Άρθρα

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ο ΚΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ... ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...


Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα καταθέσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM). Όπως ανέφερε χθες το βράδυ ο αρχηγός του κόμματος αυτού, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, το SDSM αποφάσισε να καταγγείλει τη «φάρσα» στην οποία έχουν επιδωθεί τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (σ.σ VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι), προσποιούμενα ότι υπάρχει κρίση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ.Τσερβένκοφσκι, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματος του στα Μπίτολα (Μοναστήρι) πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν έχει την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι η πρόταση μομφής που θα καταθέσει, θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης.


Ο αρχηγός του SDSM σημείωσε ότι αυτό που ενώνει τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι η «διαφθορά και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Τσερβένκοφσκι κατήγγειλε τα κόμματα των Γκρούεφσκι και Αχμέτι ότι «στήνουν» διαγωνισμούς για δημόσια έργα και αποκομίζουν τεράστια υλικά οφέλη.

Υπενθυμίζεται ότι το VMRO-DPMNE και το DUI βρίσκονται τους τελευταίους δυόμισι μήνες σε σφοδρή αντιπαράθεση η οποία ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου από τον προερχόμενο από το DUI υπουργό 'Αμυνας, Φάτμιρ Μπεσίμι, στο μνημείο πεσόντων αγωνιστών του UCK στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο. Η ενέργεια εκείνη του υπουργού 'Αμυνας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των σλαβομακεδονικών κομμάτων και αποδοκιμάστηκε έντονα από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.


Ακολούθως, το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, ως «απάντηση» στην ενέργεια αυτή του DUI κατέθεσε στη Βουλή ένα επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μία σειρά προνομίων για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων από την περίοδο των ένοπλων συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ, το 2001 και τις οικογένειες τους.


Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται καμία πρόνοια για τα θύματα από τις τάξεις του UCK (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός), οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ.


Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, που αντιτίθεται σφόδρα στο νομοσχέδιο, ζήτησε είτε την απόσυρση του είτε να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι Αλβανοί αντάρτες του UCK, οι οποίοι το 2001, υπό την ηγεσία του Αλί Αχμέτι, είχαν συγκρουστεί με τις κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ.


Σε διαφορετική περίπτωση το DUI απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή πριν ενάμισι μήνα, ωστόσο ακόμη δεν κατέστη δυνατό να εισέλθει στην ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση, καθώς έχει «κολλήσει» σε αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου εξετάζεται.Εμπόδια στην κοινοβουλευτική αυτή επιτροπή ορθώνουν οι βουλευτές του DUI, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο να επιδίδεται είτε σε ατέλειωτους μονολόγους, είτε να επιλέγει να σιωπά ως ένδειξη διαμαρτυρίας, είτε ακόμη και να διαβάζει ποίηση και πεζογραφία.


Το SDSM έχει αναφέρει ότι θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο και θεωρεί ότι η ολιγωρία αυτή στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει το νομοσχέδιο, εξυπηρετεί τόσο το DUI όσο και το VMRO-DPMNE για να παραπεμφθεί το νομοσχέδιο στις καλένδες.

Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσο όντως υφίσταται ενδοκυβερνητική κρίση ή εάν αυτή είναι «σκηνοθετημένη» από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα τα οποία διογκώνονται συνεχώς.


από : ΣΤΟΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου