Άρθρα

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Τι συμβαίνει με Τουρκία - Ισραήλ;


 Στις 21 Ιουλίου ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιααλόν δήλωσε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία. 
«Όσο με αφορά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητήσουμε την ελάχιστη συγγνώμη στο βαθμό που κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αποδεχόμαστε την ευθύνη», δήλωσε ο Γιααλόν, επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ είναι διατεθειμένο μόνο να «εκφράσει τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Θυμίζουμε πως στις 31 Μαΐου του 2010, άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ κατέλαβαν στα διεθνή ύδατα το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», τη «ναυαρχίδα» του διεθνούς στολίσκου που θα επιχειρούσε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι ακτιβιστές. Η Τουρκία ανακάλεσε τότε τον πρεσβευτή της στο Τελ-Αβίβ και διαμήνυσε ότι οι σχέσεις της με το Ισραήλ «δεν θα ήταν ποτέ ξανά οι ίδιες».



Ενώ στις 29 Ιουλίου η JERUSALEM POST, μετά από συνάντηση του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ Λεόν Πανέτα και την Υπουργό εξωτερικών κ. Χίλαρι Κλίντον,στην Ουάσινγκτον, δημοσίευε δήλωσή του όπου έλεγε:  
" πρέπει να έρθουμε σε μια συνενόηση με την Τουρκία πριν ακόμη τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινώσουν μια πιθανή προβληματική σχέση ανάμεσα σε Τουρκία-Ισραήλ."
Τώρα αλήθεια αυτό τι να σημαίνει; Να σημαίνει πως ο κ. Πανέτα και η κ. Χίλαρι έβαλαν το "μαχαίρι" στο λαιμό του Ισραήλ; Γιατί πώς αλλιώς εξηγείτε το γεγονός πως μόλις πρό ολίγων ημερών (21 Ιουλίου) ο Ισραηλινός Υπουργός Στρατιωτικών Υποθέσεων φαίνεται αμετακίνητος στην θέση του για πιθανή συγγνώμη της χώρας του πρός την Τουρκία,μια εβδομάδα ο Υπουργός Άμυνας αλλάζει γνώμη; Γιατί μια τέτοια αλλαγή  αν μη τι άλλο γεννά υπόνοιες... Και σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται να είναι καθόλου θετική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο!

Τι άραγε να είπαν με την κ. Χίλαρι και τον κ. Πανέτα; Και την κ. Χίλαρι την γνωρίζουμε (όσο μπορούμε να λέμε κάτι τέτοιο), όμως τον κ. Πανέτα; Τον οποίο μάλιστα λένε πως η καταγωγή του είναι ελληνική... 
Ελληνική δεν ξέρω, αλλά σίγουρα από την ελληνόφωνη Καλαβρία, με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει!   
 
Ο Λεόν Πανέτα γεννήθηκε στο Μοντερέϊ της Καλιφόρνια και είναι γιός της Καρμελίνα Μαρία το γένος Προτσίλο και του Καρμέλο Φράνκ Πανέτα  με καταγωγή από το Σιντέρνο της Καλαβρίας, ιδιοκτήτη ρεστοράν στο Μοντερέϊ . Σούδασε σε καθολικό σχολείο (San Carlos Grammar School) και στο Carmel Mission School. Συνέχισε τις σπουδές του στο Λύκειο (δημόσιο) σπουδάζοντας  πολιτικές επιστήμες. Και ήταν μέλος του (Junior Statesmen of America) JSA ένα είδος Λυκείου  που σε εισάγει στα «γρήγορα» (με εντατικά μαθήματα σε θερινά τμήματα) στην ενεργό πολιτική. Εκεί διετέλεσε αντιπρόεδρος του φοιτητικού κινήματος, και στην συνέχεια έγινε ο νεώτερος Πρόεδρος αυτού.
Το 1956, μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα (Santa Clara University), και το 1960 αποφοίτησε magna cum laude με Bachelor of Arts στις Πολιτικές Επιστήμες. Έλαβε επίσης Δόκτωρ του δικαστικού Σώματος (Juris Doctor) το 1963 από τη Santa Clara  και αμέσως μετά άρχισε δικηγορία. Το 1964, υπηρέτησε  στο στρατό των ΗΠΑ  ως υπαξιωματικός, και ως αξιωματικός στον τομέα των  Στρατιωτικών Πληροφοριών. Εκεί έλαβε το Μετάλλιο Επαίνου του Στρατού, και απολύθηκε το 1966 ως το Πρώτο υπολοχαγός .
Μπήκε στην πολιτική το 1966 ως βοηθός σε νομικά  θέματα, δίπλα στον γερουσιαστή Thomas Kuchel (εξελέχθη αντιπρόεδρος μετά την παραίτηση του Νίξον). Το 1969 έγινε βοηθός του Robert H. Finch που ήταν γραμματέας του αμερικανικού υπουργείου Υγείας,Πρόνοιας και Παιδείας στην Κυβέρνηση Νίξον και πολύ γρήγορα διορίσθηκε Διευθυντής του Γραφείου για τα πολιτικά Δικαιώματα.
Το 1970 παραιτήθηκε μετά από διένεξη με τον Robert H. Finch, και αναχωρεί από την Ουάσινγκτον για να εργαστεί ως εκτελεστικός βοηθός του John Lindsay Δήμαρχο Νέας Υόρκης. Το 1971 μεταπήδησε στο Δημοκρατικό κόμμα επειδή πίστευε πως οι Ρεπουμπλικάνοι  έχασαν τον κεντρώο τους προσανατολισμό. Το 1976 εξελέγεται στο          κογκρέσο ως εκπρόσωπος της πολιτείας της   Καλιφόρνια κερδίζοντας την έδρα από τους Ρεπουμπλικάνους . Κατά την παραμονή του στο Κογκρέσο, το έργο του επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα προϋπολογισμού, τα πολιτικά δικαιώματα, την εκπαίδευση, την υγεία, και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ιδιαίτερα την πρόληψη γεώτρηση πετρελαίου στα ανοικτά της ακτής Καλιφόρνιας. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Καταφυγίου του Monterey. Διετέλεσε μέλος της επιτροπής της βουλής για τον προϋπολογισμό του 1979-1985 και πρόεδρος αυτής την περίοδο 1989-1993, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην συνάντηση κορυφής  του 1990.
Το 1993 ο Κλίντον τον επιλέγει ως Δ/ντή του Γραφείου για την Διαχείριση  του προϋπολογισμού με σημαντική επιτυχία την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του 1998. Από το 1994 έως τον Ιανουάριο του 1997 είναι Διευθύνων του προσωπικού γραφείου του Κλίντον στον Λευκό Οίκο.
Στις 5 Ιανουαρίου του 2009 ο Μπάρακ Ομπάμα τον προτείνει για Δ/ντή της  CIA θέση την οποία τελικώς παίρνει, παρ’ όλες τις αντιδράσεις τόσο στον πολιτικό χώρο όσο και στον Τύπο που εκφράστηκαν για την έλλειψη εμπειρίας του στον τομέα αυτό. Ο μόνος που υποστήριξε την πρόταση αυτή του Ομπάμα ήταν  πρώην  αξιωματικός της CIA  Ισμαήλ Jones που δήλωσε πως ο Πανέτα ήταν μια σοφή επιλογή, λόγω της στενής προσωπικής σχέσης του με τον Πρόεδρο και την έλλειψη έκθεσης στον γραφειοκρατία CIA.
Στις 12 φεβρουαρίου 2009 με ομόφωνη απόφαση της Γερουσίας ο Πανέτα ορίζεται Δ/ντής της  CIA.  Τον Ιανουάριο του 2011 ο Λέον Πανέτα γίνεται Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου