Ως παράδειγμα προς αποφυγή επικαλέστηκε την Ελλάδα και τις εξοπλιστικές δαπάνες στις οποίες προέβη η χώρα μας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο «Πίρι Ρέις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας οφείλεται στις δαπάνες για τους εξοπλισμούς και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να υποπέσει στο ίδιο λάθος. Λίγο πριν από τη νέα επίσκεψή του στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου, κατόπιν προσκλήσεως που του απηύθυνε ο κ. Γ. Παπανδρέου για την Περιβαλλοντική Μεσογειακή Διάσκεψη, ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για «κατασκευασμένους εχθρούς» και εμφανίσθηκε λάβρος κατά της κούρσας των εξοπλισμών. «Επί χρόνια ξόδεψαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στους εξοπλισμούς. Εναντίον τίνος; Αυτό είναι γνωστό. Και σε τι ωφέλησε αυτό;
Η τεχνολογία των όπλων και η αμυντική βιομηχανία αλλάζει και αναπτύσσεται συνεχώς. Οταν ξοδεύετε τα χρήματα αυτά, υποθηκεύετε και το μέλλον της χώρας σας. Αυτό ήταν το βαρύ τίμημα της κατασκευής φανταστικών εχθρών για τη γείτονά μας. Δεν πρέπει να υποπέσουμε στο ίδιο λάθος», τόνισε.
Μάλιστα, απευθύνοντας σαφές μήνυμα στο εσωτερικό μέτωπο και στην πολιτική που ασκήθηκε επί δεκαετίες από την Τουρκία, πρόσθεσε:
«Στο παρελθόν υπήρχε η έκφραση ότι η Τουρκία είναι περιστοιχισμένη από τρεις πλευρές από θάλασσα και από τέσσερις πλευρές από εχθρούς. Επί χρόνια, δεν κάναμε αυτά που έπρεπε για τη θάλασσα, αλλά ξοδεύτηκαν η ενέργεια και η ελπίδα της χώρας μας στο όνομα των φανταστικών εχθρών. Η Τουρκία, ασχολήθηκε επί χρόνια με τους φανταστικούς εχθρούς που κατασκευάστηκαν στο εσωτερικό και το εξωτερικό και δεν κατάφερε να αφιερώσει χρόνο στις θάλασσές της, στα μέταλλά της, στους ποταμούς της, και το κυριότερο, στον άνθρωπό της, στο ανθρώπινό της δυναμικό, στους νέους, τα παιδιά και την παιδεία, δηλαδή στο μέλλον της».
Η έκφραση για την περιστοιχισμένη από θάλασσες και εχθρούς χώρα αποτέλεσε για δεκαετίες το κεντρικό δόγμα του στρατιωτικού κατεστημένου για την εξωτερική πολιτική και είναι από τις βασικές παραμέτρους που επιθυμεί να μεταβάλει η κυβέρνηση Ερντογάν, υιοθετώντας το λεγόμενο «δόγμα Νταβούτογλου» περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες.
Την ίδια στιγμή, πάντως, το τελευταίο διάστημα επαναλήφθηκαν στο Αιγαίο οι τουρκικές προκλήσεις, τόσο με υπέρπτηση στο Αγαθονήσι, όσο και με τη διέλευση τουρκικής κορβέτας.
Και φυσικά να
μην ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου