Το τσουνάμι που έπληξε ινδονησιακά νησιά στον Ινδικό Ωκεανό έχει προκαλέσει μέχρι τώρα το θάνατο 408 ανθρώπων, ενώ 303 εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών.
«Τουλάχιστον 408 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 303 αγνοούνται», δήλωσε εκπρόσωπος των συνεργείων διάσωσης.
Οι έρευνες διεξάγονται με δυσκολία εξαιτίας της απομόνωσης των χωριών στις ακτές των νήσων Μενταουάι, ανοικτά της Σουμάτρας. Ορισμένα από τα χωριά αυτά έχουν καταστραφεί εντελώς από τα ύψους τριών μέτρων κύματα.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ινδονησίας εκτίμησε πως οι νεκροί πιθανόν να ξεπεράσουν τους πεντακόσιους.
Ο πρόεδρος της χώρας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουχογιόνο μετέβη προχθες Πέμπτη στις περιοχές που επλήγησαν από το τσουνάμι για να συναντήσει τους κατοίκους και να επιβλέψει την μεταφορά τροφίμων, νερού και φαρμάκων στους πληγέντες.
Περίπου 13.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι και βρίσκονται σε προσωρινούς καταυλισμούς, σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης.
Στο μεταξύ, εξερράγη και πάλι το ηφαίστειο Μεράπι, τρεις ημέρες μετά την πρώτη του έκρηξη που προκάλεσε το θάνατο σε 34 ανθρώπους.
«Σήμερα το πρωί, από το ηφαίστειο έβγαιναν μαύρα σύννεφα καπνού και λάβα», τόνισε ο Ουίντι Σουτίκνο, επικεφαλής των διασωστών στην περιοχή. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες.
Νέα έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι της Ινδονησίας σημειώθηκε χθες, μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, δύο ημέρες μετά την πρώτη που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 29 ανθρώπων.
Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα φαίνεται να εκτοξεύεται τέφρα και να βγαίνει καπνός από το ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στην Ιάβα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.
Νεκρός ο «φύλακας» του Μεράπι
Ο «παππούς Μαριζάν», ο «πνευματικός φύλακας» του Μεράπι, είναι ένα από τα θύματα της έκρηξης του ηφαιστείου. Βρέθηκε ανάμεσα στα αποκαΐδια του σπιτιού του, τέσσερα χιλιόμετρα από την κορυφή του βουνού, έπειτα από μία ζωή αφιερωμένη στον κατευνασμό του ηφαιστείου, κάτω από ένα στρώμα στάχτης που εκτοξεύθηκε χθες από τον κρατήρα.
Ο 80χρονος φύλακας του ηφαιστείου βρέθηκε γονατισμένος σαν σε στάση προσευχής, σαν να προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να κατευνάσει την οργή του ηφαιστείου, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο πλευρό του βρέθηκε το σώμα του δημοσιογράφου που είχε σπεύσει να τον παρακαλέσει να φύγει, υπακούοντας τη διαταγή εκκένωσης που είχαν εκδώσει οι αρχές. Αλλά ο Μαριζάν αρνήθηκε. «Καλύτερα να μείνω εδώ και να προσευχηθώ», απάντησε ο γέρος, σύμφωνα με τον Ταουφίκ, έναν διασώστη που τον επισκέφθηκε πριν από την έκρηξη.
Ο μπαχ (παππούς) Μαριζάν ήταν ένα εξαιρετικά σεβαστό πρόσωπο στην Ιάβα, ένα νησί εμποτισμένο στον μυστικισμό, όπου το Μεράπι είναι ένα ηφαίστειο ιερό, που προκαλεί φόβο.
Είχε ορισθεί από τον Χαμνγκουμπουόνο IX, τον προηγούμενο σουλτάνο της Γιογκιακάρτα, της μεγάλης πόλης που βρίσκεται στους πρόποδες του ηφαιστείου, τοποτηρητής των παραδόσεων και των εθίμων που συνδέονται με το Μεράπι.
Ηγείτο κάθε χρόνο της τελετής του Λαμπουχάν, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνονταν προσφορές προς το ηφαίστειο για να ενισχυθεί η σύνδεση ανάμεσα στο παλάτι του σουλτάνου και τον κόσμο των πνευμάτων που κατοικεί στο Μεράπι.
Οι προλήψεις είναι σημαντικές στους κατοίκους της Ιάβας, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, αλλά η πίστη τους συνδυάζει την πίστη στον Αλλάχ μαζί με στοιχεία από τις παλαιότερες θρησκείες, τον ανιμισμό, τον βουδισμό, τον ινδουισμό.
Για να προβλέψουν μία έκρηξη του ηφαιστείου βασίζονται περισσότερο στην παρατήρηση της ανατολής του ήλιου ή στα όνειρα, παρά στις επιστημονικές εκτιμήσεις.
Και όταν το ηφαίστειο, ύψους 2.914 μέτρων, αρχίζει να βρυχάται, οι κάτοικοι παρασκευάζουν γλυκά τυλιγμένα σε φύλλα κοκκοφοίνικα που τα κρεμούν έξω από τις πόρτες των σπιτιών για να κατευνάσουν την οργή του.
Κατά τη διάρκεια προηγούμενης έκρηξης, ο Μαριζάν είχε ανέβει μέχρι σχεδόν τον κρατήρα για να διαλογισθεί επί δύο ημέρες, παρά τα ποτάμια της λάβας και τα πυκνά σύννεφα καπνού.
«Θεωρεί ότι αποστολή του είναι η φύλαξη του βουνού. Εχει πολλές φορές αναρωτηθεί ''σε τι θα χρησίμευε ένας φύλακας που θα εγκατέλειπε τη θέση του''», είχε εξηγήσει ο Νταμαρζάτι Σουπαζάρ, ένας καθηγητής της Φιλοσοφίας της Γιογκιακάρτα, που έχει μετελήσει τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και το Μεράπι.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου, παρακολουθούν τις μεταστροφές της διάθεσής του και τις αποδέχονται γιατί τους προσφέρει εξαιρετικά εύφορη γη για να καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά.
«Για μας ο Μαριζάν ήταν τόσο σημαντικός, όσο και το Μεράπι. Τώρα που δεν είναι πια εδώ, ποιός θα φροντίζει το ηφαίστειο;. Τι θα γίνει εάν εκραγεί πάλι;», αναρωτιέται ο Ουάντο, ένας 56χρονος αγρότης με τα μάτια στραμμένα προς την κορυφή.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου