Στις αρχές του
2010 η Goldman Sachs μέσω του ιδίου αναλυτή, έβλεπε ενοποίηση της
Ευρωζώνης με ηγέτη την Γερμανία. Τώρα, βλέπει πολυδιάσπαση, εξαιτίας και
πάλι της Γερμανίας… Ειδικότερα, διάσπαση Ευρωζώνης προβλέπει η Goldman
Sachs, εκτιμώντας ότι ολοένα και περισσότερα κράτη θα κρίνουν μη
συμφέρουσα την παραμονή τους σε μία νομισματική ένωση όπου θα
επικρατήσει η γερμανική εκδοχή της δημοσιονομικής ενοποίησης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία και η Ελλάδα ενδεχομένως να επιλέξουν την έξοδό τους από την Ευρωζώνη εάν η εναλλακτική τους επιλογή είναι να λειτουργήσουν υπό ενιαίο, γερμανικά καθοδηγούμενο, υπουργείο Οικονομικών.
Αλλά ουσιαστικά έθεσε εκτός και την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες, υποστηρίζοντας, ότι πιθανώς μόνον η Γερμανία, η Γαλλία και οι χώρες της Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) είναι ιδεατά κατάλληλες για μια νομισματική ένωση καθώς είχαν πάντα κάποιο αυστηρό πλαίσιο καθορισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών με ιδιαίτερα αλληλένδετες» οικονομίες. Βεβαίως και η οικονομική κατάσταση του Βελγίου είναι απολύτως προβληματική και σίγουρα όχι καλύτερη της Πορτογαλίας…
«Οι Γερμανοί θέλουν μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση και πιο σκληρή κεντρική επιτήρηση, υπό την ιδέα ενός υπουργείου Οικονομικών», σημειώνει ο κ. O’Neill και συμπληρώνει: «Δύσκολα, λοιπόν, μπορεί να δει κανείς ότι όλα τα μέλη της Ευρωζώνης θα θελήσουν να συνεχίσουν με αυτούς τους όρους».
Κατά την άποψή του, χώρες όπως η Φινλανδία και η Ιρλανδία που συνορεύουν με χώρες εκτός της ευρωζώνης -Βρετανία και Σουηδία- ίσως επιλέξουν να εγκαταλείψουν το ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου