Άρθρα

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Οι Γερμανοί ενέκριναν «οικειοθελή έξοδο» χωρών από το ευρώ

Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες αποφάσισαν να δώσουν στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τη … δυνατότητα (!) να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη νομισματική ένωση.
Υπερψηφίζοντας την εισήγηση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε,οι
εκπρόσωποι του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου τους στη Λειψία, δίνουν το στίγμα των προθέσεων της Γερμανίας, ιδίως δε του κυβερνώνοντος συνασπισμού.
«Δεν πετάμε κανέναν έξω. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, θέλουμε όλοι να μείνουν στη ζώνη του ευρώ. Αλλά αν μια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος που απορρέει από τη συμμετοχή της και ο ελληνικός λαός πρέπει να σηκώσει ένα βαρύ φορτίο, τότε πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πάντως η πρόταση για οικειοθελή αποχώρηση από την ευρωζώνη μπορεί να εγκρίθηκε από το CDU αλλά πρώτα θα πρέπει να εγκριθεί και από τα άλλα δύο κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας (Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών και Χριστιανοκοινωνική Ένωση) για να μπορέσει η κυρία Μέρκελ να προτείνει επισήμως στις Βρυξέλλες μια σχετική αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης.
Μάλιστα ο χερ Σόιμπλε έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία πρότεινε για λόγους ταχύτητας εφαρμογής τους, οι όποιες αποφάσεις για τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη να ληφθούν μόνο από τις 17 χώρες-μέλη του…
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε τέλος ότι για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ σε βάθος χρόνου «θα πρέπει τα όρια των ελλειμμάτων των κρατών μελών να τηρούνται υποχρεωτικά και απαρέγκλιτα, κάτι που προϋποθέτει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν τα όρια αυτά»!
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, επανέλαβε την Δευτέρα ότι «οι ξεκάθαρες και έγγραφες δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των βασικών πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, εξακολουθούν να είναι προαπαιτούμενες από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της έκτης δόσης των δανείων».
Ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των έγγραφων δεσμεύσεων, σημείωσε ωστόσο ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης, να σταλούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η οποία κλονίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε επίσης, ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας που αναμένονται στην Αθήνα θα έχουν επαφές, όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ευρεία στήριξη για τα αναγκαία και σκληρά μέτρα, προκειμένου να επιτύχει το πρόγραμμα προσαρμογής.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου