Άρθρα

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ...

Ανάσα για περίπου 10.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά που κινδυνεύουν από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προσφέρουν τα νομοσχέδια που ετοίμασε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Πρόκειται για την εφαρμογή μιας μορφής «σεισάχθειας» προσαρμοσμένης στις συνθήκες που προκάλεσε η πρόσφατη κρίση, με σοβαρότατες επιπτώσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το πρώτο από τα 4 συνολικά νομοσχέδια, με τα οποία επιδιώκεται να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχει σωρεύσει η κρίση σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει και την «αμνηστία» του Τειρεσία. Το κείμενο του δεύτερου νομοσχέδιου έχει ολοκληρωθεί και τις κύριες ρυθμίσεις του έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπουργός, αφού προηγουμένως επίσης έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.
Παρουσιάζοντας τα δύο νομοσχέδια, η Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση είναι 72,9 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το περίπου 7% των στεγαστικών, έναντι 65,7 δισ. πέρσι.
Στα καταναλωτικά η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη. Σε ένα μήνα τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, δηλαδή 34,9 δισ. φέτος από 33,9 δισ. πέρσι και αντιπροσωπεύουν το 11,7% των δανείων, έναντι 6,9% έναν χρόνο πριν. Το υπουργείο εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν.
Πρώτα εξωδικαστικά, μετά Ειρηνοδικείο
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι να επιτυγχάνεται εξωδικαστικός συμβιβασμός για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων, με τη μεσολάβηση φορέων, όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, καταναλωτικές οργανώσεις κ.λπ. Μάλιστα, η διαδικασία της προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι υποχρεωτική και μόνο εφ' όσον δεν υπάρξει συμφωνία, ακολουθεί η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο για την επίτευξη δικαστικού συμβιβασμού. Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εφ' όσον δεν υπάρχει άλλο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη για ρευστοποίηση.
Οπως τόνισε η κ. Κατσέλη, οι ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εκτός των άλλων στοχεύουν και στον εξορθολογισμό των κριτηρίων δανεισμού εκ μέρους των τραπεζών. Τέλος, ένα σημαντικό παράπλευρο όφελος της ρύθμισης είναι ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας διαβούλευσης, διαπραγμάτευσης και ρύθμισης των χρεών, που στη σημερινή πρακτική είναι ανύπαρκτη.

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Σαμαράς: «Η εκκλησία μπορεί να είναι μια πνευματική παρακαταθήκη»


Mε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, συναντήθηκε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στο γραφείο του στην αρχιεπισκοπή. Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από το έργο της Εκκλησίας.
Μετά τη συνάντηση ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:
«Εγώ να πω ότι η Εκκλησία μπορεί να είναι μια πνευματική παρακαταθήκη, αλλά ταυτόχρονα, προάγει ένα κοινωνικό έργο πολύ μεγάλης αξίας, για το οποίο είχα σήμερα τη χαρά με τον Μακαριώτατο, που μου έκανε την τιμή να με δεχθεί, να συζητήσουμε.
Γιατί ο απλός ο άνθρωπος, με τα πολλά προβλήματα, σε ώρες οικονομικής δυσπραγίας, είναι αυτός που πρέπει να παρακολουθούμε όλοι. Η στέγη για τους κατάκοιτους, η επανένταξη των παιδιών με τα προβλήματα των ναρκωτικών, τα συσσίτια στους φτωχούς και μια σειρά άλλων ζητημάτων που ο Μακαριώτατος μου έθεσε ως τα κυριότερα μέσα σ' αυτόν τον προγραμματισμό κοινωνικής πολιτικής της Εκκλησίας, θεωρώ ότι είναι πολυσήμαντα.
Ως εκ τούτου, ήθελα μόνο να του εκφράσω και την αγάπη και τη διάθεση από πλευράς του κόμματός μας, ώστε στην κατεύθυνση αυτή με κάθε τρόπο κι εμείς, να γίνουμε αρωγοί. Κυρίως για το καλό των απλών αυτών ανθρώπων, που σήμερα έχουν την ανάγκη του καθενός μας».
Ο αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του επισήμανε :
«Και εγώ είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθώ με τον κ. Σαμαρά, με τον οποίον γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, και να τον δεχτώ με την ιδιότητά του ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, και να κουβεντιάσουμε επί πολλών θεμάτων.
Η πρώτη πλευρά, η οποία εθίγη, είναι ο προορισμός της Εκκλησίας που είναι βασικά η αναγέννηση η πνευματική του ανθρώπου, αλλά και συγχρόνως η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά στη ζωή του.
Δόθηκε, λοιπόν, η ευκαιρία στη συζήτηση αυτή να παρουσιάσω και να αναπτύξω ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αρχίσει στα χαρτιά, βρίσκεται στα σχέδια και πολύ γρήγορα θα αρχίσει να υλοποιείται. Να το βλέπουμε.
Ιδιαίτερη, λοιπόν, είναι η χαρά για την ανταλλαγή αυτών των απόψεων, για την υποδοχή του κ. Σαμαρά στο χώρο μας. Και θα ήθελα και για άλλη μια φορά να ευχηθώ ο Θεός να του δίνει δύναμη, να του δίνει υγεία, ώστε στη νέα θέση που τον τοποθέτησε ο ελληνικός λαός, με δύναμη, με διαφάνεια, με διαύγεια να σταθεί στην πλευρά της Εκκλησίας γιατί έχουμε πράγματι πάρα πολλά θέματα και να κάνουμε, αλλά και δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε και χρειαζόμαστε όλους τους πολιτικούς στο πλευρό μας».


από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009


Μήνυμα ενότητας του κόμματος και επίθεση στα «τζάκια» έκανε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής στο Ζάππειο.

«Απόψε γκρεμίζονται οι μηχανισμοί, έχει γίνει μια δημοκρατική επανάσταση και η ίδια η βάση επέβαλε να ακουστεί η φωνή της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στην κεντρική προεκλογική του ομιλία που πραγματοποιήθηκε απόψε στο χώρο του Ζαππείου. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στις επιθέσεις που δέχθηκε απάντησε με μήνυμα ενότητας και τόνισε ότι η βάση είναι ο εγγυητής αυτής της ενότητας.
Έδωσε, ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάδειξης της ιδεολογίας της ΝΔ και όπως είπε, στην «απελευθέρωση από νοοτροπίες του παρελθόντος που μας κράτησαν μακριά από τις ιδέες μας».
Τελείωσε αυτή η εποχή, είπε ο κ. Σαμαράς, και τόνισε ότι οι νεοδημοκράτες είναι υπερήφανοι για την ιδεολογική ταυτότητα που τους χάρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
«Θα ξαναστήσουμε το κόμμα στα πόδια του, θα το κάνουμε ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα, ένα κόμμα αξίων και αξιών» ανέφερε και σημείωσε: «Έχουμε διώξει δικούς μας από το κόμμα γιατί δεν μιλήσαμε για ιδεολογία και αξίες», κάνοντας παράλληλα λόγο για το κόμμα της μεγάλης κεντροδεξιάς.
«Δεν θα μετακινηθούμε στην κεντροαριστερά, επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι είμαστε φθαρμένο κόμμα» είπε και συμπλήρωσε ότι «περιχαράκωση είναι να κρύβουμε τις ιδέες μας και όχι να τις προβάλουμε». Επίσης έκανε λόγο για κόμμα ελεύθερων πολιτών και όχι φοβισμένων μελών, στο οποίο ο καθένας με την αξία του μπορεί να ανεβαίνει ψηλά, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και η Αγκελα Μέρκελ, η ταπεινή καταγωγή των οποίων δεν τις εμπόδισε να γίνουν πρωθυπουργοί.
«Υπόσχομαι αξιοσύνη και αξιοκρατία παντού. Η ΝΔ θα είναι κόμμα μακριά από φέουδα, χωρίς κομματικά και πολίτικα τζάκια και με ανοιχτές τις πόρτες. Θα είναι κόμμα λαϊκό και όχι ομοσπονδία κομματικών τζακιών», είπε.
Είπε ότι τελείωσε η νοοτροπία της διαχείρισης και του κυβερνητισμού, ενώ υποστήριξε ότι οι μηχανισμοί δίνουν τα ρέστα τους για να ανακόψουν την πορεία του. Ανέφερε ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ θέλει να βγει αυτός που έχει τη μικρότερη απήχηση στην κοινωνία. Και αυτός δεν είμαι εγώ, είπε.
Αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει αν εκλεγεί, είπε ότι πρώτα θα πάψουμε να χάνουμε ψηφοφόρους και μετά θα αρχίσουμε να κερδίζουμε. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί στην κεντροαριστερά και είπε ότι οι μηχανισμοί των άλλων κομμάτων «κάνουν τα πάντα για να χάσουμε».
Έκανε λόγο για ελευθερία, αξιοπιστία, ισονομία, αξιοκρατία και ανταγωνιστικότητα, αναφερόμενος στο όραμά του για την Ελλάδα και προέτρεψε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει.
"Έχει γίνει μια αληθινή Δημοκρατική Επανάσταση. Για πρώτη φορά σε μεγάλο κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα, η ίδια η βάση επέβαλε να ακουστεί η φωνή της. Δεν μπόρεσαν οι μηχανισμοί να επιβάλουν στη βάση να σιωπήσει. Η βάση διέλυσε τους μηχανισμούς...
Κι ό,τι ισχύει για τα πολιτικά τζάκια ισχύει και για το δημόσιο ήθος. Όταν δεν έχουμε ιδεολογικά προτάγματα, όταν δεν έχουμε λογοδοσία και ευθύνη στελεχών τότε εξαφανίζεται ο πολιτικός λόγος και ο καιροσκοπισμός παίρνει τη θέση του».

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Εντοπισμός αρχαίων ναυαγίων στη Σάμο


Κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα αποστολή στη Σάμο προκειμένου να εποπτεύσει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμένα Πυθαγορείου και κυρίως την μεταφορά των υπολειμμάτων του ναυαγίου «Ταγκαναρόκ», το οποίο βυθίστηκε μετά από το βομβαρδισμό του το 1943 από τους Γερμανούς, πλησίον του νότιου προσήνεμου λιμενοβραχίονα.
Με την ευκαιρία αυτή και ύστερα από πληροφορίες κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε υποβρύχιος αρχαιολογικός έλεγχος για την εξακρίβωση της ύπαρξης αρχαίων ναυαγίων σε διάφορες θέσεις..
Στα βορειοανατολικά της Σάμου εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου με κώους αμφορείς του 3ου αι. π.Χ. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος από 25 μέχρι 40 μέτρα σε επικλινή πυθμένα και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση παρόλο που παρουσιάζει ίχνη μερικής σύλησής του.
Στα ανατολικά της Σάμου εντοπίστηκαν επίσης σε πολύ μικρό βάθος στον βραχώδη πυθμένα συσσωματώματα τμημάτων αμφορέων και κεράμων από φορτίο αρχαίου ναυαγίου αταύτιστου ακόμα χρονολογικά.
Ανάλογος έλεγχος πραγματοποιήθηκε και σε δύο σημεία στη νότια Σάμο, όπου εντοπίστηκαν μεμονωμένα όστρακα και τμήματα αμφορέων από τυχαίες απορρίψεις.
Ο υποβρύχιος αρχαιολογικός έλεγχος στην περιοχή του Κοκκαρίου είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό κτηριακών καταλοίπων βυζαντινών χρόνων στην περιοχή του Αγ. Νικολάου.
Τέλος, από την εκβάθυνση του λιμένα Πυθαγορείου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανελκύστηκαν τμήματα αγγείων διαφόρων χρονολογικών και γεωγραφικών προελεύσεων που δείχνουν τη συνεχή χρήση της λιμενικής θέσης διά μέσου των αιώνων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τμήματα μελαμβαφών αγγείων κλασικών χρόνων, στα οποία υπάρχουν εγχάρακτα γράμματα και παραστάσεις υψηλής τέχνης.
Όλες οι ανωτέρω πληροφορίες εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη ναυτική δραστηριότητα που ανέπτυξε το νησί στη διάρκεια της ιστορίας του και καταδεικνύουν την ανάγκη για συστηματικότερη διερεύνηση των βυθών του.



ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

28η Οκτωβρίου 1940


Όσα χρόνια και να περάσουν η ημέρα αυτή πάντα θα μιλά στην καρδιά των Ελλήνων! Είναι ίσως από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας μας και τόσο μεγαλειώδης που πραγματικά σε κάνει να αισθάνεσαι υπερήφανο-η Έλληνα-δα!!! Και τότε αντιλαμβάνεσαι τι ακριβώς σημαίνει η έννοια της λέξης ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ!!!

Είναι μια ημέρα που τόσο πολύ αγγίζει τις καρδιές και τις ψυχές όλων μας, είναι μια θύμηση ιδιαίτερης αξίας!!! Είναι όλα εκείνα τα παιδιά που με τον ενθουσιασμό της νιότης τους και την ψυχή του Έλληνα να τους οδηγεί εγραψαν τις χρυσές σελίδες της Ελληνικής Δόξας!!!

Εκεί πάνω στα παγωμένα βουνά της Πίνδου, μακριά απο την θαλπωρή της οικογενειακής ασφάλειας και θαλπωρής κυνήγησαν την Ιδέα του αγωνίζεσθαι ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ!!! Και κατάφεραν το ακατόρθωτο και χάραξαν με φωτεινά γράμματα που ακόμη μέχρι σήμερα φεγγοβολούν και μιλούν για την Πατρίδα, για την ελευθερία για του τι σημαίνει να είσαι ΕΛΛΗΝ !!!

Είναι μια ημέρα που ακούγοντας τους τραγουδιστούς στίχους απο την αξέχαστη μεγαλειώδη φωνή της Σοφίας Βέμπο το " Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά, παιδιά στην γλυκιά Παναγιά προσευχόμαστε όλες νάρθετε ξανά..." δεν υπάρχει καμμιά περίπτωση να μην κυλήσει το δάκρυ στην άκρη του ματιού! Έτσι απλά και αυθόρμητα... Έτσι απλά όπως και εκείνοι που ξεσηκώθηκαν με το τραγούδι και το χαμόγελο στα χείλη να πάνε να πολεμήσουν για την Πατρίδα, για την Ελλάδα μας!!!

" ΑΕΡΑΑΑΑ", αντηχούν ακόμη οι βουνοκορφές της Πίνδου και εμείς που αφουγκραζόμαστε την ιαχή στον άνεμο του ελληνικού ουρανού τους χαιρετάμε και υποκλινόμαστε στην ανδρεία τους!!!

Αξέχαστοι Ήρωες μεγάλοι, σας τιμούμε μέσα από την καρδιά μας, όλους σας και σας ευχαριστούμε για την υπερηφάνεια που μας κληροδοτήσατε. Αιωνία να είναι η μνήμη σας ΗΡΩΕΣ της Πίνδου του ΄40!!!

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Συντριβή στη Σελήνη ενός διαστημόπλοιου!


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα ισχυρό χτύπημα –με επιστημονικό σκοπό– θα καταφέρει σήμερα η NASA στη Σελήνη, με την αποστολή διαστημοπλοίου, που θα συντριβεί στον Νότιο Πόλο του δορυφόρου της Γης για να προκαλέσει γιγάντια στήλη σεληνιακής σκόνης. Το μητρικό διαστημόπλοιο της αποστολής θα εξετάσει τη στιγμή εκείνη τη σκόνη, για να διαπιστώσει εάν αυτή περιέχει ίχνη νερού ή πάγου. Η αποστολή έχει στόχο της να επιβεβαιώσει τη θεωρία, που θέλει τη Σελήνη να διαθέτει υπόγεια αποθέματα νερού.
Το διαστημόπλοιο, που θα συντριβεί στη Σελήνη, εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο, μαζί με όχημα τροχιάς που χαρτογραφεί ήδη την επιφάνεια της Σελήνης. Το LCROSS –ακροστιχίδα που σημαίνει Δορυφόρος Παρατήρησης και Ανάλυσης Σεληνιακών Κρατήρων– βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Σελήνη, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται συνδεδεμένος πύραυλος βάρος 2,2 τόνων, που το βοήθησε να εκτοξευθεί.
Χθες τη νύχτα, δέκα ώρες πριν από την προγραμματισμένη συντριβή, το LCROSS επρόκειτο να αποκολληθεί από τον προωθητικό του πύραυλο. Σήμερα, στις 13.31 ώρα Ελλάδος, κατά την πρώτη φάση της «σεληνιακής επίθεσης», ο μεγάλος άδειος προωθητικός πύραυλος θα προσκρούσει στην επιφάνεια της Σελήνης, σε κρατήρα της σκοτεινής πλευράς του δορυφόρου μας, εκτινάσσοντας πίδακα σκόνης και βράχων ύψους 10 χιλιομέτρων. Σε μικρή απόσταση από τον θυσιαζόμενο πύραυλο θα ακολουθεί ο δορυφόρος LCROSS, που θα μεταδίδει στη Γη ζωντανές εικόνες της συντριβής και του πίδακα σκόνης, με τη βοήθεια έγχρωμων φωτογραφικών μηχανών. Οι αισθητήρες του δορυφόρου θα εξετάσουν τη σκόνη για να διαπιστώσουν εάν αυτή περιέχει νερό ή πάγο, για τέσσερα λεπτά, προτού το διαστημόπλοιο βουτήξει και αυτό με τη σειρά του στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.
«Περιμένουμε το θέαμα να είναι εντυπωσιακό. Η θέα της σεληνιακής επιφάνειας, που πλησιάζει γρήγορα προς το μέρος του πυραύλου, πρέπει να προκαλεί δέος», λέει ο επικεφαλής του προγράμματος LCROSS, Νταν Αντριους. Μία ώρα αργότερα, οι επιστήμονες θα γνωρίζουν εάν η στήλη σκόνης περιείχε ίχνη νερού. Η αποστολή αποτελεί μέρος φιλόδοξου ευρύτερου σχεδίου της NASA, κόστους 100 δισ. δολαρίων, με στόχο τη μελλοντική πραγματοποίηση επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.
Η συντριβή των δύο διαστημοπλοίων στη σεληνιακή επιφάνεια θα ενθουσιάσει κάθε λάτρη των εκρήξεων στον κινηματογράφο. Τα δύο σκάφη θα προσκρούσουν στη Σελήνη με ταχύτητα 9.000 χλμ. την ώρα, επτά φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου. Η έκρηξη που θα ακολουθήσει θα έχει την ισχύ 1,5 τόνου τρινιτροτολουόλης, ΤΝΤ, θα εκτοξεύσει 350 τόνους σεληνιακής σκόνης από τον κρατήρα, δημιουργώντας νέο κρατήρα μέσα στον υπάρχοντα, που θα έχει μέγεθος ολυμπιακής πισίνας.
Μη λυπάστε, όμως, τη Σελήνη. Ο δορυφόρος της Γης υφίσταται τέτοιες εκρήξεις τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα από μετεωρίτες. Η διαφορά της σημερινής πρόσκρουσης είναι, όμως, ότι χάρη στη σωστή γωνία και τοποθεσία της, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα. Ο κρατήρας Καβέος, όπου θα προσκρούσουν τα δύο διαστημόπλοια, θεωρείται ως το πιθανότερο σημείο ύπαρξης νερού σε πάγο. Η συντριβή θα προσφέρει, όμως, και ένα μοναδικό θέαμα για τους χρήστες του Ιντερνετ, καθώς θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα της NASA. Την ίδια στιγμή, το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ και άλλα μεγάλα τηλεσκόπια στη Γη θα στρέψουν τους φακούς τους στη Σελήνη για να καταγράψουν και αυτά την πρόσκρουση.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

100 χρόνια από τη «Θεωρία της Σχετικότητας»

Μία κορυφαία στιγμή στην εξέλιξη της Θεωρητικής Φυσικής καταγράφηκε σαν σήμερα πριν 100 χρόνια στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, καθώς στις 21 Σεπτεμβρίου του 1909, στις 15.00 τοπική ώρα, ο -κατοπινά- διασημότερος φυσικός του 20ου αιώνα και Νομπελίστας, Άλμπερτ Αινστάιν, παρουσίασε, για πρώτη φορά σε δημόσια διάλεξή του, την «Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας».
Την εργασία του «Περί της ηλεκτροδυναμικής κινούμενων σωμάτων» ο Αινστάιν -γεννημένος στις 14 Μαρτίου 1879 στο Ουλμ της Γερμανίας- είχε δημοσιεύσει το 1905. Η πρώτη γραπτή δημοσίευση της εργασίας, που θα συνδεόταν αργότερα με τη «Θεωρία της Σχετικότητας», έγινε το 1908 και συμπληρώθηκε αργότερα. Το άρθρο του «Η βάση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας» δημοσιεύτηκε τελικά το 1916, για να ακολουθήσει η βράβευσή του, την ίδια χρονιά, με το Βραβείο Νόμπελ.

Τόπος της παρουσίασης της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας από τον Αινστάιν, ήταν η αίθουσα γυμναστικής του σχολείου «Αντρέ» της πόλης Σάλτσμπουργκ, το οποίο φιλοξενούσε από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 1909, το 81ο Συνέδριο της «Εταιρείας Γερμανών Φυσικών και Ιατρών», στο οποίο συμμετείχαν 1.300 φυσικοί επιστήμονες. Επρόκειτο για το πρώτο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχε ο τότε 30χρονος φυσικός και αργότερα Νομπελίστας Αινστάιν, που στη σχετική συζήτηση μετά τη διάλεξή του, απέσπασε, τόσο την αναγνώριση, όσο και τον σκεπτικισμό μερίδας των συναδέλφων του, όπως ο Μαξ Πλανκ. Κάθε άλλο παρά κάτι το ενυπωσιακό προμήνυε ο τίτλος της διάλεξης στο Σάλτσμπουργκ, «Περί της εξέλιξης των θεωρήσεών μας γύρω από την υπόσταση και την υφή της ακτινοβολίας», στην οποία για πρώτη φορά ο Αινστάϊν παρουσίαζε την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας και «Μία υπόθεση για τα κβάντα του φωτός», ερμηνεύοντας τον διάσημο μαθηματικό τύπο του «Ενέργεια είναι ίσον μάζα επί ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο».

Κανείς τότε από το ακροατήριο στην αίθουσα γυμναστικής του σχολείου της αυστριακής πόλης, δεν φανταζόταν πως εκείνη η διάλεξη θα αποτελούσε κορυφαίο σταθμό στην εξέλιξη της Φυσικής. Αντίθετα, πολλοί από τους παρόντες -ανάμεσά τους και οι μετέπειτα Νομπελίστες της Φυσικής, Μαξ Πλανκ, Μαξ Μπορν, Γιοχάνες Σταρκ, Βίλχελμ Βιν και Μαξ Λάουε- αντιμετώπισαν με επιφυλάξεις και σκεπτικισμό τις θέσεις του Αινστάϊν. Όπως καταγράφεται στα πρακτικά του συνεδρίου, η συζήτηση που ακολούθησε τη διάλεξη του Αινστάιν, την οποία διεύθηνε ο Μαξ Πλανκ, διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Σήμερα, μια αναμνηστική πλάκα στο Σχολείο Αντρέ του Σάλτσμπουργκ θυμίζει την ιστορική εκείνη διάλεξη του «πατέρα» της Θεωρίας της Σχετικότητας, ενώ με την ευκαιρία της σημερινής 100ης επετείου της, το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ καλεί απόψε στο αμφιθέατρό του, στην πανηγυρική διάλεξη για τον Άλμπερτ Αινστάιν, τον διεθνούς φήμης Αυστριακό καθηγητή Φυσικών Επιστημών, Αντον Τσάιλινγκερ.


Πηγή ΑΠΕ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Τραγωδία σε ανθρακωρυχείο στην Πολωνία

Δώδεκα νεκροί και 16 τραυματίες, κυρίως από εγκαύματα, σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ανθρακωρυχείο στη νότια Πολωνία.Η πυρκαγιά πιστεύεται ότι οφείλεται σε διαρροή μεθανίου στο ανθρακωρυχείο Βούτζεκ κοντά στη πόλη Κατοβίτσε και όταν εκδηλώθηκε μέσα βρίσκονταν 38 ανθρακωρύχοι.Οι περισσότεροι απομακρύνθηκαν μετέδωσε το πρακτορείο PAP.Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν σε ποιά κατάσταση βρίσκονται οι τραυματίες ,ενώ τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να διασώσουν τρεις εργαζόμενους που παραμένουν παγιδευμένοι.Οταν εκδηλώθηκε η φωτιά-πιθανόν από διαρροή μεθανίου-στις υπόγειες στοές είχαν εγκλωβιστεί 38 ανθρακωρύχοι.


Πηγή ΑΠΕ

Μήνυμα της υπαλλήλου της France Telecom που αυτοκτόνησε

"Σήμερα το βράδυ θα είμαι η 23η υπάλληλος που θα αυτοκτονήσει", έγραψε η Στεφανί, υπάλληλος της France Telecom, όπως αποκάλυψε σήμερα το περιοδικό Paris Match, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στον πατέρα της λίγα λεπτά πριν πηδήξει από τον 4ο όροφο του γραφείου της την προηγούμενη Παρασκευή. "Όταν σου τηλεφώνησα σήμερα το πρωί και μου είπες ότι είχες την αίσθηση ότι δεν πάει άλλο. Έχεις δίκιο. Με ξαναπιάνουν οι αυτοκτονικές μου τάσεις. Αποφάσισα να περάσω στην πράξη σήμερα. Δεν υπάρχει λόγος να πεις στην ιδιοκτήτρια (του διαμερίσματος όπου έμενε) να έρθει να με δει γιατί θα βάλω τέλος στις ημέρες μου στο γραφείο", στο Παρίσι, έγραφε η Στεφανί. Ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός αντιμετωπίζει εδώ και 18 μήνες ένα κύμα αυτοκτονιών μεταξύ των υπαλλήλων του, το οποίο τα εργατικά συνδικάτα αποδίδουν στο στρες της δουλειάς και στις μακροχρόνιες αναδιαρθρώσεις. Από τον Φεβρουάριο του 2008 έχουν αυτοκτονήσει 23 υπάλληλοι. Η νεαρή γυναίκα, ηλικίας 32 ετών, ήταν υπεύθυνη πελατείας στην Orange, μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, στην οποία δούλευε από τότε που ήταν 23 χρονών. Το μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δόθηκε στο περιοδικό από τον ίδιο τον πατέρα της είχε σταλεί στις 17:10, λίγα λεπτά αργότερα η Στεφανί αυτοκτόνησε.

"Δεν σταματάμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα"

Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει "ποτέ" το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του για να σταματήσει τις επικρίσεις της Δύσης, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, προσθέτοντας : "Εμείς δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά όπλα". "Δεν βλέμουμε την ανάγκη για τέτοια όπλα. Και οι συνθήκες σε όλο τον κόσμο είναι ευνοϊκές για τις ιδέες μας", δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ.Η Τεχεράνη έχει κατ επανάληψη τονίσει ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται μόνο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και όχι για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, παρόλο που δεν έχει πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει το εμπλουτισμένο ουράνιο.Ο Αχμαντινετζάντ πάντως ήταν κατηγορηματικός ότι το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει "ποτέ" το πυρηνικό πρόγραμμά του για να ικανοποιήσει τη Δύση.

Πηγή ΑΠΕ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Νέο ηχητικό μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν


Ένα νέο ηχητικό μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, το οποίο είχε τίτλο "επιστολή προς τον αμερικανικό λαό" μεταδόθηκε από ισλαμιστική ιστοσελίδα, όπως ανακοίνωσε το βράδυ τηςΚυριακής, το αμερικανικό κέντρο ερευνών για την τρομοκρατία Intel Center. Πρόκειται για την ιστοσελίδα As- Sahab, επικοινωνιακό όργανο της Αλ Κάιντα η οποία μετέδωσε το ηχητικό μήνυμα του Μπιν Λάντεν προβάλλοντας παράλληλα μία φωτογραφία του ηγέτη της Αλ Κάιντα."Το μήνυμα δείχνει μία σταθερή φωτογραφία του Μπιν Λάντεν, ενώ την ίδια ώρα ο ήχος προχωράει. Δεν υπάρχει βίντεο με τον Μπιν Λάντεν ή οτιδήποτε άλλο εκτός από την φωτογραφία του" αναφέρει η Intel Center.Σύμφωνα με την Intel Center μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί η απομαγνητοφώνηση του ηχητικού μηνύματος, που ήλθε στην δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά από την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Το τελευταίο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε μεταδοθεί στις 3 Ιουνίου και απέρριπτε το "άνοιγμα" του προέδρου Ομπάμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο.

Πηγή ΑΠΕ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Εξ' αφορμής της προηγουμένης είδησης, σχετικά με την France Telecom, θα αναδημοσιεύσω ένα άρθρο της Σοφίας Βλάχου που φιλοξενήθηκε στο ιστολόγιο http://nekthl.blogspot.com/ (Ξάνθη Φιλοσοφείν) και έχει να κάνει με την "νέα" ασθένεια του σύγχρονου ανθρώπου ΔΥΣΘΥΜΙΑ. Είναι πραγματικά πολύ διαφωτιστικό σε σχέση με την σύχρονη ζωή που βιώνουμε και φυσικά οι συμβουλές της αρθρογράφου σημαντικές για το πως μπορούμε να αποφύγουμε (?) μια παρόμοια άσχημη από κάθε άποψη κατάσταση και νοσηρή σε σημείο πραγματικής αυτοκαταστροφής!!!
Η Σοφία Βλάχου διατηρεί το ιστολόγιο http://filosofia-erevna.blogspot.com/2009/01/blog-post_26.html και ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιό της είναι και το http://tobiblion.blogspot.com/.

"ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ ΔΥΣΘΥΜΙΑ"

Απο την Σοφία Βλάχου


"Μια νέα ασθένεια έχουν εφεύρει οι ψυχολόγοι, ασθένεια της εποχής μας και αυτή. Της έδωσαν και όνομα. Δυσθυμία.
Τα συμπτώματά της είναι, συνεχής κούραση, χαμηλή ενεργητικότητα, κακή διάθεση, στεναχώρια, προβλήματα ύπνου και φαγητού, δυσκολία στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων. Όταν αυτά τα συμπτώματα διαρκούν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, για τις περισσότερες μέρες και είτε τα εκφράζει το ίδιο το άτομο είτε τα παρατηρούν οι γύρω του, τότε το όνομα του προβλήματος είναι δυσθυμία.
Σύμφωνα με τους Jenna Griffiths και Arun Ravindran του Royal Ottawa Hospital στο Οντάριο του Καναδά, η ελαφριά χρόνια κατάθλιψη ή δυσθυμία είναι συνηθισμένο πρόβλημα, που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδίως γυναίκες.
Η δυσθυμία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα ελαφρότερα από αυτά της κατάθλιψης, αλλά επίμονα, που διαρκούν για χρόνια.Όλα αυτά τα παραπάνω συμπτώματα όμως , περιλαμβάνονται και γενικά στην κατάθλιψη. Το πρόβλημα για το οποίο εφευρίσκονται αυτές οι ασθένειες είναι, ότι ο άνθρωπος γενικά έχει χάσει την επαφή με την φύση και κατ’ επέκταση με τον εαυτό του.
Και επειδή οι ασθένειες αυτές ταλανίζουν συνήθως τους ανθρώπους των πόλεων , μπορούμε να καταλάβουμε πώς αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο είδος του πολιτισμού πού αναπτύξαμε. Στην πραγματικότητα είναι αταίριαστος με την ίδια μας την φύση.
Είναι λάθος πορεία. Κάποιοι τον επέβαλαν και εμείς συνεχίζουμε να ζητάμε από αυτό το είδος και αλλά, και άλλα.Οί ψυχολόγοι λένε πώς τα ανθρώπινα αισθήματα δημιουργούνται σε ένα νευρωνικό κύκλωμα που περιλαμβάνει σημαντικές εγκεφαλικές δομές, όπως ο ιππόκαμπος, η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός. Στην κατάθλιψη, η δυσλειτουργία αυτού του κυκλώματος ευθύνεται για την έλλειψη θετικών σκέψεων και την ανικανότητα αναχαίτισης των αρνητικών.
Συνέπεια αυτών η γενική αρνητική στάση ζωής και όλες οι επακόλουθες ασθένειες πού κάνουν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο και πού κάθε φορά βαφτίζονται με ένα νέο όνομα , όχι για τίποτα άλλο, αλλά κατανάλωση να γίνετε σε νέα χάπια και δουλειά να έχουν οι γιατροί.Το νευρωνικό αυτό κύκλωμα ιππόκαμπου , αμυγδαλής και μετωπιαίου φλοιού, αποτελούν ένα και μόνο πράγμα σε απλά λόγια. Υποσυνείδητα συναισθήματα.
Συναισθήματα από σκέψεις , από ανεκπλήρωτες επιθυμίες , από φόβους και ανασφάλειες πού έχουν απωθηθεί στην παρεγκεφαλίτιδα.Όλα τα παραπάνω βγαίνουν στο σώμα. Είναι ότι δεν θέλουμε να παραδεχθούμε, ότι δεν συζητάμε με τον εαυτό μας. Διαλύστε ότι πάει να δημιουργήσει υποσυνείδητη υπόσταση μέσα σας.
Να μιλάτε με τον εαυτό σας και να τά λέτε ψυχρά, με το όνομά τους.
Μην αφήνετε τίποτα να σας τρομάζει . Όλα είναι περαστικά στην ζωή.
Ο χρόνος φέρνει και παίρνει.
Να έχετε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό σας.
Η ζωή είναι χαρά.
Μην αφήνετε να σας την κλέβουν τά αρνητικά όντα { οι κατά την χριστιανική πίστη διάβολοι} όπως σκέψεις , λόγια, πράξεις , ιδέες.
Νά σκέπτεσθε πάντα θετικά.
Όλα περνουν."

Παρέμβαση κυβέρνησης στην France Telecom

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει στην κρίση που περνά ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της χώρας France Telecom, 23 υπάλληλοι του οποίου αυτοκτόνησαν τους τελευταίους 18 μήνες, εξαιτίας του στρες και της διαρκούς αναδιάρθρωσης που γίνεται στην εταιρεία, όπως λένε τα συνδικάτα των εργαζομένων. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ντιντιέ Λομπάρ, κλήθηκε από τον υπουργό Εργασίας Ζαβιέ Νταρκός, ο οποίος θα τον δεχθεί αύριο, Τρίτη. Η κυβέρνηση ζήτησε από τον Λομπάρ να καλέσει στην εταιρεία συμβούλιο διευθυντών προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα των αυτοκτονιών, "απίστευτων σε μία και μόνο επιχείρηση", σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Προϋπολογισμού, Ερίκ Βέρτ. Σήμερα, σε όλα τα γραφεία της France Telecom κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της υπαλλήλου που την Παρασκευή πήδηξε από το παράθυρο του γραφείου της...

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ

Τουλάχιστον δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο χτύπησαν το βόρειο Ισραήλ σήμερα, προκαλώντας την απάντηση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος βομβάρδισε το xώρο απ' όπου προήλθε η επίθεση, δήλωσαν αρχές ασφαλείας και των δύο πλευρών.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες από την ισραηλινή αστυνομία, η οποία δήλωσε ότι δύο ρουκέτες χτύπησαν το βόρειο Ισραήλ. Η ισραηλινή τηλεόραση, αργότερα, ανακοίνωσε ότι μια τρίτη ρουκέτα προξένησε ζημιές σε έναν πυλώνα ηλεκτρικού. Οι αρχές ασφαλείας του Λιβάνου, που δήλωσαν ότι από το Λίβανο εκτοξεύθηκαν δύο ρουκέτες και ότι το Ισραήλ απάντησε με 15 βλήματα, δεν είπαν ποιοι μπορεί να εκτόξευσαν τις ρουκέτες.
Αρκετές ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο εξερράγησαν σήμερα το απόγευμα στην περιοχή δυτικά της Γαλιλαίας, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού.
«Οι δυνάμεις μας απάντησαν στα πυρά», πρόσθεσε.
«Θεωρούμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρό και εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση και ο στρατός του Λιβάνου πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να σταματήσουν αυτές τις επιθέσεις», συνέχισε.
Είναι η πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο που ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο με στόχο το Ισραήλ, οξύνοντας την ένταση στα σύνορα των δύο χωρών, που παραμένουν ασταθή τρία χρόνια μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.



Πηγή: kathimerini

Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

Σιγή ενός λεπτού τήρησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη μνήμη των θυμάτων των αιματηρών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.
Για πρώτη φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα τήρησε σιγή ενός λεπτού, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Μισέλ, στον Λευκό Οίκο, στις 08:46 (τοπική ώρα), ακριβώς την ώρα που το πρώτο αεροσκάφος που είχε καταληφθεί από αεροπειρατές έπεσε στον έναν από τους διδύμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.
"Τα χρόνια που περνούν δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο που προκάλεσαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν ποτέ τον αγώνα τους κατά της Αλ Κάιντα», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Στην Κέρκυρα το μοναδικό μουσείο Χαρτονομισμάτων

Στην Κέρκυρα, "το νησί των Φαιάκων", λειτουργεί το μοναδικό Μουσείο Χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα, που φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτίριο της Ιονικής Τράπεζας από το 1981 και "διδάσκει" στους επισκέπτες του την οικονομική ιστορία της Ελλάδας.Το κτίριο, που υπήρξε το πρώτο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στην Κέρκυρα, βρίσκεται δίπλα στην Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην ομώνυμη πλατεία και αποτελεί έργο του Κερκυραίου αρχιτέκτονα Γιάννη Χρόνη, με χρονολογία κατασκευής το 1845-46.
Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων, εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1981 και το 2004, με τη συμπλήρωση 165 χρόνων από την ίδρυση της Ιονικής Τράπεζας και 125 χρόνων από την ίδρυση της Τράπεζας Πίστεως, αποφασίστηκε η ανακαίνιση του κτιρίου και η αναδιάρθρωση της συλλογής. Tο Μουσείο Χαρτονομισμάτων με τη σημερινή του μορφή άρχισε να λειτουργεί καθημερινά από τον Οκτώβριο του 2005 και από τότε μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφθεί 23.000 άνθρωποι. Ο κ. Άρης Ραπίδης, Επιμελητής του Μουσείου Χαρτονομισμάτων και του Τμήματος Συλλογών Έργων Τέχνης της Alpha Bank εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επισκεψιμότητα του μουσείου, ενώ η δωρεάν είσοδος αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση επισκεπτών. Επισήμανε ακόμη ότι, από τους επισκέπτες του μουσείου, οι 5.500 είναι μαθητές, οι 7.000 αλλοδαποί και οι υπόλοιποι Έλληνες.

Στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας φιλοξενούνται περισσότερα από 2.000 εκθέματα και ντοκουμέντα, που το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από το αρχείο της Ιονικής Τράπεζας. Χρειάστηκαν, μάλιστα, προσπάθειες 25-30 ετών για να συγκεντρωθούν τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο μουσείο.

Σύμφωνα με τον κ. Ραπίδη, από τα σπανιότερα σε αξία εκθέματα που υπάρχουν στο μουσείο είναι τα πρώτα χαρτονομίσματα της Ιονικής Τράπεζας τα ονομαζόμενα "Κολονάτα" και οι πρώτες εκδόσεις χαρτονομισμάτων της Εθνικής Τράπεζας από το 1863 μέχρι το 1900. Ο ίδιος ανέφερε ότι το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο αυτό ως φόρος τιμής στην Κέρκυρα, τον τόπο, όπου ξεκίνησε το 1839 τη λειτουργία της η Ιονική Τράπεζα, που ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα.

Στις ξύλινες προθήκες του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει τα πρώτα τραπεζογραμμάτια, που "έκοψε" η Ιόνια Πολιτεία από το 1839 κι εκείνα που κυκλοφόρησε η Ιονική Τράπεζα έως το 1920- που έληξε το εκδοτικό της προνόμιο- τουρκικά γρόσια και χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν κατά την ιταλική και τη γερμανική Κατοχή.

Το μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου και είναι χωρισμένο σε τέσσερις αίθουσες, στις τρεις πρώτες παρουσιάζονται όλα τα ελληνικά χαρτονομίσματα από το 1822 μέχρι το 2002 και στην τέταρτη εκτίθενται τα χαρτονομίσματα της Ιονικής Τράπεζας και η ιστορική της πορεία. Στην πρώτη αίθουσα συναντάμε τα επαναστατικά Ομόλογα σε γρόσια της Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδας, που εκδόθηκαν βάσει το Νόμου Α΄ της Συνελεύσεως στην Επίδαυρο στις 18 Ιανουαρίου 1822. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τους "Φοίνικες", την πρώτη νομισματική μονάδα που καθιέρωσε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, το 1831, και στη συνέχεια να δει τα πρώτα χαρτονομίσματα που εκδόθηκαν επί βασιλείας του Όθωνα και του Γεωργίου του Α’.

Η επόμενη αίθουσα περιλαμβάνει χαρτονομίσματα και δοκίμια της Εθνικής Τράπεζας από το 1901 μέχρι το 1928, όποτε το προνόμιο για την έκδοση και κυκλοφορία χαρτονομισμάτων πέρασε στην Τράπεζα της Ελλάδος.Στην τρίτη αίθουσα εκτίθενται τα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1928 μέχρι το 2002, όταν το ευρώ αντικατέστησε τη δραχμή. Στην ίδια αίθουσα υπάρχουν χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν την Ελλάδα από διάφορες αρχές κατοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: ιταλικές, γερμανικές, βουλγαρικές και αγγλικές. Επίσης, υπάρχουν και "τοπικές εκδόσεις", που κυκλοφορούσαν στην ελληνική περιφέρεια.

Στην τελευταία αίθουσα παρουσιάζονται όλες οι εκδόσεις των χαρτονομισμάτων και Δοκιμίων που κυκλοφόρησε η Ιονική Τράπεζα από το 1840 μέχρι το 1920: Σελίνια και Λίρες (1840), Κολονάτα (1860), Δραχμές (1865-1920). Υπάρχουν ακόμη μεταλλικές μήτρες εκτυπώσεως των αντίστοιχων χαρτονομισμάτων και μετοχών της Ιονικής, καθώς και το Ιδρυτικό Έγγραφο της Ιονικής Τραπέζης του 1839.


Πηγή ΑΠΕ

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ...


"Μόνο ένας δρόμος υπάρχει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και προσφέριε ελπίδα και προοπτική" είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
"Είναι η ώρα να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις" και ήρθε η ώρα να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις" Το 2010 θα είναι μία δύσκολη χρονιά και οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι ειδικά για την οικονομία.
Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τόνισε ο κ. Καραμανλής στο διάγγελμά του, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. «Αν δεν δράσουμε άμεσα οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι», ανέφερε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έκανε λόγο για δύσκολο 2010.
Τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία:
1. Περιορισμός των δημοσίων δαπανών - νοικοκύρεμα
2. Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής χωρίς ανοχή
3. Διαρθρωτικές αλλαγές, τολμηρές γιατί τις χρειάζεται ο "τόπος" κόντρα στα συμφέροντα
Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να τα υλοποιήσει όλα αυτά αλλά το ΠΑΣΟΚ με "εκβιαστική" συμπεριφορά με πρόσχημα τις προεδρικές εκλογές οδηγεί την χώρα σε μία μακροχρόνια προεκλογική περίοδο.
Αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο για την οικονομία.
Η μόνη διέξοδος είναι μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, για να μην συρθεί η χώρα σε προεκλογική περίοδο 6 μηνών.
Ο πρωθυπουργός ζητά νέα εντολή διακυβέρνησης για να προχωρήσει τις αλλαγές στην οικονομία
Ζητά νωπή εκλογική εντολή
«Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Ανεφάρμοστες υποθέσεις δεν βοηθούν. Τα αναγκαία μέτρα δεν είναι ευχάριστα, αλλά μόνο αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν την πρόοδο…
Πολύ δύσκολος χρόνος το 2010 και καθοριστικός για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια...
Η οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου...
Μόνο ένας δρόμος προσφέρει ελπίδα και προοπτική: να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων...
Είναι η ώρα να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις...
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ορατές...
Οι αυταπάτες μπορεί να ανακουφίζουν, αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα. Τα επιδεινώνουν
Τα επόμενα δύο χρόνια να επιβληθεί αυστηρός έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες…
Η αξιωματική αντιπολίτευση κληρονόμησε στον τόπο βαρύτατα φορτία…
Το ζητούμενο δεν είναι η απόδοση ευθυνών αλλά το πώς θα υπερβούμε τα προβλήματα τα δύο δύσκολα χρόνια που έρχονται…
H οικονομία μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών…».




Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ Η ..."ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ!!!

Την πόρτα του προέδρου της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίμπε, χτύπησε ο ιός της νέας γρίπης, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σεζάρ Βελάσκες.Σύμφωνα με τον Βελάσκες, ο Ουρίμπε υποβάλλεται σε θεραπεία, ενώ συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα προεδρικά του καθήκοντα.Δημοφιλής συντηρητικός πολιτικός και σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη Νότια Αμερική, ο Ουρίμπε συμμετείχε σε μια σύνοδο κορυφής μαζί με άλλους περιφερειακούς ηγέτες την Παρασκευή στην Αργεντινή. Άρχισε να αισθάνεται τα συμπτώματα της γρίπης μετά τη συνάντηση.Οι πρόεδροι που συναντήθηκαν με τον Ουρίμπε στη σύνοδο κορυφής στην Αργεντινή ενημερώθηκαν για την ασθένειά του, κατέληξε ο Βελάσκες .
( Απο ΑΠΕ)


σ.σ. Αναρωτιέμαι τώρα εγώ, να ήταν η κατάρα του Τσάβες που εξαπέλυσε εναντίον του Κολομβιανού ηγέτη μετά την συμμαχία με τους αμερικανούς για τις στρατιωτικές βάσεις στην Κολομβία ή μήπως εκεί στην συνάντηση του έστειλαν κανένα "συστημένο" ? !!!

Περαστικά του πάντως όπως και νάχει αν και ο Τσάβες θα ανοίγει σαμπάνιες....

Νέο μαζικό φονικό στις ΗΠΑ

Η αστυνομία διεξάγει από χθες Σάββατο έρευνα μετά την ανακάλυψη επτά νεκρών και δυο τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση σε χώρο στάθμευσης τροχόσπιτων στην Τζόρτζια.Η Κάντις Τεμπλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην κομητεία Γκλιν, είπε ότι ο ιατροδικαστής βρίσκεται στην διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων της νέας μαζικής δολοφονίας που καταγράφεται στις ΗΠΑ.Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην κομητεία Γκλιν, Ματ Ντέρινγκ, δήλωσε στην εφημερίδα Brunswick News ότι το μακελειό "δεν έχει προηγούμενο" στην περιοχή.Το πολλαπλό φονικό στο πάρκο Νιου Χόουπ προστίθεται σε μια μακρά σειρά παρόμοιων επεισοδίων στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό: τον Αύγουστο, ένας άνδρας έξαλλος από την "διαρκή απόρριψη" των γυναικών μπήκε σε ένα γυμναστήριο κι άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας τρεις γυναίκες πριν αυτοκτονήσει. Νωρίτερα, τον Απρίλιο, είχαν σημειωθεί τουλάχιστον τρία παρόμοια επεισόδια.Την 3η Απριλίου, ένας άνδρας οχυρώθηκε σε κέντρο εξυπηρέτησης μεταναστών στη Νέα Υόρκη και σκότωσε 13 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει. Μερικές ημέρες αργότερα, ένας άνδρας στην Ουάσινγκτον δολοφόνησε τα πέντε του παιδιά, ηλικίας επτά έως 16 ετών, και αυτοκτόνησε, διότι η σύζυγός του είπε ότι τον άφηνε.Την 7η Απριλίου, ένας άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του, την κόρη του κι άλλους δυο ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει στην Αλαμπάμα.


Πηγή : ΑΠΕ

Συγκρούσεις υπερορθόδοξων Εβραίων και αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ


Οκτώ Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε συγκρούσεις με εκατοντάδες υπερορθόδοξους Εβραίους τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την απόφαση δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ να παρατείνει την προφυλάκιση 16 υπερορθόδοξων που συνελήφθησαν το Σάββατο στη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ για την έναρξη λειτουργίας χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων την ημέρα του Σαββάτου.
Εκκλήσεις για την κινητοποίηση αυτή που καλούσαν εκατοντάδες διαδηλωτές να κατεβούν στους δρόμους, ακούγονταν από τα μεγάφωνα στις συνοικίες όπου ζουν υπερορθόδοξοι.
Τη νύχτα η δολοφονία με μαχαίρι ενός 50χρονου Εβραίου από έναν 23χρονο Παλαιστίνιο ύστερα από φιλονικία για οικονομικές διαφορές σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στη θρησκευτική συνοικία Γκέουλα της Ιερουσαλήμ, προκάλεσε αναζωπύρωση της βίας. Ο Παλαιστίνιος συνελήφθη αργότερα σε οδόφραγμα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Στο μεταξύ εκατοντάδες υπερορθόδοξοι περικύκλωσαν το ξενοδοχείο όπου ο 50χρονος Εβραίος δέχτηκε αλλεπάλληλες μαχαιριές εμποδίζοντας την αστυνομία να απομακρύνει το θύμα από το σημείο της δολοφονίας. Οι επικεφαλής της αστυνομίας προχώρησαν σε χρήση βίας καλώντας ενισχύσεις από τους συνοριοφύλακες και αντιτρομοκρατικές μονάδες.
Για πρώτη φορά μετά την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της έναρξης λειτουργίας του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων πριν από έξι εβδομάδες, οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δεκάδων δακρυγόνων και χειροβομβίδων που προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο επικαλούμενο αξιωματούχους των υπερορθόδοξων μετέδωσε ότι αρκετές δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν, χωρίς ωστόσο η πληροφορία να επιβεβαιωθεί από νοσοκομειακές πηγές.
Επίσης έξι φορτηγάκια και δύο μοτοσικλέτες της αστυνομίας υπέστησαν ζημιές.
Η λειτουργία κοντά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων την ημέρα του Σαββάτου, ιερή αργία σύμφωνα με την εβραϊκή θρησκεία, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες.
Οι υπερορθόδοξοι θεωρούν ότι η λειτουργία του πάρκινγκ που αποφασίστηκε από τον Νιρ Μπαρκάτ, λαϊκό Εβραίο, δήμαρχο της Ιερουσαλήμ, βεβηλώνει την ημέρα του Σαββάτου ενθαρρύνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων και το άνοιγμα των εβραϊκών καταστημάτων.
Η δημαρχία εκτιμά αντίθετα ότι η λειτουργία του χώρου στάθμευσης σε ένα σημαντικό τουριστικό και εμπορικό κέντρο, το οποίο επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Οι υπερορθόδοξοι αποτελούν το 1/3 του μισού εκατομμυρίου των Εβραίων κατοίκων της αγίας πόλης, αλλά μόνο ένας ριζοσπαστικός πυρήνας μετέχει στις κινητοποιήσεις.
Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι υπερορθόδοξοι διεξάγουν συχνά εκστρατείες, αλλά χωρίς επιτυχία, για να διατηρήσουν τον ιερό χαρακτήρα, όπως αναφέρουν, της αγίας πόλης. Έτσι προσπάθησαν μάταια να εμποδίσουν τη λειτουργία κινηματογράφων, εστιατορίων το Σάββατο, όπως και την απόφαση για κοινές πισίνες για άνδρες και γυναίκες.
Η εβραϊκή θρησκευτική παράδοση απαγορεύει την ημέρα του Σαββάτου οποιαδήποτε εργασία, χρήση χρήματος, χρήση ενέργειας και συνεπώς την κυκλοφορία με αυτοκίνητο.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Αντιδράσεις για τις αμερικανικές βάσεις σε Κολομβία...

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση της Κολομβίας να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της από τον αμερικανικό στρατό, καθώς η πλειοψηφία των γειτόνων της διαμαρτύρονται για τη διαταραχή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή.
Οι εντονότερες αντιδράσεις προέρχονται από τον πρόεδρο της Κολομβίας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος έχει απειλήσει επανειλημμένα με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μπογκοτά, καθώς θεωρεί το «άνοιγμα» των Κολομβιανών βάσεων στις δυνάμεις των ΗΠΑ ως «κήρυξη πολέμου».
«Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για μία ρήξη στις σχέσεις μας με την Κολομβία, Νίκολας. Πρόκειται για κάτι το οποίο θα συμβεί» είπε ο Τσάβες στον υπουργό Εξωτερικών του, Νίκολας Μαντούρο, σε μία επίσημη τελετή την Τρίτη.
Ο Τσάβες, γνωστός για τις αντιαμερικανικές του τάσεις, έχει δηλώσει ότι η αυξανόμενη αμερικανική παρουσία στην Κολομβία αποτελεί απειλή για το σοσιαλιστικό καθεστώς της Βενεζουέλας.
«Αυτές οι επτά βάσεις των Γιάνκηδων είναι μία απειλή εναντίον της μπολιβαριστικής επανάστασης» έχει πει σχετικά με την «είσοδο» του αμερικανικού στρατού στην Κολομβία, η οποία, όπως έχει ειπωθεί, έχει ως κύριο λόγο την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και της δράσης ανταρτών στη Λατινική Αμερική.
Όσον αφορά έναν άλλο «μεγάλο παίκτη» της ηπείρου, τη Βραζιλία, έχει εκδηλώσει τις ανησυχίες της εν όψει μίας συνάντησης ηγετών χωρών της Λατινικής Αμερικής που θα λάβει χώρα την Παρασκευή στην Αργεντινή (UNASUR - Union of South American Nations). Όπως είπε ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Κέλσο Αμορίμ, η Κολομβία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για να «ηρεμήσουν» οι γειτονικές χώρες.
«Φυσικά και η Βραζιλία σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κολομβίας και το δικαίωμά της να υπογράφει διεθνείς συνθήκες που κρίνει ότι συμφέρουν όσον αφορά τη διατήρηση της τάξης στην περιοχή της…αλλά όπως και να έχει, η παρουσία ξένων βάσεων στη Νότια Αμερική εμπεριέχει ευθύνες πολιτικής, ακόμα και ψυχολογικής φύσης, η οποίες θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν» συμπλήρωσε ο Αμορίμ.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα ανάμεσα στους κατοίκους της Νότιας Αμερικής για το κατά πόσον είναι ευπρόσδεκτες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο κολομβιανό έδαφος.
«Αν ο Κολομβιανός πρόεδρος θέλει να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις του, εγώ λέω ότι επιθυμώ να γίνει ψηφοφορία στη Νότια Αμερική, ώστε οι πολίτες της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Περού, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και γενικά και των 12 χωρών να αποφασίσουν» είπε ο Μοράλες, ο οποίος χαρακτήρισε την αμερικανική κίνηση ως μία πρόκληση με σκοπό την υποκίνηση συγκρούσεων και την καθυστέρηση της ανάπτυξης και της ενοποίησης της ηπείρου.
Από πλευράς του Εκουαδόρ, η εθνοσυνέλευση ανακοίνωσε ότι η χρήση των βάσεων της Κολομβίας από τους Αμερικανούς θα αποσταθεροποιήσει τις ισορροπίες στην περιοχή, απειλώντας την ειρήνη.
Όσον αφορά τις απαντήσεις της Κολομβίας και των ΗΠΑ, ο Κρίστοφερ ΜακΜάλεν, διπλωμάτης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι κανείς δεν πρότεινε την κατασκευή μίας «πλήρως» αμερικανικής βάσης στο κολομβιανό έδαφος, και ότι στα πλαίσια της συμφωνίας διευκρινίζεται επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Κολομβίας όσο και των υπολοίπων χωρών.
«Δεν θεωρούμε ότι είναι ένδειξη υπευθυνότητας από πλευράς του προέδρου Τσάβες να κάνει λόγο για 'ανέμους πολέμου', επειδή (η κίνησή μας) δεν έχει ειρηνικούς σκοπούς στο ημισφαίριο» είπε σχετικά, ενώ η Κολομβία κατηγόρησε τον Τσάβες για πολιτικές παρεμβατισμού στα εσωτερικά της. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της χώρας κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στον Οργανισμό Αμερικανικών Χωρών, μετά από δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας στις οποίες χαρακτήριζε την Κολομβία ως «ναρκο-πολιτεία».



www.kathimerini.grμε πληροφορίες από AP, Reuters, AFP

Νετανιάχου: «ας έρθουν στην Ιερουσαλήμ όσοι αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα»


Αρχιτεκτονικά σχέδια του στρατοπέδου του Άουσβιτς, τα οποία βρέθηκαν πέρυσι στο Βερολίνο, παραδόθηκαν σήμερα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία. Τα 29 σχέδια του στρατοπέδου θανάτου που κατασκευάστηκε στην υπό ναζιστική κατοχή Πολωνία χρονολογούνται στο 1941 και στο εξής θα εκτίθενται στο Ισραήλ, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Κατά την παραλαβή των σχεδίων, ο ηγέτης του Ισραήλ έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στις απειλές που εξαπολύει το Ιράν κατά της χώρας του και του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα «θα μπορούσε να έχει σταματήσει», επισήμανε. «Γνώριζαν, αλλά δεν έκαναν το παραμικρό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο», τόνισε. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε κάποιους να ζητούν ατιμωρητί την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Να ποιο είναι το πιο σημαντικό δίδαγμα», πρόσθεσε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Ιράν, ο πρόεδρος του οποίου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το εβραϊκό κράτος πρέπει να εξαλειφθεί από τον παγκόσμιο χάρτη και έχει χαρακτηρίσει το Ολοκαύτωμα «χονδροειδή απάτη». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το κακό να οργανώνει τη μαζική δολοφονία αθώων, αλλά πρέπει να καταπνιγεί κατά την δημιουργία του». «Υπάρχουν μερικοί που πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα ουδέποτε υπήρξε...ας έλθουν λοιπόν στην Ιερουσαλήμ και ας κοιτάξουν τα σχέδια αυτής της φάμπρικας του θανάτου», πρόσθεσε έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Σάρα. Όπως είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οικογένεια του πατέρα της έχασε πολλά μέλη από τους Ναζί κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η «τελική λύση»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, θα είναι ο πρώτος επικεφαλής ισραηλινής κυβέρνησης που θα επισκεφθεί την τοποθεσία Βανζέε, νότια του Βερολίνου, όπου η ηγεσία των ναζί αποφάσισε το 1942 την εφαρμογή της «τελικής λύσης», της εξόντωσης των εβραίων στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Ζήτησε να παγώσουν οι εβραϊκισμοί οικισμοί Η Μέρκελ τόνισε ότι το πάγωμα της ανέγερσης εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη είναι ζωτικής σημασίας για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους. Αναφέρθηκε επίσης στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία [...] και το πάγωμα (της οικοδόμησης) οικισμών είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό ηγέτη, τονίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει.
Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε επίσης ότι το Ιράν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας, εάν δεν επιδείξει προθυμία να διαπραγματευθεί στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.
«Αν ως το Σεπτέμβριο δεν υπάρξει θετική απάντηση, θα πρέπει να σκεφθούμε την επιβολή περαιτέρω μέτρων», είπε η κυρία Μέρκελ.Κατά την άφιξή του στη Γερμανία ο Νετανιάχου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κάθε φορά που έρχομαι στη Γερμανία, αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος για τις σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, όχι μόνο ως προς το παρόν και το μέλλον, αλλά και ως προς το παρελθόν».
Η Γερμανία διαδραματίζει με επιτυχία εδώ και χρόνια τον ρόλο του διακριτικού μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν αιχμαλωτισθεί στον Λίβανο ή από παλαιστινιακές οργανώσεις.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Online



Τα σχόλια θα τα αφήσω να τα κάνει ο καθένας μόνος του όπως νομίζει ... σωστότερα...!!!


Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Ο δημιουργός του «The Wall» επιτίθεται στο ισραηλινό τείχος στη Δ. Όχθη


O εμβληματικός ηγέτης των Πινκ Φλόιντ, και κύριος δημιουργός του ιστορικού τους άλμπουμ «The Wall» (Ο τοίχος), ο μουσικός Ρότζερ Γουότερς διηγείται τα πάθη των Παλαιστινίων από τον «φράκτη ασφαλείας» με το οποίο έχει περιζώσει το Ισραήλ τη Δυτική Όχθη, σε μία μικρού μήκους ταινία, η οποία παρουσιάσθηκε σήμερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Χρηματοδοτημένη από τον ΟΗΕ, η 15λεπτη αυτή ταινία με τίτλο «τειχισμένοι Ορίζοντες» (Walled Horizons) δημιουργήθηκε με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που χαρακτήριζε «παράνομο» τον φράκτη και αξίωνε την καταστροφή του.
Η ταινία ξεκινά δείχνοντας τον Γουότερς να περπατά υπό τη σκιά ενός μπετονένιου τείχους σε κάποιο σημείο της Δυτικής Όχθης.
«Ο λόγος ύπαρξης των τοίχων είναι πάντοτε ο φόβος, είτε πρόκειται για τα τείχη που εγείρουμε γύρω από τον εαυτό μας, είτε εκείνα-όπως ακριβώς τούτα εδώ-που κατασκευάζουν οι φοβισμένες κυβερνήσεις», τονίζει ο Γουότερς.
«Είναι πάντοτε έκφραση ενός αβυσσαλέου συναισθήματος ανασφάλειας», τονίζει ο θρυλικός μπασίστας των Πινκ Φλόιντ, δημιουργός των περισσοτέρων από τα τραγούδια στο Τhe Wall.
Η ταινία παρουσιάζει τους υπεύθυνους ασφαλείας του Ισραήλ που εμπλέκονται στην κατασκευή του τείχους, καθώς και εικόνες αρχείου με πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας.
Για τους Παλαιστινίους, ο φράκτης αυτός δεν είναι τίποτε λιγότερο από «έναν τοίχο Απαρτχάιντ», που καταπατά σημαντικό τμήμα της Δ.Όχθης, διαιρεί οικογένειες, χωρίζει τους χωρικούς από τα κτήματά τους και τεμαχίζει το δυτικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, όπου η παλαιστινιακή πλευρά θέλει να εγκαταστήσει την πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους της.
Στην ταινία παρουσιάζεται ιδιαίτερα η περίπτωση ενός χωρικού, ο οποίος εξαιτίας του τείχους έχει χάσει πολλά εκτάρια της γης του.
«Η ιδέα να ζει κανείς μέσα σε μία τεράστια φυλακή με τρομοκρατεί», τονίζει ο Γουότερς προτού ρεκάξει μπροστά από το τείχος «We don't need no thought control» (Δεν χρειαζόμαστε να μας ελέγχουν τη σκέψη), τον διάσημο στίχο από το τραγούδι του «Άλλο ένα τούβλο στον τοίχο» (Another brick in the wall).
Στην τελευταία σκηνή της ταινίας παρουσιάζεται ένα πλήθος Παλαιστινίων στοιβαγμένων σε ένα στενό διάδρομο, οροθετημένον από κάγκελα, περιμένοντας στην ουρά για να διασχίσουν ένα ισραηλινό οδόφραγμα.
«Θελήσαμε να υπενθυμίσουμε το μήνυμα του ύπατου δικαστικού σώματος στον κόσμο πως είναι απαράδεκτο να υψώνουμε ένα τείχος στον κήπο του γείτονά μας», τονίζει ο φιλανδός σκηνοθέτης της ταινίας Γιόχαν Έρικσον.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Επιστολές Σιούφα για το όνομα της ΠΓΔΜ


Με επιστολές προς τους ομολόγους του των κρατών – μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας τους ενημέρωσε για τις πάγιες ελληνικές θέσεις στο ζήτημα του ονόματος με την ΠΓΔΜ.
Στο εν λόγω κείμενο ο κ. Σιούφας τονίζει ότι η Ελλάδα διαχρονικά κατέβαλε και καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με τη γείτονα χώρα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η Ελλάδα προσέρχεται, διαχρονικά, στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, επιδεικνύοντας καλή πίστη και εποικοδομητικό πνεύμα, αποδεχόμενη λύση που θα προβλέπει μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και θα ισχύει έναντι όλων.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σιούφας απέστειλε και την επιστολή των 200 ακαδημαϊκών από όλον τον κόσμο, που εστάλη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να διαλευκανθούν τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα, που επιβεβαιώνουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα εθνικά θέματα»


Από το βήμα του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι 230 θρακιώτικων ομοσπονδιών και συλλόγων από όλο τον κόσμο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στη Θράκη, η οποία αποδεικνύεται και από το αρχαίο θέατρο της Μαρώνεια που είχε επισκεφθεί νωρίτερα και έσπευσε με την ευκαιρία να στείλει ένα ξεκάθαρο και ανυπόκριτο, όπως είπε, μήνυμα προς τους γείτονες.
«Οι Έλληνες θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γειτονικούς λαούς. Υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική προοπτική όλων των γειτόνων μας, όπως πράξαμε για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στην Ε.Ε., μέσω των οποίων η χώρα μας απέκτησε και γεωγραφική σύνδεση με την Ένωση. Αλλά και όπως πράξαμε πιο πρόσφατα και με την Αλβανία σ’ ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία» υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής. Και τόνισε ότι οι Έλληνες θέλουν η ευρύτερη γειτονιά της χώρας μας να είναι γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, ανάπτυξης και προόδου για όλους.
«Στην πορεία αυτή, απαράβατος γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι διεθνείς συνθήκες, ο αλληλοσεβασμός» επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Κάνουν λάθος, μεγάλο λάθος, όσοι από τους γείτονες μας επενδύουν σε εθνικιστικές εξάρσεις, προκλητικές συμπεριφορές και ανιστόρητες εμμονές» πρόσθεσε με νόημα. Και επανέλαβε για μία ακόμη φορά, απευθυνόμενος προς τα Σκόπια, ότι η ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται ούτε παραγράφεται, αλλά και ότι «στα εθνικά μας ζητήματα χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».
Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του έκανε και μία αναφορά με νόημα στη μειονοτική πολιτική που ακολουθεί το ελληνικό κράτος.
«Εφαρμόζουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική, που δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους ούτε με βάση τη θρησκεία, ούτε με βάση την καταγωγή, ούτε με βάση τη γλώσσα τους. Εφαρμόζουμε πολιτική ανθρωπιάς και δικαιοσύνης, ισονομίας και ισοπολιτείας. Πολιτική που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ποιότητα της ζωής. Τιμούμε εδώ στη Θράκη με πράξεις και έργα, την ποιότητα της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας, δίδοντας παράδειγμα προς όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Εικόνες-σοκ με βασανισμούς σκυλιών σε Βρετανικό εκτροφείο


Εικόνες φρίκης με βασανισμό σκυλιών κάνουν για άλλη μία φορά τον γύρο του κόσμου. Το Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο SKY News κατέγραψε τις άθλιες συνθήκες, στις οποίες κρατούνται άτυχα ζωάκια σε ένα από τα μεγαλύτερα εκτροφεία της χώρας. Τα σκυλάκια ζουν σε μικρά και σκοτεινά κλουβιά, χωρίς τροφή και καθαριότητα. Τα περισσότερα απο αυτά εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς, είτε είναι υπερκινητικά, είτε κάθονται φοβισμένα σε μια γωνία του κλουβιού.
Σύμφωνα με εκπροσώπους ζωοφιλικών οργανώσεων, οι υπεύθυνοι του εκτροφείου ενδιαφέρονται μόνο να κρατάνε αυτά τα σκυλιά ζωντανά, για να γεννάνε κουτάβια. Η συγκεκριμένη φάρμα εφοδιάζει με σκυλιά ένα απο τα μεγαλύτερα Pet-Shop της Βρετανίας. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός, ότι αμέσως μετά την αποκάλυψη οι Αρχές έκαναν απλώς συστάσεις και δεν αφαίρεσαν την άδεια του εκτροφείου.
Πηγή: ALPHA

Χίλιες οικογένειες Βρετανών μένουν άστεγες κάθε εβδομάδα


Τα χρέη πνίγουν χιλιάδες Βρετανούς πολίτες, που μοιάζουν ανήμποροι να τα βγάλουν πέρα με τα στεγαστικά τους δάνεια. Σύμφωνα με έρευνα 13.000 οικογένειες έμειναν στον δρόμο τους τελευταίους 3 μήνες, αφού τα σπίτια τους κατασχέθηκαν απ’ τις τράπεζες, ενώ συνολικά 65.000 άνθρωποι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων για το έτος 2008-’09. Η απόφαση της κατάσχεσης μάλιστα τοιχοκολλείται, φέρνοντας σε πολύ άβολη θέση τους ιδιοκτήτες.
Στη Μεγάλη Βρετανία εγκρίθηκε πρόσφατα Κρατική βοήθεια, με την οποία επιδοτούνται δανειολήπτες, που έχουν μείνει άνεργοι λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως τα ποσά δεν αρκούν. Έτσι, οι φορείς της Πρόνοιας λαμβάνουν καθημερινά 2.000 τηλεφωνήματα, από πολίτες που βρίσκονται σε απόγνωση, αφού κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και ζητούν βοήθεια. Οι μεγάλες Βρετανικές τράπεζες έχουν ελαττώσει την παροχή δανείων, όμως εκατομμύρια σπίτια έχουν αγοραστεί με αυτόν τον τρόπο, από ανθρώπους που είναι πλέον άνεργοι περισσότερους από 6 μήνες.


Πηγή: ALPHA

Πετρελαϊκή συμφωνία Κίνας - Εκουαδόρ ύψους 1 δισ. δολ.


Συμφωνία με το Εκουαδόρ για την προμήθεια 69 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια αντί προκαταβολικής πληρωμής ύψους 1 δισ. δολαρίων υπέγραψε η Κίνα.
Η Κίνα προσφέρει επίσης στο Εκουαδόρ δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εκουαδόρεαν όϊλ», το οποίο επικαλείται σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της λατινοαμερικανικής χώρας Φάντερ Φαλκόνι.
Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, το Εκουαδόρ υπέγραψε συμβόλαιο για εξαγωγές 3 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου το μήνα στην Κίνα τα επόμενα δύο χρόνια.
Το Εκουαδόρ αναζητά εναλλακτικές οδούς χρηματοδότησης, μετά την αθέτηση πληρωμών σε κάποια από τα κρατικά ομόλογά του το 2008, εξέλιξη η οποία απέκοψε τη λατινοαμερικανική χώρα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης των Ανδεων (CAF) και το Αποθεματικό Ταμείο Λατινικής Αμερικής (FLAR) έχουν, τους τελευταίους μήνες, χορηγήσει στο Εκουαδόρ συνολικά δάνειο ύψους 900 εκατ. δολαρίων. Η χώρα αναμένει ακόμη δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων από την Inter-American Development Bank. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα αρνείται τη χορήγηση δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .


Πηγές: ΑΠΕ

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Βασιλάκης Καργόπουλος: Ο "Επίσημος Φωτογράφος της Αυτού Εξοχότητας του Σουλτάνου"


O σημαντικότερος φωτογράφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο "Επίσημος Φωτογράφος της Αυτού Εξοχότητας του Σουλτάνου", ο ξεχασμένος σήμερα απ' όλους Ρωμιός, Βασιλάκης Καργόπουλος, ξεπροβάλλει ανάμεσα από τις σκονισμένες σελίδες της ιστορίας, χάρη στις επίπονες και μακροχρόνιες προσπάθειες του Τούρκου ερευνητή, Μπαχαττίν Όζτουντζαϊ.
Έπειτα από έρευνα 3,5 ετών στην Τουρκία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία, την Αυστραλία και την Ελλάδα, 114 χρόνια μετά το θάνατο του Καργόπουλου, ο Μπαχαττίν Όζτουντζαϊ δημοσίευσε το βιβλίο "Βασιλάκης Καργόπουλος - Ο φωτογράφος της Αυτού Εξοχότητας Σουλτάνου", στο οποίο συμπεριέλαβε τη βιογραφία του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη, καθώς και πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.
Ο Μπαχαττίν Όζτουντζάϊ, ο οποίος είναι μηχανικός, τιμήθηκε το 1993 για την προσφορά του στην ιστορία της φωτογραφίας από τη "Royal Photographic Society" της Μεγάλης Βρετανίας, οριζόμενος αντεπιστέλλον μέλος της.
Άγνωστα στοιχεία για τη ζωή του
Ο Βασίλειος Καργόπουλος πρέπει να γεννήθηκε το 1826 στην Κωνσταντινούπολη. Η χρονολογία της γέννησής του, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία για τον Καργόπουλο, προκύπτουν από δημοσίευμα της εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης "Νεολόγος" (φύλλο 3ης Απριλίου 1886), στο οποίο αναφέρεται ότι, "τα μεσάνυχτα της προχθές απέθανεν εν τω Πέραν ο γνωστός τω δημοσίω Βασίλειος Καργόπουλος, φωτογράφος της Α.Μ του Σουλτάνου, ος διάφορα είχεν απονείμει αυτώ παράσημα φέρονται τοιαύτα και ξένων ηγεμόνων, ήτοι του βασιλέως της Σουηδίας και Νορβηγίας και του ηγεμόνος του Μαυροβουνίου. Ο θάνατος επήλθεν αιφνιδίως εν ηλικία 59 ετών, απεργασάμενος την ορφάνειαν της οικογενείας του και του φωτογραφείου του, όπερ αναδείξας μέχρι του σημείου να τύχη της τιμής να λάβη τον επίζηλον τίτλον του ανακτορικού καταλείπει νυν εις την διεύθυνσιν του υιού του".
Από τα στοιχεία που παραθέτει ο Όζτουντζαϊ φαίνεται ότι ο Καργόπουλος αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη της φωτογραφίας, ανοίγοντας, το 1850, ένα στούντιο στο Μπέιογλου, δίπλα στο Προξενείο της Ρωσίας και αργότερα στην Πλατεία Τούνελ.
Το 1879, ο τότε σουλτάνος, Αμπντουλχαμίτ Β', το διόρισε φωτογράφο του Παλατιού. Σήμερα, κανείς - πλην εκείνων που ασχολούνται με την τέχνη της φωτογραφίας- δεν γνωρίζει το Βασιλάκη Καργόπουλο, ο οποίος υπήρξε ο διασημότερος φωτογράφος της εποχής του και έβαλε την υπογραφή του στις φωτογραφίες-πορτρέτα των μελών της Οθωμανικής Δυναστείας.
Μια φωτογραφία και ο μυστηριώδης θάνατος του Αμπντουλαζίζ
Και ποιους δεν απαθανάτισε ο φακός του Καργόπουλου! Από το σουλτάνο Αμπντουλαζίζ μέχρι τον τελευταίο σουλτάνο Βαχιντετίν, από τα πριγκιπόπουλα και τις πριγκιποπούλες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τους επίσημους ξένους επισκέπτες του σουλτάνου, από τους πρίγκιπες της Ρωσίας και της Γερμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τα μέλη της Σουηδικής και Νορβηγικής βασιλικής οικογένειας, από τους μεγάλους βεζίρηδες έως τους γενίτσαρους από τους Πατριάρχες μέχρι τους μεβλεβίδες δερβίσηδες, από τους πλανόδιους πωλητές ζαχαρωτών μέχρι τους αρκουδιάρηδες της Πόλης, από τοπία της Κωνσταντινούπολης μέχρι τις πανοραμικές εικόνες του Βοσπόρου, όπου τότε δεν υπήρχαν ακόμη κτίρια. Ακόμη και τη μερική έκλειψη ηλίου, το 1880, φωτογράφησε ο Καργόπουλος.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται, σήμερα, η φωτογραφία του σουλτάνου Αμπντουλαζίζ, την οποία είχε τραβήξει ο Καργόπουλος, λίγες ημέρες πριν από την εκθρόνιση του σουλτάνου και την αυτοκτονία του.
Στη φωτογραφία αυτή, που είχε δημοσιεύσει πριν από τέσσερα χρόνια ο Όζτουντζαϊ στο λεύκωμα "Hatira-i Uhuvvet: Portre Fotograflarinin Cazibesi 1846-1950" (Η γοητεία των φωτογραφικών πορτρέτων 1846-1950), απεικονίζεται ο Αμπντουλαζίζ με τα ρούχα που φορούσε όταν αυτοκτόνησε και πίσω του δύο άτομα από το κατώτερο προσωπικό του παλατιού, σε ανάρμοστη στάση.
Να σημειωθεί ότι τα ματωμένα ρούχα του Αμπντουλαζίζ βρέθηκαν πρόσφατα, στις αποθήκες του Μουσείου του Τόπκαπί, γεννώντας αμφιβολίες για τον τρόπο θανάτου του σουλτάνου, ο οποίος φέρεται να αυτοκτόνησε, κόβοντας με ψαλίδι τις φλέβες των χεριών του.
Με βάση τη φωτογραφία του Καργόπουλου και τα απομνημονεύματα της μητέρας του Αμπντουλαζίζ, βαλιντέ σουλτάνας Περτεβνιγιάλ, προβάλλεται, σήμερα, ο ισχυρισμός ότι ο σουλτάνος δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκε.
Τιμήθηκε με μετάλλια από σουλτάνους και βασιλιάδες
"Ο Βασιλάκης Καργόπουλος, με τα έργα του και την αφοσίωση του στην τέχνη του, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της φωτογραφίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τιμήθηκε με μετάλλια, όχι μόνο από τους Οθωμανούς σουλτάνους, αλλά και από τον πρίγκιπα του Μαυροβουνίου Βούκοβιτς, το βασιλιά της Σουηδίας και της Νορβηγίας Όσκαρ Β', το βασιλιά της Δανίας Χριστιανό Θ΄(πατέρα του Γεωργίου Α ΄της Ελλάδας). Επίσης, τιμήθηκε με μετάλλια στις εκθέσεις που έκανε στη Νάπολη και τη Φλωρεντία. Βρέθηκε στο αποκορύφωμα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας από το 1850 έως το 1886, οπότε και πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή", επισημαίνει ο Όζτουντζαϊ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το έργο του Καργόπουλου
Ο Όζτουντζάι εξετάζει το έργο του καλλιτέχνη χωρίζοντάς το σε τρεις περιόδους. Στην περίοδο από 1856-1859, ο Καργόπουλος, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της νταγκεροτυπίας (σ.σ. η πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία, που εφευρέθηκε το 1839 από το Γάλλο Λουί Νταγκέρ και ήταν εξέλιξη της ηλιογραφίας), φωτογράφιζε αποκλειστικά πορτρέτα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο του υπασπιστή του σουλτάνου Αμπντουλμετζίτ και αργότερα Μεγάλου Βεζίρη (πρωθυπουργού) επί βασιλείας του σουλτάνου Αμπτουλχαμίτ του Β΄, Ιμπραχίμ Ετχέμ Πασά .
Στην περίοδο 1860-1879, ο καλλιτέχνης αρχίζει να απομακρύνεται από την τεχνική της νταγκεροτυπίας και να χρησιμοποιεί νέες, πιο πρακτικές τεχνικές, που δίνουν τη δυνατότητα αποτύπωσης φωτογραφίας από τα αρνητικά.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχουν οι φωτογραφίες εκείνη την εποχή, επισκέπτονται το φωτογραφείο του Καργόπουλου για να φωτογραφηθούν προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και του στρατού και έτσι ο καλλιτέχνης αποκτά μεγάλη φήμη. Εκείνη την εποχή, ο Καργόπουλος ετοιμάζει και μία σειρά φωτογραφιών με πλανόδιους πωλητές και στολές, καθώς και τοπία, προκειμένου να διατεθούν σε τουρίστες.
Το 1879, ο Βασιλάκης Καργόπουλος διορίζεται από το σουλτάνο Αμπτουλχαμίτ Β΄ ως επίσημος φωτογράφους του Παλατιού και στην τρίτη περίοδο της ζωής του (1879-1886) φτάνει στο αποκορύφωμα της δόξας του, φωτογραφίζοντας τα μέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορικής οικογένειας αλλά και προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, του στρατού, της διπλωματίας, καθώς και ξένους βασιλείς.
Στις 29 Ιανουαρίου του 1886, μόλις δυο μήνες πριν από τον ξαφνικό θάνατο του Καργόπουλου, σε αναγνώριση της προσφοράς του, ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ τού απονέμει το "Μετάλλιο Καλών Τεχνών". Την επομένη του θανάτου του Καργόπουλου, στις 29 Μαρτίου 1886, ο σουλτάνος εκδίδει διάταγμα, προκειμένου να κηδευτεί ο καλλιτέχνης δημοσία δαπάνη.
Το μυστήριο γύρω από την κηδεία και τον τάφο του
"Το περίεργο είναι ότι, ενώ όλες οι εφημερίδες της εποχής δημοσιεύουν πανομοιότυπα την είδηση του θανάτου του Καργόπουλου, πουθενά δεν αναφέρεται ούτε σε πια εκκλησία θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση ούτε σε πιο νεκροταφείο θα ενταφιαστεί. Το παράδοξο είναι ότι παρά τις έρευνες σε ελληνορθόδοξα και καθολικά αρχεία, εκκλησίες και νεκροταφεία της Πόλης, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο σχετικά με την ταφή" επισημαίνει ο Όζτουντζαϊ.
"Σε τελική ανάλυση, φαίνεται πως ο Βασιλάκης Καργόπουλος, φωτογραφίζοντας το σουλτάνο, βρέθηκε πολύ κοντά και μάλιστα μπήκε στη σφαίρα επιρροής της προσωπικής ζωής του και γι' αυτό επελέγη να κρατηθεί μυστικός το τόπος στον οποίο ενταφιάστηκε", αναφέρει.
Ο γιος τους διορίζεται συνεχιστής του
Δώδεκα ημέρες μετά το θάνατο του καλλιτέχνη, ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ Β', θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του, διόρισε στη θέση του τον γιο του Κωνσταντίνο Καργόπουλο, ο οποίος όμως μπόρεσε να "επιβιώσει" μόνο δυο χρόνια. Η απειρία του υιού Καργόπουλου και ο έντονος ανταγωνισμός από τους άλλους φωτογράφους έγιναν η αιτία για τον παραγκωνισμό του και για την απομάκρυνσή του από τη θέση του επίσημου φωτογράφου του Παλατιού. Ο Κωνσταντίνος Καργόπουλος συνέχισε το έργο του στο Αϊντίν (Αϊδίνι), όπου έγινε γνωστός ως "ο Ρωμιός φωτογράφος Κωστής".
Τα ίχνη της οικογένειας χάνονται το ΄22
Τα ίχνη της οικογένειας Καργόπουλου χάνονται μετά το 1922. Ο Όζτουντζαϊ αναζήτησε του απογόνους του Καργόπουλου στην Ελλάδα.
"Στις ημέρες μας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν μερικές οικογένειες που φέρουν το επώνυμο Καργόπουλος. Αν και το επώνυμο αυτό είναι σπάνιο, από τις επαφές που είχα με τα μέλη αυτών των οικογενειών, διαπίστωσα πως δεν είχαν απευθείας σχέση με την οικογένεια του φωτογράφου Καργόπουλου, ωστόσο οι ρίζες τους ήταν από την Κωνσταντινούπολη και κάποιοι προέρχονταν από κωμοπόλεις των παραλίων της θάλασσας του Μαρμαρά. Ένα παρακλάδι των Καργοπουλέων, που σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ζούσαν στις αρχές του 1800 στους Επιβάτες της Σιλιβρίας και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Το άλλο παρακλάδι των Καργοπουλέων, που σήμερα ζει στην Αθήνα, έχει καταγωγή από το Τεκίρνταγ (Ραιδεστό)", διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Όζτουντζαϊ.



Σταλακτίτες και σταλαγμίτες σχηματίζουν εντυπωσιακό διάκοσμο


Επιβλητικός τόπος η Μάνη, όλοι την ξέρουν για την άγρια ομορφιά του βουνού και τις πεντακάθαρες θάλασσες. Λιγότεροι γνωρίζουν πως οι μεγαλύτερες ομορφιές κρύβονται στα έγκατα της γης: στις σπηλιές τούτης της γης. Η περιοχή του Δυρού είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της λακωνικής γης. Ιδιαίτερα το σπήλαιο Βλυχάδα ή Γλυφάδα θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια στον κόσμο και όχι άδικα. Η Βλυχάδα ή Γλυφάδα, είναι το ένα από τα τρία σπήλαια που κρύβονται στα σπλάχνα της Λακωνίας. Άρχισε να το εξερευνεί το ζεύγος Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου το 1949. Οι σπηλαιολόγοι εκτιμούν ότι η συνολική έκταση του σπηλαίου είναι πάνω από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου το κατακλύζουν τα νερά του ποταμού Γλυφάδα, στον οποίον οφείλεται και ο σχηματισμός της σπηλιάς. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες σχηματίζουν εντυπωσιακές και επιβλητικές κολόνες, στοές και θαλάμους, αιώνες τώρα, σταγόνα τη σταγόνα. Χρώματα που μαγεύουν τον επισκέπτη, διάκοσμος που μήτε ο πιο ευφάνταστος καλλιτέχνης στον κόσμο δεν θα μπορούσε να τον δημιουργήσει. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται στο ύψος της θάλασσας, αλλά για να διευκολυνθεί η πρόσβαση ανοίχτηκε τεχνητή είσοδος. Λίγο πάνω από τα 3.000 χιλιόμετρα του σπηλαίου έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά και από αυτά μόνο τα 300 μέτρα είναι χερσαία διαδρομή. Ύστερα από περίπου 40 λεπτά διαδρομής δεν ξέρουμε τι να πρωτοθαυμάσουμε: την σάλα με τον μανδύα του Ποσειδώνα, το Σταυροδρόμι με τις Νηριήδες, το λευκό αρκουδάκι, τη λίμνη των Ωκεανίδων, το πέτρινο δάσος, τον επισκοπικό θρόνο, τον πέτρινο κρίνο, τα ροζ και λευκά διαμερίσματα, το παρεκκλήσι… Όταν ανοίγεται μπροστά μας η θάλασσα των Ναυαγίων νοιώθουμε δέος για την ομορφιά της φύσης… Στον Μεγάλο Ωκεανό, που έχει μήκος 160 μέτρων και ύψος 30, δεν ξέρουμε τι να φωτογραφήσουμε … τα κρόσσια που κρέμονται από την οροφή, ή τα επιβλητικά γαλήνια νερά… Στο χερσαίο τμήμα του σπηλαίου, που είναι το τελευταίο της διαδρομής, βλέπουμε το μνημείο του Άγνωστου Ναύτη, τα ανάκτορα του Πλούτωνα, το πέτρινο δάσος και τα νούφαρα. Κάτω από την είσοδο της σπηλιάς ανοίγεται ο όρμος του Δυρού, με τα κρυστάλλινα νερά και τις κατάλευκες κροκάλες. Όταν ολοκληρώνουμε τη βόλτα στη Βλυχάδα, μας υποδέχεται μια ριπή θαλασσινού αγέρα από τον όρμο. Γυρνούμε ασυναίσθητα το βλέμμα στο βουνό. Τίποτα δεν μαρτυρά πως στα σπλάχνα του κρύβει τέτοια ομορφιά. Και δεν είναι η μόνη. Τρία σπήλαια συγκροτούν τον δαίδαλο που κρύβει η λακωνική γη. Εκτός από την επισκέψιμη Βλυχάδα, ή Γλυφάδα, υπάρχει η Αλεπότρυπα και το Καταφύγι, που δεν είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες. Ειδικά για την Αλεπότρυπα είναι έντονο και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αυτό το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία, το 1958 και στις στοές βρέθηκαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που μαρτυρούν πως εκεί διέμεναν άνθρωποι κατά την προϊστορική περίοδο. Έχει συνολικό μήκος στοών 600 μέτρα, από τα οποία τα τελευταία 40 καλύπτονται από μικρή λίμνη, πλάτους 25 μέτρων και βάθους 5 έως 9 μέτρων. Οι έρευνες των αρχαιολόγων έφεραν στο φως λίθινα και οστέινα εργαλεία, όπλα, αγγεία και ανθρώπινους σκελετούς. Έντονο είναι και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι βραχογραφίες. Κάποια από τα ευρήματα βρίσκονται στο Μουσείο της Σπάρτης και λίγα στο νεολιθικό Μουσείο του Δυρού. Το τρίτο σπήλαιο, το Καταφύγι, βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρμου του Δυρού και είναι διόροφο, με θαυμάσιο διάκοσμο, πολλούς θαλάμους και στοές. Το στολίζουν σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, μικρές λιμνούλες και επίσης παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς βρέθηκαν ανθρώπινα οστά. Στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχει τείχος με πολεμίστρες, καθώς στη διάρκεια της τουρκοκρατίας είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο από τους ντόπιους.


Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός για ρατσιστικά σχόλια


Η αστυνομία της Βοστόνης ανακοίνωσε ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα αστυνομικό, εξ αιτίας της αποστολής από μέρους του ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε ρατσιστικό περιεχόμενο, κι ενδέχεται να αναζωπυρώσει την ένταση σχετικά με την πρόσφατη σύλληψη του μαύρου καθηγητή του Χάρβαρντ, Λούις Γκέιτς, στην οποία συνέβαλε και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο διοικητής της αστυνομίας της Βοστόνης Εντ Ντέιβις έθεσε τον αστυνομικό Τζάστιν Μπάρετ, 36 ετών, "σε αργία, ενόσω εκκρεμεί ακρόαση σχετικά με την απόλυσή του", ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο."Ο Επίτροπος Ντέιβις πληροφορήθηκε τα σχετικά με την αλληλογραφία που περιείχε ρατσιστικά σχόλια και χθες αφαίρεσε από τον αστυνομικό το όπλο και το σήμα του".Στο email, ο αστυνομικός αναφέρεται στον Γκέιτς με το χαρακτηρισμό "μαϊμού της ζούγκλας που τρώει μπανάνες". Το περιεχόμενο του μηνύματος αποκάλυψε ο Διαδικτυακός ειδησεογραφικός ιστοχώρος MyFoxBoston.com.Ο δήμαρχος της Βοστόνης Τομ Μενίνο φέρεται να δήλωσε ότι ο Μπάρετ είναι "καρκίνος για το τμήμα" και απαίτησε την απόλυσή του.Ο Γκέιτς βρέθηκε στο επίκεντρο του πάντοτε παθιασμένου διαλόγου σχετικά με το ρατσισμό στις ΗΠΑ, όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "ανάρμοστη συμπεριφορά" εξ αιτίας του ότι λογομάχησε με αστυνομικό ο οποίος είχε σταλεί να ερευνήσει μια καταγγελία για διάρρηξη στο σπίτι του καθηγητή, κοντά στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.Ο Ομπάμα προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ένταση δηλώνοντας ότι οι αστυνομικοί ενήργησαν "βλακωδώς", και προσθέτοντας σαρκαστικά ότι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο στο Λευκό Οίκο πιθανότατα "θα τον πυροβολούσαν". Επιχείρησε στη συνέχεια να κατευνάσει τα πνεύματα· αργότερα σήμερα, φιλοξενεί τον καθηγητή Γκέιτς και τον αστυνομικό που πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο στο Λευκό Οίκο για "μπίρα και φιλική κουβέντα".Η αποκάλυψη του ηλεκτρονικού μηνύματος αναζωπυρώνει το θέμα και πλήττει την εικόνα της αστυνομίας της Βοστόνης τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να κατεβάσει την ένταση.Το μήνυμα του Μπάρετ υβρίζει τον Γκέιτς διότι λογόφερε με αστυνομικούς. "Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά είμαι προκατάληψη προς ανθρώπους που είναι βλάκες", αναφέρει αυτολεξεί το μήνυμα, που βρίθει συντακτικών και ορθογραφικών λαθών, σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Globe.