" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

Ο ΝΕΑΝΙΑΣ…


kasidiars

Εν αιθούση δικαστηρίου καθήμενος, των εδράνων πλησίον, ερέμβαζεν ο παλαιός πασόκος. Παράγων της πόλεως κάποτε, «έλυνε κι’ έδενε» ο παλαιός πασόκος, εν Ηρακλείω, τα μάλα. 

Και τώρα, που πλήθος αδιάφορον περιέβαλε την νυν, εξ ανάγκης, ταπεινοτάτην του ύπαρξιν, πικρίαν εξέχεεν εκ βάθους καρδίας. 

Ο λόγος ; 

Νεανίας τις, έναντι τούτου καθήμενος, τα βλέμματα του κοινού περισυνέλεγεν αθελήτως, άλλα περίεργα, άλλα θαυμαστικά, κι’ άλλα …ανομολόγητης επιθυμίας, θηλυκής κατά βάσιν, αλλά κι’ ίσως τινών βλεμμάτων, μη θηλυκών και κρυφίως …θηλυκήν επιθυμίαν εχόντων, την έκδηλον …έξαψιν. 

Αλλά πάντες βωβοί. 

Είναι της σιωπής ο λόγος ο άρρητος, εκείνος που στη θέα του ευπρεπώς ενδεδυμένος νεανίου, την αμηχανίαν των αποσβολωμένων εκφράζει απάντων των θεατών. Διότι ο νεανίας εκείνος, όντως «έκλεψε την παράσταση». 

Κλέφτης αληθινός, σαν και κείνη τη κλεφτουργιά που, εις λόγον Παλαμικόν, «έτρεμαν των κάμπων οι κιοτήδες», ο νεανίας κοιτούσε με βλέμμα απλανές στο κενό. Και τούτον εισέτι την φαντασίαν ηρέθιζεν, θαυμαστική, φοβική ή εκ περιεργείας πηγάσουσα. 

Πώς να μη σου ‘ρθει στο νου, του Ζαλοκώστα ο λόγος ο ανυπέρβλητος, για τον Ρήγα ειπωμένος, στη γλώσσα την τέλεια, που όμοιά της δεν ξαναγνώρισεν ο κόσμος. Τη γλώσσα που κάποιοι τη βάφτισαν περιφρονητικά «τεχνητή», και περιπεκτικώς «καθαρευουσιάνους» τους μύστες της, σάμπως κι’ ο Παρθενώνας να ξεφύτρωσε «φυσικά» μέσ’ απ’ το βράχο και τέχνης να μην υπήρξεν απαύγασμα :

» Ἐποχὴ μακρᾶς δουλείας!  Εὐπρεπῶς ἐνδεδυμένος  Ἦλθε τότε νεανίας,  Νὰ ἰδῆ τοὺς συγγενεῖς.  Δὲν τοῦ εἶπαν «καλῶς ἦλθες»,  Δὲν τὸν φίλησε κανείς!… «
 
Και με τον λόγο και πάλι Παλαμικό, να καλπάζει στη χώρα την αγεωγράφητη, όπου ο βασιληάς και στους επαίινους των κολάκων μπροστά  σωπαίνει αδιάφορος, των κολάκων που «βυζαντινά αερόλογα στον έπαινο του πλέκουν», ο νεανίας ν’ αδιαφορεί αν τον λοιδωρούν, αν τον θαυμάζουν ή αν τον μέμφονται. 
 
Και δίπλα σ’ όλα, οι ανυποψίαστοι των εργολάβων υπάλληλοι να συμπληρώνουν απλά στις …φτωχικές τους σελίδες πως «η δίκη του Κασιδιάρη αναβλήθηκε». Γιατί κανείς τους δεν μπόρεσε να διαβάσει το λόγο π’ ανάβλυζε, μέσ’ απ’ το βλέμμα του νεανία το απλανές : ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ! 

ΟΔΥΣΣΕΥΣ  ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου