρο, διατηρώντας φιλία με τον Γεώργιο Παπανδρέου ο οποίος και τον είχε διορίσει διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Κόρη του ακόμη, ήταν η Ελένη Ζάννα η οποία παντρεύεται τον καρδιολόγο Κων/νο Σαμαρά πατέρα του Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργού σήμερα της Ελλάδος.
* Ο Παύλος Καλλιγάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος (1875 - 1881) της Αθηναϊκής Λέσχης. Ξέρετε είναι αυτή η λέσχη που τόσο πολύ ΠΑΣΧΙΣΕ να γίνει μέλος ο Γιώργος Καρατζαφέρης !!! (διαβάστε σχετικά : Ο Γιώργος Καρατζαφέρης μέλος πλέον της «Αθηναϊκής Λέσχης» των μεγαλοαστών)
**Για την οικογένεια Μαυροκορδάτου και κυρίως το οικογενειακό δένδρο με τα ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ από κάθε άποψη ονόματα ΕΔΩ
Πηγές : Παύλος Γερουλάνος , Μαρίνος Γερουλάνος, Γεώργιος Στρέϊτ, Στέφανος Στρέϊτ Αιμιλία Καλλιγά, Παύλος Καλλιγάς, Δημήτριος Μάξιμος , Ανδρέας Λόντος,
Αντώνιος Μπενάκης, Πηνελόπη Δέλτα, Αλέξανδρος Ζάννας,
Στέφανος Δραγούμης
Ἑλλάς Αἰώνιον
Ξαναγυρνάμε στην οικογένεια Μπενάκη. Ο Αντώνιος Μπενάκης και η Αλεξάνδρα Μαξίμου γεννούν το 1843 τον Εμμανουήλ Β’ στην Σύρο και τον Λουκά, την Μαριέτα, την Μερόπη και την Αγρίνη. Ο Εμμανουήλ μετά τις σπουδές του στη Βρετανία, πήγε στην Αίγυπτο και εργάστηκε στην εταιρεία εμπορίας βάμβακος Χωρέμη στην Αλεξάνδρεια. Απέκτησε μεγάλη περιουσία και χρημάτισε πρώτος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Αλεξάνδρειας. Ήταν στενός φίλος του Βενιζέλου, με το κόμμα του οποίου εκλέχτηκε, το 1910, βουλευτής. Χρήστηκε υπουργός Ναυτιλίας, Γεωργίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας. Το 1914 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηνών. Μετά την ήττα του Ε. Βενιζέλου στις εκλογές καταδιώχθηκε και βασανίστηκε. Το 1920 εξορίστηκε στο Παρίσι. Επέστρεψε λίγο αργότερα και πραγματοποίησε σημαντικές δωρεές (Σχολή νοσοκόμων Ερυθρού Σταυρού). Επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος του Κολλεγίου Αθηνών. Εικάζεται ότι ήταν ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Ίωνα Δραγούμη.Καρποί του γάμου του με τη θυγατέρα τού Χωρέμη, Βιργινία, ήταν η Αλεξάνδρα (1871), ο Αντώνης (1873), η Πηνελόπη (1874), ο Αλέξανδρος (1878-πέθανε 44 ετών) και η Αργίνη (1883).Πέθανε στις 20 Ιουνίου 1929 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη. Η πολιτεία τον ανακήρυξε Εθνικό Ευεργέτη.
Ο γιός Αντώνιος ( τρελλαντώνης ) παντρεύεται την πρώτη ξαδέρφη του Αλεξάνδρα κόρη του θείου του Λουκά και γεννά τον Εμμανουήλ Γ΄, και την Ειρήνη η οποία Ειρήνη παντρεύεται τον Παύλο Καλλιγά συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου και κάνει μια κόρη την Αιμιλία η οποία παντρεύεται τον Μαρίνο Γερουλάνο πατέρα του υπουργού του ΓΑΠ Παύλου. Ο παππούς του συζύγου της Αιμιλίας, Παύλου είναι :
Ο Παύλος Καλλιγάς* (1814 - 1896) ήταν Έλληνας νομικός, ιστορικός, λογοτέχνης και πολιτικός. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του διετέλεσε βουλευτής, υπουργός σε αρκετές κυβερνήσεις, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Γεννήθηκε στη Σμύρνη και ήταν γιος του Παναγή Άννινου, γόνου αρχοντικής οικογένειας από τα Καλλιγάτα της Κεφαλονιάς, και της Σοφίας Μαυρογορδάτου από τη Σμύρνη. Είχε μία αδελφή, τη Μαρία, σύζυγο του Νικολάου Κωστή, η οποία διατήρησε το επώνυμο Άννινος, ενώ ο Παύλος προτίμησε το προσωνύμιο Καλλιγάς. Μεγάλωσε στην Τεργέστη, όπου κατέφυγε η οικογένειά του, μετά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821. Φοίτησε στην Φλαγγίνειο Σχολή της Βενετίας και στο Λύκειο Heyer της Γενεύης και το 1834 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο για να σπουδάσει νομικά, φιλοσοφία και ιστορία στο τοπικό πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, του οποίου αναγορεύθηκε διδάκτωρ Νομικών Επιστημών.Απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 1896 στο Νέο Φάληρο και ενταφιάστηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Μανούση από τη Σιάτιστα, την οποία γνώρισε στην Τεργέστη, και είχαν αποκτήσει τρεις γιους: τον Πέτρο Καλλιγά, πολεοδόμο & πολιτικό, τον Γεώργιο Καλλιγά, δικηγόρο, και τον Αλέξανδρο Καλλιγά, αξιωματικό του Ιππικού. Εγγονοί του ήταν ο βυζαντινολόγος Μαρίνος Καλλιγάς και ο ζωγράφος Παύλος Π. Καλλιγάς και τρισέγοννός του ο Παύλος Γερουλάνος.
Η άλλη κόρη του Εμμανουήλ Β΄ Μπενάκη η Πηνελόπη παντρεύεται τον Στέφανο Δέλτα.
Η οικογένεια Μπενάκη μετακόμισε προσωρινά στην Αθήνα το 1882, όπου η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον πλούσιο Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα το 1895. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1863 και καταγόταν από Φαναριώτικη οικογένεια. Η μητέρα του, Σοφία, καταγόταν από την σπουδαία Οικογένεια Καραθεοδωρή. Φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους σχολή και ασχολήθηκε με τις εμπορικές επιχειρήσεις. Πολέμησε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και με την επιστροφή του εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Αλεξάνδρεια. Το 1916 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κηφισιά. Μαζί με τον Εμμανουήλ Μπενάκη θεωρούνται οι πατέρες του Κολλεγίου Αθηνών, στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του οποίου διετέλεσε ταμίας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της Αγροτικής Τράπεζας, της οποίας διετέλεσε πρώτος διοικητής. Επίσης ήταν μέλος του συμβουλίου της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (Ε.Α.Π.), ενός αυτόνομου οργανισμού με τεράστια περιουσιακά στοιχεία, αντιπρόεδρος και ευεργέτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πρόεδρος και ευεργέτης του ΠΙΚΠΑ, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνοαιγυπτιακού Συνδέσμου καθώς και σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 1895 παντρεύτηκε την λογοτέχνη Πηνελόπη Μπενάκη - Δέλτα. Ο γάμος του με την Πηνελόπη ήταν στα πλαίσια των συμμαχιών που εφάρμοζε ο πατέρας της Εμμανουήλ Μπενάκης. Γι' αυτό και πέρασε κρίσεις, ειδικά όταν αυτή γνώρισε και σύναψε ερωτικό δεσμό με τον Ίωνα Δραγούμη, δεσμό τον οποίο και του αποκάλυψε. Απεβίωσε το 1947 στην Αθήνα. Το φέρετρό του ήταν σκεπασμένο με την σημαία του Κολλεγίου Αθηνών. Δίπλα από το Κολλέγιο Αθηνών (στο Ψυχικό) υπάρχει δρόμος που φέρει το όνομά του. Μαζί του η Πηνελόπη, απέκτησε τρεις κόρες: τη Σοφία (μετέπειτα Μαυροκορδάτου Μιχαήλ**), τη Βιργινία (μετέπειτα Ζάννα) και την Αλεξάνδρα (μετέπειτα Παπαδοπούλου). Επέστρεψαν στην Αλεξάνδρεια το 1905, όπου η Πηνελόπη γνώρισε τον Ίωνα Δραγούμη, τότε υποπρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Ανάμεσά τους αναπτύχθηκε ένας μεγάλος έρωτας, η Πηνελόπη όμως δεν μπορεί να αντιταχθεί στις κοινωνικές επιταγές και την υποχρέωσή της απέναντι στο σύζυγο και τα παιδιά της. Η πλατωνική αυτή σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Δραγούμη τελειώνει το 1908, όταν αυτός συνδέεται με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Η Δέλτα μετακόμισε στη Φρανκφούρτη το 1906 και το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Για την Πατρίδα», εκδόθηκε το 1909. Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και σύντομα ακολουθεί και το δεύτερο μυθιστόρημά της, «Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου». Το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή το 1909 την εμπνέει να γράψει το «Παραμύθι χωρίς όνομα» (1911). Το 1913 η οικογένεια Δέλτα επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια και το 1916 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αθήνα, όπου ο πατέρας της Δέλτα, Εμμανουήλ Μπενάκης, είχε εκλεγεί δήμαρχος. Ανέπτυξαν στενή φιλία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον οποίο και προσκαλούσαν συχνά στην εξοχική τους οικία στην Κηφισιά. Το 1941 ο Φίλιππος Δραγούμης εμπιστεύεται στη Δέλτα τα ημερολόγια και το αρχείο του αδερφού του, Ίωνα Δραγούμη, στα οποία η Δέλτα πρόσθεσε περίπου 1000 χειρόγραφες σελίδες με σχόλια για το έργο του Δραγούμη.
Η κόρη της Πηνελόπης Βιργινία παντρεύεται τον Αλέξανδρο Ζάννα ο οποίος είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη το 1892. Ολοκληρώνοντας τις γυμνασιακές του σπουδές μετέβη στη Γερμανία για ευρύτερες σπουδές. Μέσω του γάμου του με την Βιργινία γνωρίστηκε με τον Ε. Βενιζέλο δημιουργώντας στενή φιλία όπου και ασχολήθηκε με την πολιτική. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της "Επιτροπής Εθνικής Αμύνης" η οποία και παραχώρησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στους πρέσβεις της Αντάντ, που είχαν ήδη όχι μόνο παραβιάσει την ουδετερότητα της Ελλάδας αλλά και ενεργήσει στρατιωτικές σε βάρος της επιχειρήσεις, αποκλεισμούς, βομβαρδισμούς αποβάσεις κ.λπ. Έντονη φιλία δημιούργησε αργότερα και με τον Ν. Πλαστήρα. Ο Α. Ζάννας υπήρξε ο πρώτος υπουργός της Αεροπορίας. Συγκεκριμένα υφυπουργός, με υπουργό τον Βενιζέλο από 28 Δεκεμβρίου 1929 μέχρι 30 Μαρτίου 1930 και στη συνέχεια υπουργός μέχρι τις 25 Μαΐου του 1932. Παράλληλα από 25 Φεβρουαρίου 1932 μέχρι 25 Μαΐου του 1932 άσκησε και καθήκοντα υπουργού Γεωργίας. Στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης το 1933 κατά την Δ΄ Περίοδο, καθώς και στη Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή το 1936. Ενεπλάκη στο κίνημα του 1935 ακολουθώντας τον φίλο του Πλαστήρα όπου και διώχθηκε. Στη διάρκεια της κατοχής αναμίχθηκε σε εθνικιστικές οργανώσεις αντίστασης με αποτέλεσμα να συλληφθεί από ιταλικές δυνάμεις κατοχής και φυλακίστηκε για λίγους μήνες. Μετά την απελευθέρωση ασχολήθηκε και πάλι με την πολιτική και εξελέγη βουλευτής το 1950. Συμμετείχε στη διοικούσα επιτροπή του Κόμματος των Φιλελευθέρων του οποίου υπήρξε σημαντικό στέλεχος. Ο Αλέξανδρος Ζάννας πέθανε το 1963. Γιος του ήταν ο Παύλος Ζάννας (1928-1989), ο οποίος ασχολήθηκε κυρίως στον καλλιτεχνικό χώρο, διατηρώντας φιλία με τον Γεώργιο Παπανδρέου ο οποίος και τον είχε διορίσει διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Κόρη του ακόμη, ήταν η Ελένη Ζάννα η οποία παντρεύεται τον καρδιολόγο Κων/νο Σαμαρά πατέρα του Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργού σήμερα της Ελλάδος.
* Ο Παύλος Καλλιγάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος (1875 - 1881) της Αθηναϊκής Λέσχης. Ξέρετε είναι αυτή η λέσχη που τόσο πολύ ΠΑΣΧΙΣΕ να γίνει μέλος ο Γιώργος Καρατζαφέρης !!! (διαβάστε σχετικά : Ο Γιώργος Καρατζαφέρης μέλος πλέον της «Αθηναϊκής Λέσχης» των μεγαλοαστών)
**Για την οικογένεια Μαυροκορδάτου και κυρίως το οικογενειακό δένδρο με τα ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ από κάθε άποψη ονόματα ΕΔΩ
Πηγές : Παύλος Γερουλάνος , Μαρίνος Γερουλάνος, Γεώργιος Στρέϊτ, Στέφανος Στρέϊτ Αιμιλία Καλλιγά, Παύλος Καλλιγάς, Δημήτριος Μάξιμος , Ανδρέας Λόντος,
Αντώνιος Μπενάκης, Πηνελόπη Δέλτα, Αλέξανδρος Ζάννας,
Στέφανος Δραγούμης
Ἑλλάς Αἰώνιον
Kανεις καταπληκτικη δουλεια.Μην δωσεις σημασια σε οτι και να γραψουν..Συνεχισε ,τις "αναδρομες" και δωσε μας ολα τα "δεντρα" που μας εδωσαν τους "καρπους" με το δηλητηριο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤιποτα και κανεις τους δεν ειναι τυχαιος..Ολα ειχαν εναν στοχο,και βρηκαν τους "καταλληλους".
Εὐχαριστῶ,ἀγαπητέ/ή !
Διαγραφή