Άρθρα

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...!!! ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΘΗΣΕΙΟΥ ΣΕ "ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΙ"....!!!!




Δείτε την είδηση όπως μεταδίδεται από μέσα ενημέρωσης χωρίς ίχνος ανησυχίας:


zaklin Η πλατεία Θησείου θα μετονομαστεί σε πλατεία «Ζακλίν ντε Ρομιγί», προς τιμήν της μεγάλης ελληνίστριας. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, τα δε μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσαν χτες το πράσινο φως στην τοποθέτηση τριών σύγχρονων αναθηματικών στηλών στον διαμορφωμένο χώρο που σχηματίζεται στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάµαντος, γνωστός ως πλατεία Θησείου.

Οι τρεις στήλες από άσπρο μάρμαρο, διαστάσεων 1,60 Χ 0,45 εκ. και πάχος 0,6 εκ., που θα γειτνιάζουν με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς (νότια του Ναού του Ηφαίστου) και θα στηρίζονται σε μαρμάρινη βάση --συνεπώς δεν θα χρειαστεί κανενός είδους εκσκαφής--, δεν προβλημάτισαν το Συμβούλιο, που έδωσε ομόφωνα τη θετική γνωμοδότησή του.

Οι στήλες, έργο του καταξιωμένου Τήνιου γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, θα φέρουν εγχάρακτες επιγραφές -στα ελληνικά και στα γαλλικά-- με αποσπάσματα από το έργο της σπουδαίας Γαλλίδας φιλολόγου, που μελέτησε όσο λίγοι την γραμματεία της κλασικής αρχαιότητας και ειδικά τον Θουκυδίδη. Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε «πρέσβειρα του Ελληνισμού».

thisio2

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΣΕΙΟ;

Το Θησείο είναι μια περιορισμένη μικρή συνοικία–περιοχή της Αθήνας που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης, μεταξύ της συνοικίας του Αστεροσκοπείου (νότια), των Πετραλώνων (νοτιοδυτικά), του Κεραμεικού (δυτικά), του Ψυρρή (βόρεια) και δυτικά από το Μοναστηράκι. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται κι ένα υπόλοιπο τμήμα της άλλοτε μικρής συνοικίας της Στοάς Αττάλου. Πήρε το όνομά του από τον παρακείμενο Ναό του Ηφαίστου, που ονομάζονταν παλαιότερα Θησείο, λανθασμένα, από τις ανάγλυφες παραστάσεις των άθλων του Θησέα, που φέρονται στις μετώπες του.

Αναφορές για την περιοχή υπάρχουν από την αρχαιότητα καθώς ανήκε πάντα στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Αθηνών. Την 1η Δεκεμβρίου 1834 έγινε στη περιοχή του Κεραμεικού (συμβολή Ερμού και Πειραιώς) η επίσημη υποδοχή–άφιξη του Βασιλέως Όθωνα στην Αθήνα, με πομπή που κατέληξε στον ναό του Αγίου Γεωργίου (πρόκειται για τον Ναό τον Ναό του Ηφαίστου που είχε μετατραπεί σε χριστιανικό ναό) προκειμένου να παραστεί ο νέος Βασιλεύς στη γενόμενη δοξολογία επί «τη αφίξει» του. makeleio.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου