Άρθρα

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Υποψίες για απεμπλουτισμένο ουράνιο στο φονικό φορτίο

 Του Χρήστου Μαζάνη από : zougla.gr

Στις 24 και 25 του μηνός Ιανουαρίου 2009 το φορτηγό πλοίο Monchegorsk, με κυπριακή σημαία και ναυλωμένο από την εταιρεία IRISL (Islamic  Republic of Iranian Ship Lines) αναμενόταν να καταπλεύσει στο Σουέζ. Είχε σαλπάρει από το περσικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και είχε ως τελικό προορισμό το λιμάνι της Ταρσούς στην Συρία.
Το πλοίο ερευνήθηκε σχολαστικά από ομάδα του αμερικανικού ναυτικού στο Σουέζ. Σύμφωνα με τουλάχιστον δύο πηγές ,μία εκ των οποίων είναι η έγκυρη εφημερίδα του Ισραήλ « Jerusalem Post» και η άλλη προέρχεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες, στα κοντέϊνερ που μετέφερε το Monchegorsk βρέθηκαν ,βλήματα των 120mm, 122mm,125mm ,160mm, συμπιεσμένη εκρηκτική ύλη, σωλήνες διαφόρων διαμετρημάτων, περίβλημα πυρομαχικών των 7,62mm, μεγάλος αριθμός σφαιριδίων και μεγάλη ποσότητα γόμωσης μαγνησίου.

Τμήμα της ποσότητας των βλημάτων  των διαφόρων διαμετρημάτων, σύμφωνα με τις ενδείξεις που διέθεταν οι ισραηλινές και αμερικανικές υπηρεσίες, πιθανότατα αποτελείτο από διατρητικά βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας βολφραμίου ή απεμπλουτισμένου ουρανίου. Η γόμωση μαγνησίου η οποία βρέθηκε στα εμπορευματοκιβώτια χρησιμοποιείται στην πολεμική βιομηχανία ως μέσο προστασίας κατά της διασποράς ραδιοϊσοτόπων στο περιβάλλον. Η παρουσία του υλικού αυτού ενέτεινε την προσοχή των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας ως προς την ταυτότητα του πολεμικού υλικού που κατευθυνόταν στην Ταρσό. 
Η προέλευση των πυρομαχικών που εξερράγησαν στην Κύπρο

Tο ενδεχόμενο της ύπαρξης ραδιενεργών βλημάτων στα κοντέινερ που εξερράγησαν  στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο, προκαλώντας τον θάνατο 13 ανθρώπων ,αποκαλύπτει σε συνέντευξη του στη zougla.gr, o διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου όπλων(Ε.Κ.Ε.Ο.),καθηγητής κ. Θεόδωρος Λιόλιος.
 Όπως αναφέρει, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα συγκεκριμένα κοντέινερ περιείχαν  βλήματα  των 125 mm Gun APFSDS  τα οποία είναι κατασκευασμένα είτε με επιπρόσθετα  Βολφραμίου (Τανγστένιο) είτε απεμπλουτισμένο ουράνιο. Πρόκειται για τον τύπο των βλημάτων υψηλής διατρητικότητας τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τον Αμερικανικό Στρατό ,στο Ιράκ, το Κόσσοβο και το Αφγανιστάν με τις γνωστές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων. (καρκινογενέσεις κλπ).

Παράλληλα ο κ. Λιόλιος επισημαίνει πως ο κρατήρας ο οποίος δημιουργήθηκε από την έκρηξη «δεν είναι δυνατόν να έχει προέλθει από πυρίτιδα ,αλλά από υλικά τα οποία είναι πολύ πιο ισχυρά».

 Ουράνιο ή Βολφράμιο στα βλήματα;


Σύμφωνα με το Ε.Κ.Ε.Ο, το ενδεχόμενο ύπαρξης ραδιενεργών βλημάτων στα κοντέινερ που εξερράγησαν προκύπτει μετά την αποκάλυψη του απορρήτου σήματος του State Department το οποίο αναφέρει  και στα είδη των πυρομαχικών.
In February 2009, a Member State shared with the Committee the results of an inspection of the cargo of the M/V Monchegorsk, a Cypriot-flagged vessel chartered by the Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL).  These inspections revealed arms-related materiel, including items described as «bullet shells,» «Gun H.E. [High Explosive] Full Charge,» «125 mm Gun APFSDS [Armor Piercing Fin-Stabilizing Discarded Sabot]» and «HEAT [High Explosive Anti-Tank].  The ship’s manifest indicated that the cargo was being transferred from Bandar Abbas (Iran) to Lataki (Syria).  This transfer was in violation of paragraph five of resolution 1747 (2007).

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν τα στοιχεία του απορρήτου αυτού μηνύματος είναι αληθινά και αν πράγματι ήταν γνωστά στην Κυπριακή κυβέρνηση, τότε το ενδεχόμενο ύπαρξης ραδιενεργών βλημάτων στα κοντέινερς είναι υπαρκτό αλλά απλώς δεν μπορούσε  ή δεν επιθυμούσε κανένας να το αξιολογήσει.

Τι ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί


Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες των Ισραηλινών ,μέσω της εφημερίδας «Jerusalem Post» τα κοντέινερς προέρχονταν από το πλοίο Monchegorsk της Ιρανικής ναυτιλιακής εταιρίας (IRISIL) με Κυπριακή σημαία. Το πλοίο αυτό κατευθύνονταν το 2009 από το Ιράν στη Συρία μεταφέροντας βλήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένων, ρουκέτες καθώς και άλλα υλικά  (σωλήνες) για την κατασκευή ή εκτόξευση ρουκετών που αποτελεί βασικό τμήμα του  οπλισμού των οργανώσεων Χεζμπαλάχ και Χαμάς. Οι Αμερικάνοι ερεύνησαν  το πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα και από τον έλεγχο προέκυψε ότι μετέφερε πυρομαχικά παραβιάζοντας  έτσι το εμπάργκο που επέβαλλε ο Ο.Η.Ε. στην εξαγωγή όπλων από το Ιράν σε άλλες χώρες.
Αν τα βλήματα που βρέθηκαν στα κοντέινερ  ήταν τύπου APFSDS και άρα πολύ πιθανά περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο , τότε η περιοχή εντός του  στρατοπέδου  πρέπει να εκκενωθεί και να ληφθούν μέτρα και περιμετρικά. Σύμφωνα με το Διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Όπλων Δρ. Θεόδωρο Λιόλιο «δεν πρέπει να προκληθεί πανικός αλλά πρέπει να σπεύσουν άμεσα οι αρμόδιοι με ειδικούς ανιχνευτές άλφα ακτινοβολίας προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα βλήματα που είχαν τα κιβώτια ήταν τύπου APFSDS»

Γιατί δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το περιεχόμενο από τις Κυπριακές Αρχές;

Σύμφωνα με το Ε.Κ.Ε.Ο,το περιεχόμενο των κοντέινερς δεν ανακοινώθηκε ποτέ από τις Κυπριακές αρχές ίσως γιατί πιθανότατα θα προκαλούσε διπλωματικό επεισόδιο αποδεικνύοντας ότι το Ιράν μετέφερε όπλα στη Συρία τα οποία στη συνέχεια έπαιρναν το δρόμο τους για την οργάνωση  Χεζμπαλάχ στο Νότιο Λίβανο και τη οργάνωση Χαμάς στην λωρίδα της Γάζας.Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων αναμένει εικόνες από τους τύπους των βλημάτων ώστε να ενημερώσει τους πολίτες για τους πραγματικούς κινδύνους, συμπληρώνει ο κ. Λιόλιος ο οποίος και επανέρχεται επισημαίνοντας   ότι δεν πρέπει να προκληθεί πανικός διότι το μόνο στοιχείο που είναι διαθέσιμο  είναι το απόρρητο αυτό σήμα των αμερικανικών υπηρεσιών . Παρόλα αυτά από τα ίδια τα δεδομένα η ύπαρξη ραδιενέργειας στο νέφος της έκρηξης αποτελεί πλέον ένα όχι απίθανο ενδεχόμενο που πρέπει να ερευνηθεί  άμεσα.


Η πυρίτιδα δεν προκαλεί τόσο μεγάλο κρατήρα

Ο καθηγητής ισχυρίζεται πως είναι αδύνατον τόσο μεγάλος κρατήρας να δημιουργήθηκε από έκρηξη πυρίτιδας. Σίγουρα, προσθέτει «άλλα υλικά προκάλεσαν αυτόν τον τόσο μεγάλο κρατήρα».
Προσέξτε τις κίτρινες κορδέλες
που βρέθηκαν στον τόπο της έκρηξης,
θυμίζουν εκείνες που κρέμονται από
τα βλήματα με τα τεχνικά τους στοιχεία
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η ακουστική ανάλυση  της έκρηξης από το Ε.Κ.Ε.Ο.
Ακούγοντας τον ήχο από το βίντεο ντοκουμέντο  διαπιστώνουμε ότι υπήρξε μια αρχική έκρηξη  μεγάλης ισχύος και στη συνέχεια υπήρξαν μικροεκρήξεις που οφείλονται προφανώς στην πυροδότηση των πυρομαχικών που απέμειναν είτε καθώς απομακρύνονται από το σημείο μηδέν είτε κατά την πρόσκρουση τους.


Προσοχή σε αυτούς που εκτέθηκαν στο νέφος της έκρηξης

Ο κ. Λιόλιος αναφέρει ότι «το Κέντρο Ελέγχου Όπλων καλεί όποιον έχει εκτεθεί στο νέφος να καταγράψει τα συμπτώματα που εκδήλωσε (η ίσως εκδηλώσει στο μέλλον) και να τα αποστείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ΕΚΕΟ προκειμένου να καταγραφούν και να αξιολογηθούν.
Η στατιστική μελέτη των επιπτώσεων σε βάθος χρόνου θα αποδείξει αν οι πολίτες εκτέθηκαν σε επιβλαβείς ουσίες που προκαλούν μακροχρόνια νοσήματα. Αν τα συμπτώματα αυτά μπορούν να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν από κάποιο δημόσιο φορέα υγείας τότε η απόδειξη των επιπτώσεων θα είναι ευκολότερη» .Όσον αφορά τα συμπτώματα στο ανθρώπινο σώμα, ο καθηγητής εξηγεί ότι μπορεί να είναι αρχικά οι ενοχλήσεις στο αναπνευστικό, αλλά και ερεθισμοί στο δέρμα.


 Ακούστε και την ηχητική συνέντευξη του κ. Λιόλιου στην παραπάνω δ/νση της zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου