Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας διευρύνθηκε κατά 15% το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε ετήσια βάση, και διαμορφώθηκε χαμηλότερα του αναθεωρημένου ενδεικτικού στόχου, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, επικαλούμενο την μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση.
Το έλλειμμα στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα 19,163 δισ. ευρώ έναντι 16,65 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι και έναντι ενδεικτικού στόχου 19,24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έως το τέλος του χρόνου δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 22,5 δισ. ευρώ.
Το ίδιο διάστημα, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 4,2%, σε ετήσια βάση, στα 34,98 δισ. ευρώ με την πτώση να επιβραδύνεται έναντι του οκταμήνου, όταν είχαν υποχωρήσει κατά 5,3%.
Το υπουργείο ανέφερε ως βασικούς λόγους για την υστέρηση των εσόδων τη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση, τις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος, τη μείωση των εισοδημάτων και τις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα, το ποσοστό της οποίας κυμαίνεται από 1% έως 5%, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.
Στο σκέλος των δαπανών, σημειώθηκε αύξηση 7%, σε ετήσια βάση, στα 52,48 δισ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων δαπανών για τόκους και των αυξημένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας. Οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίζονται αυξημένες κατά 2,9% στα 37,8 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου