Άρθρα

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Βίαιες συγκρούσεις στο Μπαχρέιν


Έφοδο κατά των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία του Μαργαριταριού πραγματοποίησαν οι δυνάμεις καταστολής του Μπαχρέιν. 
 Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού, προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, ενώ όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πέντε διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Για προσπάθεια «εξολόθρευσης» των αντιφρονούντων κάνει λόγο ο επικεφαλής της σιιτικής αντιπολίτευσης Αμπντέλ Τζαλίλ Χαλίλ. 

 Οι αστυνομικοί, όπως έγινε γνωστό, παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα διαδηλωτών που ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα φεύγοντας από την πλατεία του Μαργαριταριού. Τέσσερις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.
 "Πρόκειται για ένα πόλεμο εξολόθρευσης", δήλωσε ο Αμπντέλ Τζαλίλ Χαλίλ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters αναφέροντας παράλληλα ότι τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις της αστυνομίας.
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν προωθούνται στην οικονομική περιοχή της Μανάμα και ανοίγουν τους δρόμους που είχαν αποκλείσει οι διαδηλωτές. Πυροβολισμοί ακούγονται από το σημείο που έχουν συγκεντρωθεί λίγοι διαδηλωτές, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέλειψαν την συνοικία με αυτοκίνητα. 
 Ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή, ενώ στρατιωτικά οχήματα και εκσκαφείς ανοίγουν τους δρόμους που είχαν κλείσει με αυτοσχέδια οδοφράγματα οι διαδηλωτές, επιτρέποντας την πρόσβαση στην συνοικία, όπου έχουν την έδρα τους πολλές διεθνείς τράπεζες και πολυεθνικές εταιρίες. Αρκετές σκηνές των διαδηλωτών στην πλατεία Μαργαριταριού πήραν φωτιά. Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες πετρελαίου εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι προχωρούσαν παρατεταγμένοι εναντίον τους.
Ο υπουργός Υγείας του Μπαχρέιν Νιζάρ Μπαχάρνα ανακοίνωσε την παραίτησή του, έπειτα από την είσοδο τη αστυνομίας σε νοσοκομείο της Μανάμα όπου είχαν οχυρωθεί σιίτες διαδηλωτές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν μία καθιστική διαμαρτυρία που λάμβανε χώρα μπροστά στο νοσοκομείο Σαλμανίγια και εισήλθαν στο κτίριο παρενοχλώντας το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.

Επίσης, 12 σιίτες δικαστές ανακοίνωσαν την παραίτησή τους για να διαμαρτυρηθούν κατά της βίαιης διάλυσης της καθιστικής διαμαρτυρίας στην πλατεία του Μαργαριταριού. Στην ανακοίνωσή τους οι δικαστές επισήμαναν ότι με αυτό τον τρόπο ήθελαν να διαμαρτυρηθούν κατά "της χρήσης υπερβολικής βίας" κατά των διαδηλωτών.
 Ο στρατός του Μπαχρέιν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 4 μ.μ. ως τις 4 π.μ. (15.00 ως 03.00 ώρα Ελλάδας) σ' ένα μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας Μανάμα και απαγόρευσε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις σ' όλη τη χώρα. Αξιωματικός που εμφανίσθηκε ζωντανά στην τηλεόραση έκανε την ανακοίνωση αυτή, αφού το κίνημα της νεολαίας είχε καλέσει προηγουμένως τους πολίτες να διαδηλώσουν στις 3.30 μ.μ. (τοπική ώρα).
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας καλύπτει την περιοχή του Σιφ Μολ, της πλατείας του Μαργαριταριού, του οικονομικού κέντρου και των διπλωματικών αντιπροσωπειών. Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται προς την οδό Μπουντάγια, όπου αναμενόταν να γίνει η διαδήλωση.
Τρεις κάτοικοι από διαφορετικές περιοχές κοντά στην οδό Μπουντάγια, ανέφεραν ότι οι δρόμοι της περιοχής είναι έρημοι μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.
Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, οι αρχές του Μπαχρέιν ανακοίνωσαν πως το χρηματιστήριο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της σιιτικής αντιπολίτευσης σεΐχης Αλί Σαλμάν τόνισε πως το καθεστώς του Μπαχρέιν συμπεριφέρεται όπως ο Μουάμαρ Καντάφι, αντιμετωπίζοντας "με εξαιρετική ωμότητα" τον λαό του. "Καλούμε τους γιους μας να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας και να σώσουν τη ζωή τους. Τονίζουμε τον ειρηνικό χαρακτήρα της εξέγερσής μας", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη "να επέμβουν για να προστατεύσουν τους πολίτες από τις δυνάμεις που τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι εχθροί".
Οι διαδηλωτές στο Μπαχρέιν, σιίτες στην πλειονότητά τους, ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Οι σιίτες θρησκευτικοί αξιωματούχοι της χώρας απηύθυναν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τον μουσουλμανικό κόσμο να παρέμβουν για να αποτρέψουν τη "σφαγή" στο εμιράτο. 

 Χθες, ο μονάρχης του Μπαχρέιν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στρατός έχει εξουσιοδοτηθεί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της.
Μία ημέρα πριν, στρατεύματα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, μεταξύ των οποίων και μονάδες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, μπήκαν στο Μπαχρέιν για να καταστείλουν το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος. 

Ταξιδιωτική οδηγία για το Μπαχρέιν εξέδωσε το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών

Εν τω μεταξύ σήμερα η  Βρετανία κάλεσε τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Μπαχρέιν και συνέστησε σε όσους βρίσκονται ήδη εκεί να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν.
"Συμβουλεύουμε τους πολίτες μας να μην ταξιδεύουν στο Μπαχρέιν", ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις στην ηλεκτρονική του σελίδα και πρόσθεσε ότι :
"Από σήμερα το πρωί 16 Μαρτίου, καλούμε τους βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στο Μπαχρέιν να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεώτερης οδηγίας και συστήνουμε σε αυτούς που δεν έχουν σημαντικό λόγο να παραμείνουν εκεί, να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χάμαντ Μπιν Ίσα αλ Χαλίφα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του, να ενθαρρύνει το διάλογο και να απαντήσει στις διαδηλώσεις "με μεταρρυθμίσεις κι όχι με καταστολή".
 "Ο πρωθυπουργός μίλησε χθες το βράδυ με τον βασιλιά του Μπαχρέιν και του εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία όσον αφορά την επιδείνωση της κατάστασης εκεί", δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού.





Από : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου