" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Υγειονομική βόμβα οι λαθρομετανάστες για τους κατοίκους των νησιών της Καλύμνου, της Λέρου και της Κω


Οι γνωστές σε όλους πλέον εικόνες με τα αστυνομικά τμήματα των νησιών να ασφυκτιούν από το πλήθος των λαθρομεταναστών, αποδεικνύουν την ανικανότητα και την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Η συγκεκριμένη κατάσταση, εκτός από το γεγονός ότι απειλεί την ασφάλεια των κατοίκων και εγείρει ζητήματα δημόσιας τάξης, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων των νησιών αυτών.

Πέρα από τις συνθήκες υγιεινής –όπου στο αστυνομικό τμήμα της Κω αστυνομικοί λιποθύμησαν λόγω της δυσωδίας- οι περισσότεροι λαθρομετανάστες φέρουν μαζί τους ασθένειες, αρκετές εκ των οποίων μολυσματικές και άκρως επικίνδυνες τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους κατοίκους των συγκεκριμένων νήσων. Άλλωστε, η απουσία ιατρικών ελέγχων σε όσους καταφθάνουν παράνομα στη χώρα, γιγαντώνει το πρόβλημα και αυξάνει τις πιθανότητες της εξάπλωσης ασθενειών σε αυτά τα νησιά.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Συναγωνιστής Ιωάννης λαγός, Βουλευτής Β’ Πειραιώς, στις 15/04/2014.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ


ΘΕΜΑ: «Τριτοκοσμικές συνθήκες στα Αστυνομικά Τμήματα της Κω, της Λέρου και της Καλύμνου εξαιτίας των παράνομων μεταναστών»    

Τραγικές παραμένουν οι συνθήκες στο Αστυνομικό Τμήμα της Κω, καθώς εκεί φιλοξενούνται δεκάδες παράνομοι μετανάστες από την Συρία και την Αφρική. Τα σκουπίδια και η αφόρητη δυσωδία είχαν ως αποτέλεσμα το λιποθυμικό επεισόδιο δύο αστυνομικών. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους και τον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας από τις συνεχόμενες αφίξεις λαθρομεταναστών από τα τουρκικά παράλια, καθώς για τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ο αριθμός των λαθρομεταναστών φτάνει τις 3.900 (για το έτος 2014 οι παράνομοι μετανάστες ήταν 7.500). Σημειωτέον ότι ήδη κάποιοι εξ αυτών έχουν αφεθεί  ελεύθεροι, ενώ τις προάλλες προέβησαν και σε κατάληψη του Α.Τ. της Κω.

Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στα Αστυνομικά Τμήματα Λέρου και Καλύμνου, όπου η χωρητικότητα των κρατητηρίων είναι μόλις 10 ατόμων. Οι λαθρομετανάστες φιλοξενούνται στους διαδρόμους και στις αυλές των αστυνομικών τμημάτων, ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών είναι εξίσου σοβαρός, αφού δεν έχει διενεργηθεί κανένας ιατρικός έλεγχος.

Παρόλο που η ανεξέλεγκτη άφιξη των λαθρομεταναστών θα συνεχιστεί αμείωτα το επόμενο διάστημα, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την υποδοχή και την προσωρινή διαμονή αυτών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την σωματική ακεραιότητα τόσο των αστυνομικών υπαλλήλων, όσο και των κατοίκων των εν λόγω νησιών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Με ποια αιτιολογία και ποιου την εντολή φιλοξενούνται στα αστυνομικά τμήματα οι λαθρομετανάστες και με ποια κριτήρια αφήνονται κατόπιν ελεύθεροι; Πού διοχετεύονται οι ορδές αυτών μετά την απελευθέρωσή τους;

Ποια μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών στην χώρα μας το επόμενο διάστημα;

Ποια μέτρα θα ληφθούν ως προς το θέμα της δημόσιας υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των αστυνομικών και των κατοίκων των νήσων Κω, Λέρου και Καλύμνου, καθώς πληθώρα εκ των παρανόμων μεταναστών νοσεί από μολυσματικές και ψυχικές ασθένειες;

Αθήνα, 15/04/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής Β’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου