Άρθρα

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Τή νύχτα πού σίγησαν τά πυροβόλα...


 Στην παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα Χριστουγέννων του έτους 1914, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε χώρα στις Φλαμανδικές πεδιάδες, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα στην ιστορία του πολέμου.

Ο διαπρεπής ιστορικός Stanley Weintraub γράφει για αυτό το πρωτοφανές γεγονός, στο βιβλίο του “Silent Night” («Σιωπηλή Νύχτα» ή «Άγια Νύχτα», όπως είναι γνωστή σε εμάς).

Προβάλλει το ερώτημα εάν ο μέσος στρατιώτης ήθελε πραγματικά να πεθάνει ή να σκοτώσει άλλους για τον Βασιλιά Γεώργιο τον 5ο της Βρετανίας, ή για τον Kaiser Wilhelm της Γερμανίας.

Το ποίημα ενός στρατιώτη εκείνης της εποχής λέει : «Όλοι αυτοί που μας διατάζουν να πυροβολήσουμε δεν θα βρίσκονται μεταξύ των νεκρών και των κουτσών. Όταν σιωπά το κάθε τουφέκι, είμαστε όλοι ίδιοι».

Στο «Σιωπηλή Νύχτα», ο Weintraub περιγράφει την αυθόρμητη ανακωχή που πραγματοποιήθηκε στο No Man’s Land, πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκατοντάδες μίλια μέσα στο Βέλγιο, τα γερμανικά στρατεύματα είχαν παραταχθεί μέσα στις τάφρους, σε απόσταση που μπορούσαν να ακουστούν από τα Γαλλικά, Βελγικά, Βρετανικά και Καναδέζικα στρατεύματα. Ένα εκατομμύριο ήταν ήδη νεκροί και παγωμένα κορμιά ήταν σκορπισμένα μεταξύ των γραμμών.

Βρετανικά καί γερμανικά στρατεύματα συναντῶνται στό «No Man’s Land» ( ἄς τό ποῦμε οὐδέτερο ἔδαφος), κατά τη διάρκεια τῆς ἀνεπίσημης ἐκεχειρίας τά Χριστούγεννα τοῦ 1914 ( ἀπό ἐδῶ)

Κατά καιρούς μια λευκή σημαία θα ανέβαινε και μια άοπλη ομάδα στρατιωτών θα διακινδύνευε μαζεύοντας τους πληγωμένους και θάβοντας νεκρούς.

Συχνά η άλλη πλευρά θα έκανε το ίδιο πράγμα, και περιστασιακά μπορεί να υπήρχε κάποια συναδελφικότητα.

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησίαζαν οι Γερμανοί ήταν πολύ καλύτερα εφοδιασμένοι από τους συμμάχους, και είχαν και χριστουγεννιάτικα δέντρα και κεριά στις τάφρους τους, καθώς και δώρα.

Ο Weintraub φέρνει στο φως τα γεγονότα από τα ημερολόγια, τις επιστολές, τις εφημερίδες, τις φωτογραφίες και άλλες πηγές για να περιγράψει τι συνέβη.

Όλα άρχισαν όταν, στην παραμονή Χριστουγέννων, τοποθέτησαν μερικοί από τους Γερμανούς τα αναμμένα δέντρα τους στα στηθαία των τάφρων.

Αυτή η ενέργεια, σύντομα, πήρε έκταση σε όλη την γραμμή. Το τραγούδι άρχισε να ακούγεται και από τις δύο πλευρές. Σύντομα, εφημερίδες και καραβάνες άρχισαν πετιούνται από τις γραμμές.

Τελικά, οι πυροβολισμοί σταμάτησαν και άοπλοι στρατιώτες αυθόρμητα βγήκαν από τις τάφρους σε διάφορες θέσεις και στις δύο πλευρές.

Άρχισαν οι χειραψίες, οι χαιρετισμοί, και οι ανταλλαγές των δώρων!

Πολλοί από τους Γερμανούς άρχισαν να μιλούν στα αγγλικά, και σύντομα ξεκίνησαν συνομιλίες και τραγούδια.

Το τραγούδι που τραγουδήθηκε και από τα δύο στρατόπεδα, το καθένα στην γλώσσα του, ήταν το "Silent Night" ("Άγια Νύχτα"). Το κλασσικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι "Silent Night" ("Stille Nacht") γράφτηκε, το 1816, από έναν Γερμανό ιερέα, τον Josef Mohr.

Μερικοί έκοψαν τα κουμπιά από τις στολές τους ή και τα διακριτικά τους ακόμα, και ανταλλάχθηκαν γράμματα και διευθύνσεις.

Άρχισε να γίνεται δωρεά προσωπικών αντικειμένων δώρων στην άλλη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων ποσοτήτων τσιγάρων και πούρων.

Οι αξιωματικοί και στις δύο πλευρές βρισκόντουσαν σε πανικό και προσπάθησαν να σταματήσουν αυτές τις αυθόρμητες ενέργειες απειλώντας τους ότι θα θεωρηθούν ένοχοι προδοσίας και θα οδηγηθούν σε στρατιωτικό δικαστήριο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έδωσε κανένας σημασία!

Την ημέρα των Χριστουγέννων το ίδιο περιστατικό επαναλήφθηκε ακόμα πιο έντονα, και τα πυροβόλα όπλα παρέμειναν σιωπηλά.

( πηγαίνετε στήν δ/νση τῆς  φωτό ὅπου μπορεῖτε νά δεῖτε καί ἄλλες καταπληκτικές φωτογραφίες ἀπό τό ἀπίστευτο καί μοναδικό αὐτό γεγονός

Βαρέλια γερμανικής μπύρας δόθηκαν ως αντάλλαγμα για μεγάλες ποσότητες αγγλικής πουτίγκας δαμάσκηνων. Αρκετά περιπλανώμενα βόδια θανατώθηκαν για την γιορτή.

Σε μερικές περιπτώσεις, εμφανίστηκαν μπάλες ποδοσφαίρου και ξεκίνησαν παιχνίδια μεταξύ των συμμάχων ή με τους Γερμανούς, με τους υπόλοιπους στρατιώτες να τους ενθαρρύνουν ως θεατές!

Τελικά, άρχισε να σκοτεινιάζει και όλοι γύρισαν πίσω στις τάφρους τους.

Τότε, οι αξιωματικοί βρήκαν την ευκαιρία και άρχισαν τις διαταγές και σύντομα οι πυροβολισμοί άρχισαν και πάλι, όπως πριν, πάνω από τα κεφάλια του εχθρού.

Έτσι, σε λίγο ακολούθησε σφαγή.

Στους σαράντα οκτώ μήνες που διήρκεσε ο πόλεμος, περίπου 6.000 στρατιώτες πέθαιναν καθημερινά, πολλοί από το αέριο χλωρίου που κάθε πλευρά χρησιμοποίησε.

Υπήρξαν μερικές προσπάθειες για ανακωχή ή εκεχειρία, αλλά τίποτα δεν υλοποιήθηκε.

Μεταξύ των πολλών ιστοριών, ο Weintraub μιλάει για έναν ασήμαντο δεκανέα με το όνομα Adolph Hitler, ο οποίος βρισκόταν ασφαλής, πίσω από την πρώτη γραμμή, με μια ομάδα της εφεδρείας, στο υπόγειο ενός μοναστηριού.

Δεν πήρε κανένα δώρο, όπως οι άλλοι, πέρα από την ανακωχή.

Ο Weintraub αναρωτιέται αν ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός, εάν δεν είχε επιζήσει...

Ο Weintraub αναρωτιέται, επίσης, τι θα είχε συμβεί εάν η ανακωχή αυτή είχε σταματήσει τον πόλεμο.

Πολλοί θα μπορούσαν να ζήσουν και να αναθρέψουν τις οικογένειες τους, ενώ η ιστορία του 20ού αιώνα θα ήταν τελείως διαφορετική.

Η ιστορία της ανακωχής ενέπνευσε την ταινία του 2005 ‘Joyeux Noël (στα αγγλικά: ‘Merry Christmas’). Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Christian Carion. Προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών το 2005 και ήταν υποψήφια για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ἀπό : Κόκκινος Οὐρανός,ἐδῶ καί ἐδῶ

Δημοσίευσε καί ὁ Χένρυ Μακόου,ἐχθές Παραμονή Χριστουγέννων,γιά τήν Χριστουγεννιάτικη ἐκεχειρία τοῦ 1914. Ὁ ἐπίλογος εἶναι ὅλη ἡ οὐσία: 

Τα Χριστούγεννα τους υπενθύμισαν ότι είχαν περισσότερα κοινά στον Ιησού Χριστό και το Ευαγγέλιο της Αγάπης παρά με τους καμπαλιστές (σατανιστές) τραπεζίτες που είχαν επινοήσει αυτόν τον πόλεμο για να τους σκοτώσουν.

«Ο συνολικός αριθμός στρατιωτικών και αμάχων απωλειών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πάνω από 37 εκατομμύρια: πάνω από 16 εκατομμύρια θάνατοι και 20 εκατομμύρια τραυματίες, κατατάσσοντάς τον στις πιο θανατηφόρες συγκρούσεις στην ανθρώπινη ιστορία» -βικιπαίδεια-

Η Χριστουγεννιάτικη Εκεχειρία του 1914 καταδεικνύει πώς η κοινή πεποίθηση ενός Σωτήρα που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ που μοιράζεται μεταξύ εχθρών μπορεί να κάνει φίλους ακόμη και τους πιο πικρούς εχθρούς. 

Όταν οι Βρετανοί άκουσαν τους Γερμανούς να τραγουδούν ένα τραγούδι για ένα μικρό μωρό που γεννήθηκε σε έναν στάβλο, ενώθηκαν στο τραγούδι "Silent Night".  

Είναι εκπληκτικό πώς ένα τραγούδι για ένα μικρό νεογέννητο μωρό θα μπορούσε να παρακινήσει τους εχθρούς να αφήσουν τα όπλα τους και να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλον ως φίλοι.

Όταν εκείνοι από τις δύο πλευρές των χαρακωμάτων συνειδητοποίησαν ότι ο Χριστός που ήξεραν ήταν επίσης ο Χριστός που ήξερε ο αντίπαλός τους, ποια άλλη απάντηση θα μπορούσε να υπάρξει από το να εδραιωθεί η ειρήνη μεταξύ των αδελφών;

Γι' αυτό αξίζει να λέγεται αυτή η ιστορία κάθε Χριστούγεννα. 

Ο Χριστός ήρθε για να φέρει ειρήνη και άφεση αμαρτιών σε έναν ταραγμένο κόσμο. Η γνώση του Χριστού εξακολουθεί να φέρνει ελευθερία και ειρήνη σε όλους όσοι Τον συναντούν. 

Η Χριστουγεννιάτικη Εκεχειρία του 1914 είναι μια λαμπερή μαρτυρία για τα λόγια που είπε ένας άγγελος εκείνα τα πρώτα Χριστούγεννα πριν από τόσα χρόνια, « Ἐπί γῆς εἰρήνη κι᾿ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Καλα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε ΟΛΟΥΣ!

( Henry Makow.com)

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Σ᾿ΟΛΟΝ ΤΌΝ ΚΟΣΜΟ ! 

Ἡ Πελασγική 

5 σχόλια:

  1. https://katakomviki-ecclesia.blogspot.com/2021/12/blog-post_50.html#comment-form

    Η πρώτη φωτό αφιερωμένη στην Πελασγική

    Χρόνια πολλά ( εμεις πάμε με το παλαιό αγίου Σπυρίδωνα σήμερα )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εὐχαριστῶ πολύ γιά τήν ἀφιέρωση. Εὔχομαι ὁλόψυχα,Χρόνια Πολλά μέ ὑγεία,ἀγάπη καί κάθε καλό !

      Ναί,σχετικῶς μέ τήν Πίστιν τῶν Σλαύων τά ἔχουμε πεῖ πολλάκις.Καί εἶναι πραγματικά ἀξιοθαύμαστοι γιά ἕναν πολύ σοβαρό λόγο : ἒπεί δή πέρασαν ἀπό τόν ζυγό τῶν μπολσεβίκων καί βγῆκαν,κυριολεκτικῶς ἀλώβητοι ! Πραγματικοί μάρτυρες,αὐτοί οἱ λαοί !

      Ὅσο γιά τό παλαιό ἡμερολόγιο,ἀγαπητή μου Κατακομβικη Ἐκκλησία,νά ἑορτάσετε ὅπως οἱ Ρῶσσοι,δίς.

      Χρόνια Πολλά !

      Διαγραφή
    2. Ἄλλως τε ἐμεῖς ἐδῶ ἀγαπᾶμε τήν Ῥωσσία !

      Διαγραφή
  2. Προ ημερών εδημοσιεύθη φωτογραφία με στρατιώτες ενστόλους να παίζουν ποδόσφαιρο. Αυτή η φωτογραφία παρουσιάζεται ότι αφορά αγώνα μεταξύ Άγγλων και Γεμανών στρατιωτών στο Βέλγιο.
    Όχι! Είναι Άγγλοι στρατιώται στην υπό άγγλογαλλική κατοχή Θεσσαλονίκη, μάλλον του 1916.
    Δεν γνωρίζω τι καταγωγής είναι ο Μάκοου, ή μήπως Μακώφ, πάντως παραλείπει να μας ενημερώση ότι ο Στάνλεϋ Βάιντράουμπ ήτο ένας Εβραίος. Προσωπικώς με τους Εβραίους ιστορικούς είμαι επιφυλακτικός, όπως με τον ελληνομαθή Μαρκ Μαζάουερ.

    Μέτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ὁ Μακόου τό ἔχει γράψει πολλάκις πώς ἔχει ἑβραϊκή καταγωγή. Ποτέ δέν τό ἔκρυψε.

      Ναί,καλά κάνεις καί εἶσαι ἐπιφυλακτικός,ὅμως τό ἴδιο πρέπει νά εἶσαι γιά κάθε ἕναν συγγραφέα καί δή ἱστορικό ὅταν ἀναφέρεται σέ γεγονότα πού ἀφοροῦν τήν Ἱστορία τοῦ γένους του.

      Στήν φωτό τώρα,τί ἀκριβῶς ἀμφισβητεῖς ; Τό ὅτι ἔπαιξαν ποδόσφαιρο;Μά μέχρι καί ἀναμνηστικό μνημεῖο ἔχουν στήσει γιά τό γεγονός στήν Βελγική πόλη Mesén. Ἰδού καί ἡ φωτό μέ τό μνημεῖο :https://thediscoverblog.files.wordpress.com/2017/11/france_belgium_2017-0308_itunes.jpg

      Ἄν ἐννοεῖς τήν φωτό μέ τούς παίκτες : https://armyvoice.gr/wp-content/uploads/2021/12/guerreNoel.png
      Νομίζω πώς δέν ἔχεις δίκιο. Εἶναι ὄντως ἀπό ἐκεῖνο τόν ἀγῶνα μεταξύ Ἄγγλων καί Γερμανῶν.Μάλιστα ἡ Ἀγγλία εἶχε χάσει.
      https://goodguyswag.com/wp-content/uploads/2016/11/IMG_0711-e1480525628751.jpg

      Ἀπό ἐκείνη τήν «κατοχή» τοῦ 1916,στήν Θεσσαλονίκη,εἶχα βάλλει ἀρκετές φωτό τότε πού γράψαμε γιά τό πλιάτσικο στήν Ἀμφίπολη. Θυμᾶσαι;

      http://sxolianews.blogspot.com/2014/10/kings-shropshire-light-infantry-1916.html

      Ἄν δέν ἔχεις διαβάσει ἐκεῖνα τά θέματα,εἶναι εὐκαιρία νά τό κάνεις τώρα.Ἔχουν πολύ μεγάλο ἐνδιαφέρον.

      Ἐδῶ θά βρῆς τίς παραπομπές : https://sxolianews.blogspot.com/2017/09/1916.html

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Μέτονα !

      Διαγραφή