" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Λαφαζάνης - Σαμαράς στην ίδια γραμμή για την γεωπολιτική πρόσδεση της χώρας μας στην Τουρκία

Λαφαζάνης - Σαμαράς στην ίδια γραμμή για την γεωπολιτική πρόσδεση της χώρας μας στην Τουρκία

Στις 26/6/2013 η Χρυσή Αυγή κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά που υπέκυπτε στις πιέσεις των Αμερικανών ώστε να συμμετέχει η Ελλάδα στον αγωγό των τουρκόφωνων Αζέρων. Προέτρεπε, δε, την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα τεράστια Ελληνικά κοιτάσματα και την εξόρυξή τους, μέσω του δελτίου τύπου που ακολουθεί:


"Η συμμετοχή στον αγωγό TAP των τουρκόφωνων Αζέρων μετατρέπει την Ελλάδα σε ενεργειακό δορυφόρο της Τουρκίας. Η συγκυβέρνηση της υποταγής αρνείται να εκμεταλλευθεί τον τεράστιο ενεργειακό μας πλούτο και έχει κάνει τη χώρα ουραγό των εξελίξεων και ασήμαντο παίκτη στη διεθνή γεωστρατηγική σκακιέρα. Η Χρυσή Αυγή απαιτεί να ξεκινήσει άμεσα η εξόρυξη του ελληνικού φυσικού αερίου, τα κοιτάσματα του οποίου έχουν επιβεβαιωθεί πανηγυρικά. Με μία αληθινά εθνική ηγεσία, που θα εκμεταλλευθεί τον ορυκτό μας πλούτο προς όφελος του ελληνικού λαού, η Ελλάς θα τροφοδοτεί με ενέργεια την Ευρώπη για δεκαετίες".
 
Ο Διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ), πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω κατά σειρά Τουρκίας, Ελλάδος και Αλβανίας, προς την Ιταλία.

Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για να προχωρήσει το έργο κατασκευής του αγωγού είχε πανηγυριστεί ιδιαίτερα από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.


Τότε, η Χρυσή Αυγή είχε καταγγείλει την κυβέρνηση Σαμαρά και συγκεκριμένα τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, διότι η συμφωνία υπογράφτηκε παρά την προηγούμενη διακήρυξη της ελληνικής κυβέρνησης πως το έργο θα προχωρούσε υπό την προϋπόθεση πως η Αλβανία θα προχωρούσε στον καθορισμό της ΑΟΖ με την Ελλάδα και δίχως να ικανοποιηθεί η συγκεκριμένη απαίτηση.Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως σύρεται πίσω από τις αμερικανικές επιδιώξεις επί του ενεργειακού ζητήματος στην Ευρώπη και την προσπάθεια αποτροπής του ανοίγματος της ελληνικής αγοράς ενέργειας στους Ρώσους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ως γνωστόν, οι αμερικανοί βρίσκονται πίσω από την ακύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και επιπλέον, έχουν έμμεσο όφελος από την προώθηση της υλοποίησης του αγωγού ΤΑΡ.


Στη συγκεκριμένη συμφωνία, είχε αντιταχθεί και το μαρξιστοκαπιταλιστικό Σύριζα, το οποίο κατηγορούσε την κυβέρνηση για φιλοαμερικανική στάση η οποία βρισκόταν σε αντίθεση με το εθνικό συμφέρον! 
 
Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός πως η αρχική αντίθεση του Σύριζα στη συμφωνία, είχε γίνει αντικείμενο σχολιασμού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος είχε τότε κατηγορήσει το Σύριζα για διπροσωπία, αφού - καθώς υποστήριζε-, η καταδίκη της συμφωνίας από μέρους της Κουμουνδούρου, έγινε ταυτόχρονα με τη συνάντηση του Τσίπρα με τον αμερικανό υφυπουργό Έρικ Ρούμπιν. Επιπρόσθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε τονίσει πως κύκλοι του Σύριζα διέρρεαν πως οι δίαυλοι της αμερικανικής κυβέρνησης με το Σύριζα, δεν είναι απλώς εθιμοτυπικοί!Δεν πρόλαβαν να περάσουν παρά τρεις μήνες, από τότε, προτού ο Σύριζα πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή και μεγαλοπρεπέστατη στροφή επί του ζητήματος του αγωγού. 
 
Σε ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του ΕΒΕΑ, η βουλευτής του Σύριζα, Ευγενία Ουζουνίδου- Αθανασιάδου, χαρακτήρισε το έργο της κατασκευής του αγωγού ως ζήτημα εθνικής και στρατηγικής σημασίας, τονίζοντας ότι ο Σύριζα αποδίδει μεγάλη σημασία στο να καταστεί η χώρα ενεργειακός κόμβος, με οφέλη για τους πολίτες. Με πολύ απλά λόγια δηλαδή, το η μαρξιστοκαπιταλιστική συμμορία του προέδρου Alexis, πέταξε τις μάσκες του αντιαμερικανισμού, αποδεικνύοντας στην πράξη τις σχέσεις στοργής, αλληλοκατανόησης και αλληλοϋποστήριξης, Σύριζα και Αμερικανών!


 

Ως κερασάκι στην τούρτα της αποθέωσης του αμερικανικού καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού από μέρους του Σύριζα, ήρθε η τοποθέτηση του μέλους του τομέα Ενέργειας της συμμορίας της Κουμουνδούρου, Θοδωρή Κιτσάκου, ο οποίος τόνισε πως ο αγωγός ΤΑΡ είναι «take it or leave it», τασσόμενος δίχως περιστροφές υπέρ της άμεσης υλοποίησης της κατασκευής του αγωγού.
 

Πού οφείλεται όμως, η εντυπωσιακή μεταστροφή του Σύριζα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, σε ένα ζήτημα μείζονος ενεργειακής και εθνικής σημασίας, για το οποίο μάλιστα, είχε παλαιότερα σηκώσει τη σημαία του κίβδηλου αντιαμερικανισμού κατά της κυβέρνησης;
 

Σε καμία περίπτωση, η θέση που διατύπωσε η βουλευτής του κόμματος, περί επιδίωξης του Σύριζα να καταστεί η χώρα ενεργειακός κόμβος, δεν πείθει. Διότι τότε, θα πρέπει τόσο η κυρία αυτή, όσο και το κόμμα της, να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους είχαν ταχθεί κατά της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, εξέλιξη την οποία τορπίλισαν με κάθε μέσο οι Αμερικανοί. Μάλιστα για να δικαιολογήσουν τη στάση τους οι «αντιαμερικανοί» του Σύριζα, είχαν προβάλλει την απειλή της… περιβαλλοντικής καταστροφής στον Έβρο!

Θοδωρής Τσέλας 

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου