" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

ΈΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Ο ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΤΕ Η ΧΩΡΑ

syntaksiouxoi

Στην τελική ευθεία για το νέο ασφαλιστικό  βαδίζει η κυβέρνηση, όπου θέλει  μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου- να έχει ψηφιστεί ο νέος τρομονόμος για το ασφαλιστικό.  Η κυβέρνηση θα κινηθεί επικοινωνιακά να περισώσει την κύρια σύνταξη, παλιό το κόλπο βέβαια.  Προκειμένου να το πετύχει αυτό, κινείται στην αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Αντίστοιχα, όμως, και με δεδομένο το γεγονός ότι θα υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων, ιδιαίτερα όσων είναι άνω των 170 ευρώ, επιδιώκει και εκεί την αύξηση των εισφορών κατά άλλη μία μονάδα (0,5 εργοδοτικές + 0,5 εργαζομένων), προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες. Σκοτεινό σημείο, ωστόσο, φαίνεται βάση τον 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται ως ο μέσος μισθός όλων των χρόνων εργασίας και όχι ως μισθός των τελευταίων ετών. Ταυτόχρονα, το ποσοστό αναπλήρωσης, από 70% έως 80% για 35 χρόνια, σύμφωνα με τον 3863, μειώνεται στο 48% για 40 χρόνια εργασίας.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης που η ίδια θα προτείνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει να είναι στο 65%, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα αφήνει περιθώρια για υπολογισμούς αρκετά παρακάτω. Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, είναι να κυμανθεί λίγο πάνω από 50% και να το παρουσιάσει ως… επιτυχία σε σχέση με το 48% του με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κινείται ακριβώς πάνω στον  νόμο Κουτρουμάνη (3863/2010), και συγκεκριμένα στην εφαρμογή του μοντέλου ανταποδοτικής σύνταξης , επίσης  σχεδιάζει τη δημιουργία ενός  υπερταμείου κύριας ασφάλισης και της διατήρησης του ΕΤΕΑ για την επικουρική, σε συνδυασμό με την θεσμοθέτηση ενιαίων κανόνα παροχών για όλους.

Βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης θα είναι , τα 384 ευρώ τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τα εξής:

Είναι ένα ζήτημα αν αυτή η σύνταξη θα δίνεται σε όλους ανεξαρτήτως εισοδημάτων αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος λαμβάνει κάποιο ενοίκιο  δεν θα παίρνει την εθνική σύνταξη!

Ένα άλλο εφιαλτικό σενάριο , που αφορά την εθνική σύνταξη είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, η εθνική σύνταξη δεν θα καταβάλλεται πριν από το 67ο έτος ή αν δεν συμπληρώνονται 40 χρόνια ασφάλισης για συνταξιοδότηση στο 62ο έτος. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση βάζει οριστικό τέλος στις πρόωρες συντάξεις. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το κυριότερο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο επαναϋπολογίζονται όλες οι συντάξεις προς τα… κάτω. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο (και χωρίς να υπολογίζονται οι επικουρικές) με υπολογισμένη την εθνική σύνταξη, έχουμε τα εξής:

Για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης, ο συντελεστής απόδοσης στη σύνταξη θα είναι μεταξύ 0,7% και 0,75%, ενώ για τα 35 ως 40 έτη η απόδοση σύνταξης ανεβαίνει στο 1 %, ίσως και 1,2% κατ’ έτος. Έτσι, με 40 χρόνια και συντελεστή 1 %, η σύνταξη βάσει εισφορών θα αναλογεί στο 40% του μισθού και μαζί με τα 384 ευρώ το ποσοστό μπορεί να κυμαίνεται από 55% έως 64%

Για τα 15 χρόνια με μισθό 800 ευρώ, το νέο σύστημα θα βγάζει σύνταξη 474 ευρώ στο 67ο έτος (σύνταξη στο 59,25% του μισθού).

Για 25 χρόνια ασφάλισης με μισθό 1.200 ευρώ, το νέο μοντέλο θα δίνει σύνταξη 645 ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 50% του μισθού.

Για 40 χρόνια ασφάλισης και με μισθό 1.900 ευρώ, το σενάριο που εξετάζεται δίνει σύνταξη 1.144 ευρώ, δηλαδή το 60% του μισθού.

Αν, όμως, στα ίδια ποσά αφαιρεούντα 384 ευρώ λόγω πρόωρης εξόδου, τότε οι συντάξεις θα είναι απλώς ένα επίδομα μέχρι τα 67.

Μάλιστα, η απαίτηση της τρόικας είναι αυτοί οι υπολογισμοί να ισχύσουν και για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε θα έχουμε κυριολεκτικό Αρμαγεδδώνα, απ’ όπου κανείς δεν θα γλιτώσει…

Ακόμη ένα στοιχείο το οποίο γνωρίζουμε, από όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, είναι ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, που είναι άνω των 160-170 ευρώ. 

Τι θα σημαίνει αυτό για ασφαλισμένους και συνταξιούχους;

«Ήδη, η κυβέρνηση κάνει λόγο για προσπάθεια αποφυγής περικοπής των κύριων μόνο συντάξεων για… 13η φορά και το ζήτημα των επικουρικών αποσιωπάται παντελώς. Αυτό σημαίνει δραστικές περικοπές ανεξαρτήτως αν τα Επικουρικά Ταμεία στο μεταβατικό στάδιο παραμένουν διακριτές οντότητες. Η λειτουργία της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, που περιέχεται ρητά στο νέο υπερμνημόνιο (ν. 4336/2015) και στο σχέδιο προϋπολογισμού, θα μειώσει τις επικουρικές συντάξεις και θα τις καταστήσει ένα απλό βοήθημα μέχρι να εξαϋλωθούν πλήρως, αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε την τελική απίσχναση έως κατάργησή τους και την ενσωμάτωση του κελύφους της επικουρικής σύνταξης στη βασική.

Έτσι, ένας σπουδαίος θεσμός , που  χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά  από τους εργαζόμενους  και όπου  διαχρονικά έγινε  κακοδιαχείριση των αποθεματικών των ταμείων , θα πάψει να υπάρχει».
Η Λύση είναι μόνο μία  και δεν θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε:  Είναι η πρόταση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, δηλαδή μονομερής καταγγελία του μνημονίου και διαγραφή του επαχθούς χρέους.

Υ.Γ. Και για μην ξεχνιόμαστε δείτε τι έλεγε πριν λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ  για του συνταξιούχους τότε που ήθελε να υφαρπάξει την ψήφο τους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου