Άρθρα

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ...

Ανάσα για περίπου 10.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά που κινδυνεύουν από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προσφέρουν τα νομοσχέδια που ετοίμασε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Πρόκειται για την εφαρμογή μιας μορφής «σεισάχθειας» προσαρμοσμένης στις συνθήκες που προκάλεσε η πρόσφατη κρίση, με σοβαρότατες επιπτώσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το πρώτο από τα 4 συνολικά νομοσχέδια, με τα οποία επιδιώκεται να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχει σωρεύσει η κρίση σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει και την «αμνηστία» του Τειρεσία. Το κείμενο του δεύτερου νομοσχέδιου έχει ολοκληρωθεί και τις κύριες ρυθμίσεις του έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπουργός, αφού προηγουμένως επίσης έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.
Παρουσιάζοντας τα δύο νομοσχέδια, η Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση είναι 72,9 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το περίπου 7% των στεγαστικών, έναντι 65,7 δισ. πέρσι.
Στα καταναλωτικά η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη. Σε ένα μήνα τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, δηλαδή 34,9 δισ. φέτος από 33,9 δισ. πέρσι και αντιπροσωπεύουν το 11,7% των δανείων, έναντι 6,9% έναν χρόνο πριν. Το υπουργείο εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν.
Πρώτα εξωδικαστικά, μετά Ειρηνοδικείο
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι να επιτυγχάνεται εξωδικαστικός συμβιβασμός για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων, με τη μεσολάβηση φορέων, όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, καταναλωτικές οργανώσεις κ.λπ. Μάλιστα, η διαδικασία της προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι υποχρεωτική και μόνο εφ' όσον δεν υπάρξει συμφωνία, ακολουθεί η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο για την επίτευξη δικαστικού συμβιβασμού. Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εφ' όσον δεν υπάρχει άλλο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη για ρευστοποίηση.
Οπως τόνισε η κ. Κατσέλη, οι ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εκτός των άλλων στοχεύουν και στον εξορθολογισμό των κριτηρίων δανεισμού εκ μέρους των τραπεζών. Τέλος, ένα σημαντικό παράπλευρο όφελος της ρύθμισης είναι ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας διαβούλευσης, διαπραγμάτευσης και ρύθμισης των χρεών, που στη σημερινή πρακτική είναι ανύπαρκτη.

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Σαμαράς: «Η εκκλησία μπορεί να είναι μια πνευματική παρακαταθήκη»


Mε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, συναντήθηκε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στο γραφείο του στην αρχιεπισκοπή. Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από το έργο της Εκκλησίας.
Μετά τη συνάντηση ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:
«Εγώ να πω ότι η Εκκλησία μπορεί να είναι μια πνευματική παρακαταθήκη, αλλά ταυτόχρονα, προάγει ένα κοινωνικό έργο πολύ μεγάλης αξίας, για το οποίο είχα σήμερα τη χαρά με τον Μακαριώτατο, που μου έκανε την τιμή να με δεχθεί, να συζητήσουμε.
Γιατί ο απλός ο άνθρωπος, με τα πολλά προβλήματα, σε ώρες οικονομικής δυσπραγίας, είναι αυτός που πρέπει να παρακολουθούμε όλοι. Η στέγη για τους κατάκοιτους, η επανένταξη των παιδιών με τα προβλήματα των ναρκωτικών, τα συσσίτια στους φτωχούς και μια σειρά άλλων ζητημάτων που ο Μακαριώτατος μου έθεσε ως τα κυριότερα μέσα σ' αυτόν τον προγραμματισμό κοινωνικής πολιτικής της Εκκλησίας, θεωρώ ότι είναι πολυσήμαντα.
Ως εκ τούτου, ήθελα μόνο να του εκφράσω και την αγάπη και τη διάθεση από πλευράς του κόμματός μας, ώστε στην κατεύθυνση αυτή με κάθε τρόπο κι εμείς, να γίνουμε αρωγοί. Κυρίως για το καλό των απλών αυτών ανθρώπων, που σήμερα έχουν την ανάγκη του καθενός μας».
Ο αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του επισήμανε :
«Και εγώ είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθώ με τον κ. Σαμαρά, με τον οποίον γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, και να τον δεχτώ με την ιδιότητά του ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, και να κουβεντιάσουμε επί πολλών θεμάτων.
Η πρώτη πλευρά, η οποία εθίγη, είναι ο προορισμός της Εκκλησίας που είναι βασικά η αναγέννηση η πνευματική του ανθρώπου, αλλά και συγχρόνως η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά στη ζωή του.
Δόθηκε, λοιπόν, η ευκαιρία στη συζήτηση αυτή να παρουσιάσω και να αναπτύξω ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αρχίσει στα χαρτιά, βρίσκεται στα σχέδια και πολύ γρήγορα θα αρχίσει να υλοποιείται. Να το βλέπουμε.
Ιδιαίτερη, λοιπόν, είναι η χαρά για την ανταλλαγή αυτών των απόψεων, για την υποδοχή του κ. Σαμαρά στο χώρο μας. Και θα ήθελα και για άλλη μια φορά να ευχηθώ ο Θεός να του δίνει δύναμη, να του δίνει υγεία, ώστε στη νέα θέση που τον τοποθέτησε ο ελληνικός λαός, με δύναμη, με διαφάνεια, με διαύγεια να σταθεί στην πλευρά της Εκκλησίας γιατί έχουμε πράγματι πάρα πολλά θέματα και να κάνουμε, αλλά και δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε και χρειαζόμαστε όλους τους πολιτικούς στο πλευρό μας».


από ΑΠΕ - ΜΠΕ