Άρθρα

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Νέα συνάντηση τραπεζιτών στη Ρώμη για το ελληνικό χρέος

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και εκπρόσωποι ιδιωτικών τραπεζών θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Ρώμη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της ΕΕ (EFC) Βιτόριο Γκρίλι, προκειμένου να συζητήσουν για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Αντίστοιχη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 7 Ιουλίου.
Η γερμανική κυβέρνηση, όπως και άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά, (Ολλανδία, Φινλανδία κ.ά.) επιμένουν στη συμμετοχή ιδιωτών, καθώς έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα μίας προσωρινής «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την Ελλάδα, προκειμένου να πεισθούν οι ιδιώτες να συνεισφέρουν με ένα μεγάλο ποσό (ελπίζουν να ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ) στο νέο πακέτο στήριξης.
Πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters την Πέμπτη ότι «θα έχουμε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και πρέπει να έχουμε μία σημαντική συμμετοχή», σχολιάζοντας δημοσίευμα ότι το Βερολίνο κάνει πίσω σε αυτό θέμα.
«Δεν είναι μόνο ένα πολιτικό ζήτημα», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, υπάρχει συναίνεση στο Eurogroup για τη συμμετοχή ιδιωτών και ότι το «μόνο» ζήτημα που απομένει είναι πως θα επιτευχθεί αυτό.
 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φέρεται να βλέπει δύο σενάρια ως τα πιθανότερα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, 
  1. την επαναγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης και   
  2. την ανταλλαγή χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επικεντρώνεται σε αυτές τις δύο επιλογές μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη.
Ένα από τα σενάρια που φαντάζουν ως τα πιο πιθανά στα μάτια της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 15-40 δισ. ευρώ σε χαμηλότερη τιμή κατά 30% μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Καθώς ο EFSF δεν μπορεί να αγοράσει απευθείας ομόλογα, μπορεί να δανείσει την Ελλάδα ώστε στη συνέχεια να τα επαναγοράσει.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με αυτή τη κίνηση θα μειωθεί το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας κατά τουλάχιστον 20%, χωρίς να υπάρξουν επιπλοκές με τους οίκους αξιολόγησης, ανέφεραν οι εφημερίδες.
Η δεύτερη πιθανότερη λύση για την κυβέρνηση είναι η πρόταση της Γερμανίας για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και χαμηλότερου επιτοκίου.
Όπως είναι πλέον γνωστό, αυτή η επιλογή προϋποθέτει την συμμετοχή των ιδιωτών και θα χαρακτηρισθεί «επιλεκτική χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης. 
 
Από : tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου