Άρθρα

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Βόρειος και Νότιος Κορέα το πάνε για πόλεμο...


Τεταμένο είναι το κλίμα στην κορεατική χερσόνησο μετά την πρωινή επίθεση της Βόρειας Κορέας η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες και να τραυματιστούν τουλάχιστον 16, καθώς και τρεις πολίτες, μετά από τη ρήψη εκατοντάδων οβίδων στο νησί Γεονπγεόνγκ στην Κίτρινη Θάλασσα, σε ένα από τα πιο σοβαρά, σύμφωνα με τους αναλυτές, επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών από τον τερματισμό του πολέμου της Κορέας και την υπογραφή της σχετικής συνθήκης, το 1953. Αμεση ήταν απάντηση της Σεούλ η οποία ανταπέδωσε τα πυρά και απέστειλε στην περιοχή μαχητικά αεροσκάφη.
Την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση, η Βόρεια Κορέα πραγματοποιούσε στην περιοχή στρατιωτικά γυμνάσια.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε, δια στόματος του συνταγματάρχη Ντέιβιντ Λέιπαν
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ότι θεωρεί πρόωρη σε αυτό το στάδιο την εξέταση οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης.Λι Μιούνγκ-Μπακ χαρακτήρισε «την πρόκληση ισοδύναμη με εισβολή σε έδαφος της Νότιας Κορέας». «Δεδομένου ότι η Βόρεια Κορέα διατηρεί την επιθετική στάση της, θεωρώ ότι ο Στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία θα πρέπει να ενωθούν και να απαντήσουν κατά της (βορειοκορεατικής) πρόκλησης με τη χρήση πολλαπλών πυρών», τόνισε χαρακτηρίζοντας «τις επιθέσεις εναντίον πολιτών ασυγχώρητες».
Το περιστατικό σημειώθηκε μετά τις αποκαλύψεις, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η Πιονγγιάνγκ επεξεργάζεται με ταχείς ρυθμούς υλικό για την κατασκευή ατομικών βομβών.
Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι η χώρα ενδέχεται να προσφύγει πάλι σε τακτική υπολογισμένων προκλήσεων προκειμένου να αποσπάσει διπλωματικές και οικονομικές παραχωρήσεις από την διεθνή κοινότητα.
Η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει προκαλέσει την ανησυχία των ΗΠΑ οι οποίες διαθέτουν 28.000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα. 
Την επίθεση καταδίκασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναγκάστηκε να ξυπνήσει νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ) προκειμένου να ενημερωθεί εκτάκτως, ενώ αργότερα αναμενόταν να έχει συνομιλία με τον νοτιοαμερικανό ομόλογό του Λι Μιουνγκ-Μπακ.
«Η Βόρεια Κορέα συνηθίζει να προβαίνει σε προκλητικές πράξεις. Η συγκεκριμένη ήταν ιδιαιτέρως απαράδεκτη πράξη», τόνισε από την πλυερά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον. 
Τη βορειοκορεατική επίθεση καταδίκασε και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και για «επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα και διάλογο».

Ο
Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε εξάλλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι και οι δύο πλευρές στην κορεατική χερσόνησο πρέπει να «κάνουν περισσότερα για να συμβάλουν στην ειρήνη» και πρόσθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν στις εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός,
Ναότο Καν, ζήτησε από τους υπουργούς του να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο, μετά την βορειοκορεατική επίθεση.
«Ζήτησα από τους υπουργούς να κάνουν όλες τις προετοιμασίες που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο Καν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην πρωθυπουργική κατοικία.«Τους ζήτησα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συγκεντρώσουν πληροφορίες», πρόσθεσε.
Η Ρωσία προειδοποίησε κατά της κλιμάκωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, μετά την βορειοκορεατική επίθεση.

«Είναι απαραίτητο να τελειώσουν άμεσα όλες οι επιθέσεις. Υπάρχει κολοσσιαίος κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί. Οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών
Σεργκέι Λαβρόφ σε επίσκεψη στη Λευκορωσία.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ
Κάθριν Αστον καταδίκασε την επίθεση της Βόρειας Κορέας, η οποία βομβάρδισε ένα νοτιοκορεατικό νησί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματισθούν 18.

«Ανησυχώ βαθιά για τα σημερινά γεγονότα στην κορεατική χερσόνησο που προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Νοτιοκορεατών στρατιωτικών και αμάχων και καταδικάζω σθεναρά αυτή την επίθεση της Βόρειας Κορέας» ανέφερε η Αστον σε ανακοίνωσή της. «Παρακολουθούμε προσεκτικά της εξελίξεις» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο παραμένουν ουσιώδεις για την περιοχή και τον κόσμο».
Η Γαλλία κάλεσε τη Βόρειο Κορέα να σταματήσει τις προκλήσεις. Η υπουργός Εξωτερικών
Μισέλ Αλιό-Μαρί δήλωσε ότι το Παρίσι «καταδικάζει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού.

Από : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου