Κάτοχοι ακινήτων, ειλικρινείς φορολογούμενοι και φτωχά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο πακέτο των φοροεισπρακτικών μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011 και συνολικά 28,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, που συζητήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή με την έγκριση της τρόικας.
Σε ημερήσια διάταξη είναι και η μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα με μειώσεις μισθών, αλλά και του προσωπικού, που αρχικά θα γίνει με συρρίκνωση του αριθμού των συμβασιούχων. Ομως, στη συνέχεια οι μειώσεις θα αγγίξουν και τους μετατασσόμενους από άλλους φορείς που κλείνουν, κατ' απαίτηση της τρόικας και παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται.
Ταυτόχρονα προβλέπονται τρία «κύματα» αποκρατικοποιήσεων που καλύπτουν τα πάντα, από τον ΟΤΕ, όπου θα πωληθεί μέχρι τέλος Ιουνίου το 10% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο, μέχρι την ΕΥΑΘ και τα λιμάνια ΟΛΘ και ΟΛΠ.
Πρόκειται για το βαρύτερο πακέτο από όλα τα προηγούμενα, δεδομένου ότι έρχεται μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας που έχουν βυθίσει σε ύφεση την οικονομία και σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Παρά τις εντάσεις που καταγράφηκαν στην πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέτρα χαρακτηρίζονται «μονόδρομος» από το υπουργείο Οικονομικών και έρχονται μετά την αποτυχία για την προσέγγιση των στόχων, κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μνημονίου.
Οσον αφορά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στόχος είναι έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, εκ των οποίων 10-15 δισ. ευρώ από εταιρίες και υποδομές και 25-35 δισ. ευρώ από αξιοποίηση δικαιωμάτων και ακινήτων. Η συνολική εκτιμώμενη απόδοση από τις αποκρατικοποιήσεις είναι 15 δισ. ευρώ έως το 2013 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Σε πρώτη προτεραιότητα είναι η πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ ύψους 16%, εκ του οποίου άμεσα μέχρι τέλος Ιουνίου θα διατεθεί το 10% και θα εξεταστεί και η διάθεση και του υπόλοιπου 6%. Ακολουθεί η ΕΥΑΘ, στην οποία το Δημόσιο κατέχει το 74% και προτίθεται να πωλήσει μέχρι 40%. Με δεδομένο ότι ήδη σε χέρια ιδιωτών βρίσκεται το 26%, ο πλήρης έλεγχος της εταιρίας μεταφέρεται σε ιδιώτες.
«Πωλητήριο» στον ΟΛΘ
Επίσης, έπονται αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΘ και του ΟΛΠ, των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, με το Δημόσιο να πουλά το σύνολο των μετοχών που διαθέτει, ήτοι 75%. Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Στέλιος Αγγελούδης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, έθετε προσωπική κόκκινη γραμμή στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί αν η κυβέρνηση προχωρήσει την πώληση του 100% των μετοχών της εισηγμένης:
«Υποστηρίζω ότι πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού. Αυτός χάνεται όταν το ποσοστό του Δημοσίου πέσει κάτω από το 51%. Αν γίνει κάτι τέτοιο, εγώ δε θα υπηρετήσω αυτήν την πολιτική. Αυτή είναι η προσωπική μου κόκκινη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελούδης και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί πως «πρέπει να προχωρήσει συνέργεια με ιδιώτη επενδυτή, με την αξιοποίηση και εκμετάλλευση κάποιου χώρου, το Δημόσιο όμως πρέπει να είναι παρόν, να έχει λόγο και να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα».
Στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται ακόμη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία και άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, για την είσπραξη 3,5 έως 5 δισ. ευρώ, εντός του 2011. Επίσης, θα αποκρατικοποιηθούν τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
Για τα ακίνητα ανακοινώθηκε ότι τελούν προς άμεση αξιοποίηση περισσότερα από 100 και συγκεκριμένα:
- 70 ακίνητα διαχείρισης ΚΕΔ.
- Το Ελληνικό και ακόμη 10 ακίνητα διαχείρισης ΕΤΑ.
- 18 ακίνητα διαχείρισης ΓΑΙΟΣΕ.
- 40 κτίρια κεντρικής κυβέρνησης.
Οι στόχοι
Σε ό,τι αφορά το ύψος των μέτρων, προκύπτει ότι το διορθωτικό πακέτο των 6 δισ. ευρώ για το 2011 αυξήθηκε σε 6,4 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2012-2015 διαμορφώθηκε σε 22 δισ. ευρώ.
Από όλα αυτά τα μέτρα, συγκεκριμενοποιήθηκαν οι πηγές άντλησης των εσόδων ύψους 24 δισ. ευρώ, ενώ απομένει η εξειδίκευση άλλων μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, που θα αποσαφηνιστούν εν καιρώ. Ειδικότερα τα ακατανέμητα μέτρα για το 2011 είναι 1,6 δισ. ευρώ και για το 2012-15 ανέρχονται σε 2,94 δισ. ευρώ.
Μέσα στα ποσά αυτά κρύβονται τα έκτακτα φορολογικά μέτρα που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών και θα εξειδικευτούν με ειδικά φορολογικά νομοσχέδια εντός του Ιουνίου.
Τα «επίσημα» μέτρα
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επισήμως για το 2011 περιλαμβάνουν:
1.
Εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης, με το νέο μισθολόγιο που θα μειώσει το κόστος της μισθοδοσίας κατά 550 εκατ. ευρώ για φέτος. Περιέχει
μείωση συμβασιούχων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης, αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.
Καταργούνται περισσότερα από 50 επιδόματα στο δημόσιο τομέα, καταργούνται τα δώρα (ό,τι απέμεινε) Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, τα ειδικά μισθολόγια.
2. Μειώσεις λειτουργικών δαπανών κατά 140 εκατ. ευρώ.
3. Καταργήσεις-συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορηγήσεων, με στόχο την εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις όπως η μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης, αξιολόγηση και μείωση δαπανών σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης, μείωση επιχορήγησης σε απομακρυσμένες περιοχές, καταργήσεις/ συγχωνεύσεις φορέων.
4. Εξορθολογισμό ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και δαπανών υγείας κατά 310 εκατ. ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί με ψηφιοποίηση και έλεγχο συνταγών ΙΚΑ, επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
5. Μείωση δαπανών Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) και κοινωνικής δαπάνης κατά 800 εκατ. ευρώ. Θα επιτευχθεί με διασταυρώσεις στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων, εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων, ενιαίο κανονισμό παροχής επιδομάτων υγείας, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις, μείωση εφάπαξ στο Δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα κ.λπ. (αναλυτικά σελ. 25).
6. Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και αύξηση άλλων εσόδων ΟΚΑ, με στόχο την είσπραξη 380 εκατ. ευρώ.
7. Μείωση φοροαπαλλαγών που θα αποδώσει 770 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα, αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών.
8. Αλλα φορολογικά έσοδα με στόχο την είσπραξη 1,4 δισ. ευρώ. Θα επιτευχθεί με την «αλλαγή», προφανώς αύξηση, στη δομή του φόρου καπνού, την επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά, την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, την αύξηση -σύμφωνα με πληροφορίες- κατά 20% στα τέλη κυκλοφορίας, την επιβολή προστίμων για τη ρύθμιση αυθαιρέτων και τη μετάταξη προϊόντων πρώτης ανάγκης, από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%, που θα αυξήσει τις λιανικές τιμές των αγαθών κατά 10%.
Από : agelioforos.gr