Άρθρα

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Πᾶμε ΗΠΑ,γιά τά καλά νέα !

Έλληνας ο νέος δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς

Με απώτερη καταγωγή από την Αίγινα και τη Χάλκη, ο νέος δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένος να κάνει έργα στο «Ελληνικό Χωριό» που επί δύο συνεχόμενες τριετείς θητείες είχε στο τιμόνι τον Καλύμνιο Κρις Αλαχούζο.

Ο ομογενής Κώστας Βατικιώτης, γέννημα-θρέμμα του Τάρπον Σπρινγκς κέρδισε με το 56,5% την αντίπαλό του Ρόμπιν Σάενγκερ που πήρε ποσοστό 43,5%.

(Ἀριστερά ἄποψις τοῦ Τάρπον Σπρίνγκς)

«Έβαλα υποψηφιότητα για δήμαρχος, γιατί θέλω να κάνω έργα στο “Ελληνικό Χωριό”», δήλωσε λίγο μετά τη νίκη του ο 73χρονος ομογενής. «Χάνουμε τα Ελληνικά και στην Ιστορία μας και εάν δεν κάνουμε κάτι θα τα χάσουμε όλα. Ήθελα να γίνω δήμαρχος για να κάνω κάτι γι’ αυτό. Δεν θέλουμε να χαθούν η ελληνική γλώσσα και ιστορία. Θέλω να κρατηθεί το ελληνικό χρώμα στο Τάρπον Σπρινγκς», είπε στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ και ευχαρίστησε όλους τους ομογενείς για την υποστήριξή τους με την ψήφο τους. 

«Υπόσχομαι να εργαστώ σκληρά, για να διατηρηθεί κάθε τι το ελληνικό στην πόλη μας», τόνισε.

( περισσότερα ἐδῶ)

Ἡ σημαία τῆς Ἑλλάδος ὑψώθηκε στό Δημαρχεῖο τοῦ Σόμερβιλ τῆς Μασαχουσέτης 

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, την περασμένη Κυριακή η ελληνική σημαία υψώθηκε στο δημαρχείο του Σόμερβιλ στη Μασαχουσέτη, ενόψει της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Στη λιτή τελετή παρούσα ήταν και η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Κατζιάνα Μπαλαντίνι (Katjana Ballantyne), αλλά και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστόνη Στράτος Ευθυμίου.

Μετά την ανάκρουση της ελληνικού εθνικού ύμνου και σύντομους χαιρετισμούς, ο π. Αντώνιος, ιερατικός προϊστάμενος στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, τέλεσε τρισάγιο μπροστά από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον βετεράνο Γιώργο Διλβόη, από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας.

Ο George Dilboy, όπως ήταν γνωστός, πολέμησε με την Ελλάδα στους Βαλκανικούς, και αργότερα ως στρατιώτης πια του αμερικανικού στρατού έπεσε σε ένα από τα δυτικά μέτωπα του Α’ Παγκοσμίου. Για τον ηρωισμό του τιμήθηκε με το ανώτατο αμερικανικό προεδρικό μετάλλιο.

Στην τελετή συμμετείχαν αρκετοί ομογενείς κάτοικοι του Σόμερβιλ, με μικρασιατικές ρίζες οι περισσότεροι. Ομογενής είναι και η δήμαρχος, η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα. Όταν έμεινε ορφανή υιοθετήθηκε από Σκοτσέζο πατέρα και Τσεχογερμανίδα μητέρα.

( ἀπό ἐδῶ)

Θυμᾶστε πού εἴχαμε γράψει γιά τήν ἑλληνίδα Δήμαρχο τοῦ Σόμερβιλ ; 

Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος του Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, του προαστίου το οποίο συνορεύει με τη Βοστώνη και το Κέμπριτζ, έχει καταγωγή και αίμα από την Ελλάδα. Ενδεχομένως το όνομα της Κατιάνα Μπαλλαντύνη (Katjana Ballantyne) να μην ηχεί ως ελληνικό κι όμως εκείνη που το φέρει είναι Ελληνίδα.( ἐδῶ)

Τέλος περί τῆς 25ης Μαρτίου στίς ΗΠΑ.Ἡ πρώτη παρέλασις ἔγινε στήν Φιλαδέλφεια 

φωτό

«Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Έλληνα θα βρεις» έλεγαν χαριτολογώντας οι παλαιότεροι και δεν είχαν άδικο. Στην Αμερική μάλιστα που οι ελληνικές κοινότητες είναι κραταιές, οι ομογενείς φροντίζουν με κάθε τρόπο όχι απλά να υπενθυμίζουν την καταγωγή τους αλλά και να «φέρνουν» την Ελλάδα στη δεύτερη πατρίδα τους. Κάθε χρόνο και με συνέπεια. Μόνο η πανδημία του κορονοϊού τους σταμάτησε.


Φέτος όμως και μετά από δύο χρόνια, οι ελληνικές κοινότητες στις ΗΠΑ τιμούν την 201η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης με επισημότητα. Την αρχή έκανε η Φιλαδέλφεια, όπου την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση.


Κορυφαία στιγμή ήταν όταν πήρε θέση στη λεωφόρο για να παρελάσει το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που όπως ήταν φυσικό απέσπασε τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Παρών στη διοργάνωση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, που για πρώτη φορά επί θητείας του παρακολουθεί παρέλαση για την 25η Μαρτίου στις ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για την πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

( ἀπό ἐδῶ


Οἱ ὁμογενεῖς μας στίς ΗΠΑ ὅπως πάντα ἐτίμησαν τήν ἐπέτειο τῆς 25ης Μαρτίου μεγαλοπρεπῶς. Ἄν τε νά δοῦμε ἐδῶ τί τιμή θά λάβῃ ἡ ἐπέτειος τῆς Παλιγγενεσίας. Διότι τά 200 χρόνια,πέρσι,καί μέ τόσο χρῆμα πού ἔπεσε στήν Γιάννα καί τήν ...ἐπιτροπή της,ἄς μην χαρακτηρίσω τί ἦταν...

 Γι᾿αὐτό ἀγαποῦμε,ἰδιαιτέρως,τούς ὁμογενεῖς μας στίς ΗΠΑ. 

Στό παρακάτω βίντεο ὁλοκληρη ἡ παρέλασις : 



Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου