Άρθρα

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ὁ Ἐθνικισμός στήν Εὐρώπη σαρώνει,κόντρα στίς πολιτικές ἐλίτ




Άρθρο - πολιτική ανάλυση από το bankingnews.gr

Η πολιτική ελίτ της Ευρώπης αυτοκτονεί με την πολιτική της και θα ζήσει για να το μετανιώσει. Ένα φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα φαινόμενο που λαμβάνει εντυπωσιακές διαστάσεις.

Στην Βρετανία οι εθνικιστικοί πυρήνες – και όχι μόνο – σάρωσαν με το Brexit στέλνοντας ένα μήνυμα στις ελίτ των Βρυξελλών. Στην Αυστρία το Freedom Party το εθνικιστικό κόμμα προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενώ διεκδίκησε με πολύ μεγάλες αξιώσεις την προεδρία της Αυστρίας. 

Να σημειωθεί ότι στην Αυστρία το εθνικιστικό κόμμα έχει προσφύγει στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών. Υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Αυστρία.

Ταυτόχρονα στην διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε ο ηγέτης του αυστριακού Freedom Party, Heinz-Christian Strache, με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, καλώντας παράλληλα τους Jean-Claude Juncker και Martin Schulz να παραιτηθούν.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Κόμματος των Ελευθέρων δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί δίδαγμα εναντίον του πολιτικού συγκεντρωτισμού, αλλά και κατά της συνεχιζόμενης «απάτης» ως προς το θέμα της μετανάστευσης.

Παράλληλα, ο Strache τόνισε ότι απαιτείται μία μαζική αναδιάταξη των ευρωπαϊκών θεσμών, στην οποία θα περιλαμβάνεται μία συνολική επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στα εθνικά Κοινοβούλια, καθώς και αναστολή της ισχύος στη Συνθήκη Σένγκεν.

Στην Σλοβακία το εθνικιστικό κόμμα ζητάει να διεξαχθεί δημοψήφισμα ώστε η Σλοβακία να εγκαταλείψει το βυθιζόμενο ευρωπαϊκό Τιτανικό. Ο σλοβακικός νόμος απαιτεί η αίτηση να συγκεντρώσει 350.000 υπογραφές σ' αυτή τη χώρα των 5,4 εκατ. κατοίκων για να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι νομικά δεσμευτικά.

Οι Ιταλοί εθνικιστές της Λέγκας του Βορρά δηλώνουν έτοιμοι να πάνε σε δημοψήφισμα ζητώντας την απομάκρυνση και της Ιταλίας από την ΕΕ. «Θα ήθελα η Ιταλία να ελέγξει και πάλι το νόμισμά της, τις τράπεζες, την γεωργία, την αλιεία, το εμπόριο και τα σύνορά της», δήλωσε ο γραμματέας της εθνικιστικής Λέγκας, Matteo Salvini από την Πάρμα. «Το ότι αφήσαμε να μας διοικήσουν άλλοι, μασόνοι, γραφειοκράτες και άνθρωποι της χρηματοοικονομικής εξουσίας, δεν μας βγήκε σε καλό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκας. 

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, σχολίασε ότι «οι λαοί είναι και πάλι σε θέση να επιλέξουν, να εργασθούν, να αποφασίσουν και οι επιλογές τους μπορούν να μετρήσουν», διότι «το βρετανικό μάθημα απευθύνεται σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».
Στην Ιταλία και το Κίνημα των 5 Αστέρων που κέρδισε στις δημοτικές εκλογές ζητάει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ΕΕ.

Στην Γαλλία η Le Pen του Εθνικού Μετώπου που εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας ζητάει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ. Η Le Pen αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα για το πώς μπορεί ένα εθνικιστικό κίνημα του Εθνικού Μετώπου να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής.


Στην Ελλάδα το εθνικιστικό κίνημα της Χρυσής Αυγής επίσης ζητάει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Ελλάδος στην ΕΕ. Η Χρυσή Αυγή έχει εδραιωθεί στην τρίτη θέση του πολιτικού συστήματος με τις δημοσκοπήσεις να την δείχνουν ενισχυμένη με ποσοστά 8% με 10%.

Στην Ολλανδία επίσης οι εθνικιστές ζητούν δημοψήφισμα ενώ και στην Γερμανία η ακροδεξιά συνεχώς αυξάνει τα ποσοστά της.

Το φαινόμενο που αναπτύσσεται με εντυπωσιακό ρυθμό ονομάζεται εθνικισμός. Οι επικριτές του εθνικισμού αναφέρουν ότι η κρίση, οι μετανάστες έχουν ωθήσει πολίτες χαμηλής μόρφωσης στα εθνικιστικά κινήματα.

Το επιχείρημα αυτό είναι μια ανοησία. Η κρίση απλά έδωσε λαβή στα εθνικιστικά κινήματα να βγουν προς την κοινωνία και το προσφυγικό ενδυνάμωσε τα επιχειρήματα τους. Η βασική αιτία, ο πυρήνας που τα εθνικιστικά κινήματα έχουν ισχυροποιηθεί στην Ευρώπη έχει να κάνει με την πολιτική ελίτ και πως αυτή ασκεί την εξουσία της στις κοινωνικές μάζες.

Η ευρωπαϊκή καθεστηκυία τάξη οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, μια κλειστή ομάδα γραφειοκρατών προσπαθούν να επιβάλλουν τον δικό τους ενάρετο δρόμο αψηφώντας τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους και κάθε κοινωνίας. Η κρίση έδειξε ότι η πολιτική ελίτ δεν στοχεύει στην θεραπεία αλλά στην τιμωρία.

Στην Ελλάδα π.χ. δόθηκαν 250 δισ. τεράστια οικονομική βοήθεια αλλά η όλη στρατηγική με την λιτότητα είχε να κάνει με την τιμωρία και όχι με ην ίαση της προβληματικής οικονομίας. Τα 250 δισ. δόθηκαν στην Ελλάδα όχι γιατί συμπόνεσαν την Ελλάδα αλλά επειδή φοβήθηκαν μήπως καταρρεύσει η ΕΕ.

Η πολιτική ελίτ έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία της Ευρώπης και αυτή η απομάκρυνση δίνει τεράστιο πολιτικό χώρο και επιχειρήματα στα εθνικιστικά κινήματα που στηρίζουν το κράτος έθνος να βρουν πρόσφορο έδαφος.

Το λάθος των πολιτικών ελίτ της Ευρώπης το περιγράφει το 1940, ο Winston Churchill στο όραμά του για την Ευρώπη. «Το πρόβλημα με τη διάπραξη μιας πολιτικής αυτοκτονίας είναι ότι ζείτε για να το μετανιώσετε». Η πολιτική ελίτ της Ευρώπης αυτοκτονεί με την πολιτική της και θα ζήσει για να το μετανιώσει.

Βρετανία και το φαινόμενο Trump. Αυτό το είδος της μετωπικής επίθεσης κατά των πολιτικών ελίτ υπήρξε εκπληκτικά επιτυχής στη Βρετανία, αν κρίνουμε από την νίκη του Brexit. Ένα στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι ότι οι ελίτ χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις ως όργανα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης αλλά η Βρετανία αποδεικνύει ότι αυτό λειτουργεί εις βάρος των πολιτικών ελίτ. Ακόμη και οι στοιχηματικές εταιρίες επηρεαζόμενες από τις δημοσκοπήσεις επηρεάστηκαν ποντάροντας στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και έχασαν δισεκατομμύρια.

Οι στοιχηματικές έδιναν μόνο 25% νίκη στο Brexit και άλλο 25% νίκη στον Trump στις ΗΠΑ. Η επιτυχία του Brexit εις βάρος των δημοσκοπήσεων θα βρει μιμητές. Η στατιστική θεωρία μας επιτρέπει να ποσοτικοποιηθούν οι προσδοκίες σχετικά με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Μια στατιστική φόρμουλα που ονομάζεται θεώρημα του Bayes, δείχνει ότι η πίστη στις δημοσκοπήσεις θα αυξηθεί από 50% έως 67%, ενώ η αξιοπιστία της γνώμης των εμπειρογνωμόνων θα μειωθεί από 50% σε 33%.

Το συμπέρασμα: Ο εθνικισμός στην Ευρώπη σαρώνει τις πολιτικές ελίτ - Προετοιμαστείτε τα καλύτερα έρχονται 

ἀπό Χρυσῆ Αὐγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου