Από : kathimerini.gr
Ως ένα ακόμα δείγμα παρελκυστικής πολιτικής της Αγκυρας με προσπάθεια ομαδοποίησης τελείως διαφορετικών πραγμάτων, αξιολογεί η Αθήνα την πρόταση που διατύπωσε με συνέντευξή του στην «Κ» ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κ. Ιμπραΐμ Καλίν.
Ο κ. Καλίν πρότεινε την ταυτόχρονη άρση του casus belli και την αλλαγή της απόφασης της ελληνικής Βουλής για δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Από το υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την πρόταση, επισήμαναν ότι η απόφαση της ελληνικής Βουλής αποτελεί παράμετρο της κύρωσης της Συνθήκης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχουν επίσης κυρώσει 160 κράτη.
Το casus belli από την άλλη πλευρά, αποτελεί μια αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που όχι μόνο δεν βασίζεται πουθενά, αλλά αποτελεί από μόνη της κατάφωρη παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ANT1, αναφέρθηκε σε «λογική ανατολίτικου παζαριού» από την Τουρκία, που, όπως πρόσθεσε, «βάζει στο ίδιο τραπέζι ένα δικαίωμα της Ελλάδας, που ουσιαστικά συνιστά άσκηση δικαιώματος εθνικής κυριαρχίας, που απορρέει από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, με μια μονομερή πράξη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που συνιστά σαφή και κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ».
Ο κ. Μπεγλίτης συνέδεσε τις αναφορές με την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε.: «Μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να σέβεται το διεθνές δημοκρατικό κεκτημένο, όπως αυτό διαμορφώνεται από τους πρωτογενείς και παράγωγους κανόνες», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου