Άρθρα

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σοκ: ΑΝΤΙ ΓΙΑ 30 ΔΙΝΟΥΝ 60 ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!


Διπλασιάζονται οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες
 
Τον διπλασιασμό των προβλεπόμενων εγγυήσεων προς τις τράπεζες, μέσω της Τραπέζας της Ελλάδος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, κατά την συζήτηση της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Έτσι, στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση, προστίθενται άλλα 30 δισεκατομμύρια, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012.

"Θέλω να ελπίζω ότι όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι το αργότερο στις 29 Νοεμβρίου που είναι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, οπότε πρέπει να δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης για να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την δική του εκταμίευση και προκειμένου να μπορέσουμε να απεμπλέξουμε την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα" ανέφερε ο κ.Βενιζέλος και εκτίμησε ότι το πρόγραμμα που θα συνοδεύει την δανειακή σύμβαση, θα υπογραφεί, στην καλύτερη περίπτωση, τον Ιανουάριο.
"Δεν υπάρχουν πλέον κομματικές σκοπιμότητες και αντιθέσεις, αλλά οι σκοπιμότητες της χώρας. Και κανείς δεν μπορεί να παίξει με αυτές" είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αύξηση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες υιοθετήθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο ενώ προηγήθηκε συνεννόηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.
"Ο Έλληνας πολίτης δεν επιβαρύνεται ουσιαστικά με τα λεφτά αυτά. Πρόκειται κυρίως για μια σύμβαση πίστης" σημείωσε.
Διευκρινίζοντας, δε, ότι η επέκταση των εγγυήσεων δεν σχετίζεται με το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως "αν δεν εφαρμόζαμε το κούρεμα, δεν θα ήταν καλύτερα για τις τράπεζες. Οι ζημίες τους θα ήταν ίδιες και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης" είπε.

"Από την δυναμική που θα αποκτήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία μετά το PSI και την επανακεφαλαιοποίηση, θα κριθεί και σε ποιο βαθμό θα ωφεληθεί το ελληνικό Δημόσιο, αντλώντας από το μοναδικό αυτό στοιχείο που έχει στη διάθεσή του" σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
 
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισαχθεί φορολογική ρύθμιση που να εναρμονίζει τις φορολογικές υποχρεώσεις των τραπεζών, ώστε να μην υπάρξει χρεία περισσότερων κεφαλαίων για την επανακεφαλαιοποίησή τους.
"Οι τράπεζες θα είναι ιδιωτικές, θα υπάρχουν εγγυήσεις - αλλά το ελληνικό Δημόσιο, ο πολίτης, θα πρέπει να έχει ένα αντάλλαγμα στα χέρια του για τα ποσά που αναλαμβάνει ο ίδιος ως εγγυητής" ανέφερε.
 
Εξάλλου, τα μέτρα που λήφθηκαν για την Proton Bank, ενδεχομένως θα ληφθούν και για άλλες μικρές τράπεζες, εφόσον χρειαστεί να υπαχθούν σε διαδικασία εξυγίανσης.
"Για μας, τράπεζες είναι οι καταθέτες και η διοικητική τους λειτουργία - και όχι οι μέτοχοί τους. Αυτό είναι σαφές - και συνεχίζουμε την ίδια πολιτική που εφαρμόζαμε πριν, με την στήριξη όλων των κομμάτων και του Πρωθυπουργού" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή της Βουλής, από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, λόγω των διεθνών εξελίξεων και των συνθηκών λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος".
 
Από πλευράς ΚΚΕ, η πράξη καταψηφίστηκε καθώς, όπως τόνισε η εισηγήτρια του κόμματος, Βέρα Νικολαΐδου, "τα δάνεια που παίρνουμε απ' την τρόικα πηγαίνουν όλα στους τραπεζίτες. Ούτε ένα ευρώ για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία".

ΠΗΓΗ

Για την αναδημοσίευση από :ΑΝΤΙ-ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου