Άρθρα

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Γκάλοπ και υποβάθμιση σφίγγουν τον κλοιό

Ο κλοιός σφίγγει ακόμη περισσότερο γύρω από την κυβέρνηση και, πλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και για εντυπωσιακές κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο, εάν διαπιστωθεί ότι το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δεν μπορεί να περάσει είτε για εσωτερικούς είτε για εξωτερικούς λόγους.

Σήμερα, ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ανακοίνωσε την πρόθεση του να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο: «Δεν ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων, οι οποίες συμπλήρωσαν ήδη 20 μέρες, θα συνοδευθούν την Τετάρτη από προσπάθεια αποκλεισμού της Βουλής, σε συνδυασμό με τα εξώδικα που λαμβάνουν, πλέον, από πολίτες αρκετοί βουλευτές της περιφέρειας, σαφώς δημιουργεί ένα νέο σκηνικό που δεν μπορεί να αγνοηθεί, από τη στιγμή κατά την οποία το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει πρωτοφανή μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά επί 4 χρόνια επί εχόντων και μη εχόντων.
Έως τώρα το δίλημμα “Μεσοπρόθεσμο ή εκλογές” φαινόταν να έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς κανείς να μπορούσε, βεβαίως, να βάλει το χέρι στην φωτιά για το ότι δεν θα υπήρχαν απώλειες στη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Ωστόσο, οι πιέσεις γίνονται μεγαλύτερες για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καθώς στην κοινωνία πλέον καθίσταται ολοένα και πιο καθαρό ότι η πολιτική των αιματηρών θυσιών δεν φέρνει αποτέλεσμα, αφού κάθε νέο “επεισόδιο” χαρακτηρίζεται από ακόμη σκληρότερα μέτρα και από νέες υποβαθμίσεις της οικονομίας που σπρώχνουν την χώρα προς την χρεοκοπία.
Η χτεσινή υποβάθμιση από την Standard & Poor’s ήταν η τρίτη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα – είχαν προηγηθεί Fitch και Moody’s – και σίγουρα βαραίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα, όχι μόνο στην χώρα αλλά και εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να πείσουν τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής και στις συνεδριάσεις του Eurogroup, αντιστοίχως, καθίστανται αναμφίβολα πιο δυσχερείς από τέτοιες εξελίξεις.
Δεν λείπουν, πλέον, και οι εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου για την πραγματοποίηση ανασχηματισμού ακόμη και πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα εκτόνωνε την κοινοβολευτική ομάδα έναντι του Γ. Παπακωνσταντίνου – η απομάκρυνση του οποίου από το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ – ωστόσο είναι προφανές ότι θα άνοιγε μέτωπο, ενόψει της ψηφοφορίας, με όσους είχαν προσδοκίες για συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς αυτές να επαληθευθούν.
Υπό αυτό το πρίσμα, ως πιθανότερο σενάριο φαντάζει αυτή τη στιγμή η προσπάθεια ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου μετά τις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, κάτι που προϋποθέτει, βεβαίως, ότι σε αυτά θα υπάρξουν εξελίξεις – όπως η χορήγηση νέου δανείου – που θα μπορούν να παρουσιαστούν ως επιτυχίες για την χώρα.
Σε διαφορετική περίπτωση, και με δεδομένο ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θεωρείται ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 5ης δόσης, η προσφυγή στις κάλπες κάθε άλλο παρά θα μπορούσε να αποφευχθεί, συνδυαζόμενη με μία μερική εκταμίευση της δόσης με τη συνδρομή των εταίρων και όχι του ΔΝΤ, προκειμένου να μην υπάρξει στάση πληρωμών έως ότου λυθεί το πολιτικό ζήτημα.
Αγκάθι, βεβαίως, σε μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί η γραμμή της μη συναίνεσης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Γραμμή που, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτει μεγαλύτερη πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου και ενισχύει τις αμφιβολίες των εταίρων μας για το κατά πόσον θα προχωρήσει ο δικός τους σχεδιασμός περί την βοήθεια στην Ελλάδα.

Από :  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου