Βολές πυροβολικού αντάλλαξαν χθες η Βόρεια με τη Νότια Κορέα, στο χειρότερο μεταξύ τους συνοριακό επεισόδιο των τελευταίων δεκαετιών, που έληξε με τον θάνατο δύο πεζοναυτών της Νότιας Κορέας και τον τραυματισμό τριών αμάχων στη μικρή νήσο Γιεονπιεόνγκ, σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή στα δυτικά της κορεατικής χερσονήσου.
Η μάχη, που οδήγησε τον στρατό της Νότιας Κορέας σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, άρχισε μετά την προειδοποίηση της Πιονγιάνγκ προς τον Νότο για άμεση διακοπή στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή. Η άρνηση της Σεούλ να συμμορφωθεί συνοδεύθηκε από προειδοποιητικά πυρά του νοτιοκορεατικού πυροβολικού στη θάλασσα και μακριά από τις ακτές της Βόρειας Κορέας.
Ο Βορράς απάντησε, όμως, με μπαράζ πυροβολικού εναντίον του νησιού Γιεονπιεόνγκ, που φιλοξενεί νοτιοκορεατική στρατιωτική βάση και λίγο τοπικό πληθυσμό. Το πυροβολικό της Νότιας Κορέας απάντησε με πυκνά πυρά αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου χόβιτζερ των 155 χιλιοστών, αλλά και με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην περιοχή.
Παρότι το επεισόδιο είχε διάρκεια μικρότερη της μιας ώρας, οι απώλειες στον Βορρά ενδέχεται να είναι σημαντικές, σύμφωνα με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας.
Και οι δύο πλευρές προειδοποίησαν αυστηρά η μία την άλλη, σε μια προσπάθεια να προληφθεί κλιμάκωση του περιστατικού. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουν Μπακ, που συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας λίγο μετά την ανταλλαγή πυρών, δήλωσε ότι καμία επίθεση εναντίον αμάχων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.
«Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι Βορειοκορεάτες να μην μπορέσουν να προκαλέσουν ξανά», είπε ο πρόεδρος Λι στη Σεούλ.
Από τη μεριά της, η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση στην Πιονγιάνγκ απείλησε με νέες επιθέσεις εφόσον οι Νότιοι παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας «κατά 0,001 χιλιοστό».
Στην επίσημη ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ, ο στρατός της Βόρειας Κορέας αναφέρει ότι «απλώς αντέδρασε στη στρατιωτική πρόκληση του καθεστώτος-μαριονέτας της Σεούλ, με άμεσο και ισχυρό πλήγμα».
Στο μεταξύ, στήλες πυκνού μαύρου καπνού κάλυπταν χθες τον ουρανό πάνω από το Γιεονπιεόνγκ, που βρίσκεται μόλις επτά ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Βόρεια Κορέα.
Οι ΗΠΑ, που διαθέτουν 28.000 μάχιμα στρατεύματα στη Νότια Κορέα, καταδίκασαν έντονα το περιστατικό, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, να υπογραμμίζει ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό των συμμάχων τους, της Δημοκρατίας της Κορέας, και στηρίζουν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή». Λίγο αργότερα χθες, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι σκόπευε να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Μιουν Μπακ.
Από τη μεριά της, η Κίνα, που αποτελεί τον οικονομικό και πολιτικό πάτρωνα του απομονωμένου σταλινικού καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, αλλά διατηρεί παράλληλα στενές εμπορικές σχέσεις με τη Σεούλ, απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές για αυτοσυγκράτηση.
Το θερμό επεισόδιο καταδίκασε σε δηλώσεις του και ο Κορεάτης γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που εξέφρασε την ανησυχία του και κατέδειξε τις ευθύνες της Πιονγιάνγκ για την ένταση στην περιοχή.
Από : kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου