Άρθρα

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Εντοπισμός αρχαίων ναυαγίων στη Σάμο


Κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα αποστολή στη Σάμο προκειμένου να εποπτεύσει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμένα Πυθαγορείου και κυρίως την μεταφορά των υπολειμμάτων του ναυαγίου «Ταγκαναρόκ», το οποίο βυθίστηκε μετά από το βομβαρδισμό του το 1943 από τους Γερμανούς, πλησίον του νότιου προσήνεμου λιμενοβραχίονα.
Με την ευκαιρία αυτή και ύστερα από πληροφορίες κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε υποβρύχιος αρχαιολογικός έλεγχος για την εξακρίβωση της ύπαρξης αρχαίων ναυαγίων σε διάφορες θέσεις..
Στα βορειοανατολικά της Σάμου εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου με κώους αμφορείς του 3ου αι. π.Χ. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος από 25 μέχρι 40 μέτρα σε επικλινή πυθμένα και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση παρόλο που παρουσιάζει ίχνη μερικής σύλησής του.
Στα ανατολικά της Σάμου εντοπίστηκαν επίσης σε πολύ μικρό βάθος στον βραχώδη πυθμένα συσσωματώματα τμημάτων αμφορέων και κεράμων από φορτίο αρχαίου ναυαγίου αταύτιστου ακόμα χρονολογικά.
Ανάλογος έλεγχος πραγματοποιήθηκε και σε δύο σημεία στη νότια Σάμο, όπου εντοπίστηκαν μεμονωμένα όστρακα και τμήματα αμφορέων από τυχαίες απορρίψεις.
Ο υποβρύχιος αρχαιολογικός έλεγχος στην περιοχή του Κοκκαρίου είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό κτηριακών καταλοίπων βυζαντινών χρόνων στην περιοχή του Αγ. Νικολάου.
Τέλος, από την εκβάθυνση του λιμένα Πυθαγορείου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανελκύστηκαν τμήματα αγγείων διαφόρων χρονολογικών και γεωγραφικών προελεύσεων που δείχνουν τη συνεχή χρήση της λιμενικής θέσης διά μέσου των αιώνων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τμήματα μελαμβαφών αγγείων κλασικών χρόνων, στα οποία υπάρχουν εγχάρακτα γράμματα και παραστάσεις υψηλής τέχνης.
Όλες οι ανωτέρω πληροφορίες εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη ναυτική δραστηριότητα που ανέπτυξε το νησί στη διάρκεια της ιστορίας του και καταδεικνύουν την ανάγκη για συστηματικότερη διερεύνηση των βυθών του.



ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

28η Οκτωβρίου 1940


Όσα χρόνια και να περάσουν η ημέρα αυτή πάντα θα μιλά στην καρδιά των Ελλήνων! Είναι ίσως από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας μας και τόσο μεγαλειώδης που πραγματικά σε κάνει να αισθάνεσαι υπερήφανο-η Έλληνα-δα!!! Και τότε αντιλαμβάνεσαι τι ακριβώς σημαίνει η έννοια της λέξης ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ!!!

Είναι μια ημέρα που τόσο πολύ αγγίζει τις καρδιές και τις ψυχές όλων μας, είναι μια θύμηση ιδιαίτερης αξίας!!! Είναι όλα εκείνα τα παιδιά που με τον ενθουσιασμό της νιότης τους και την ψυχή του Έλληνα να τους οδηγεί εγραψαν τις χρυσές σελίδες της Ελληνικής Δόξας!!!

Εκεί πάνω στα παγωμένα βουνά της Πίνδου, μακριά απο την θαλπωρή της οικογενειακής ασφάλειας και θαλπωρής κυνήγησαν την Ιδέα του αγωνίζεσθαι ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ!!! Και κατάφεραν το ακατόρθωτο και χάραξαν με φωτεινά γράμματα που ακόμη μέχρι σήμερα φεγγοβολούν και μιλούν για την Πατρίδα, για την ελευθερία για του τι σημαίνει να είσαι ΕΛΛΗΝ !!!

Είναι μια ημέρα που ακούγοντας τους τραγουδιστούς στίχους απο την αξέχαστη μεγαλειώδη φωνή της Σοφίας Βέμπο το " Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά, παιδιά στην γλυκιά Παναγιά προσευχόμαστε όλες νάρθετε ξανά..." δεν υπάρχει καμμιά περίπτωση να μην κυλήσει το δάκρυ στην άκρη του ματιού! Έτσι απλά και αυθόρμητα... Έτσι απλά όπως και εκείνοι που ξεσηκώθηκαν με το τραγούδι και το χαμόγελο στα χείλη να πάνε να πολεμήσουν για την Πατρίδα, για την Ελλάδα μας!!!

" ΑΕΡΑΑΑΑ", αντηχούν ακόμη οι βουνοκορφές της Πίνδου και εμείς που αφουγκραζόμαστε την ιαχή στον άνεμο του ελληνικού ουρανού τους χαιρετάμε και υποκλινόμαστε στην ανδρεία τους!!!

Αξέχαστοι Ήρωες μεγάλοι, σας τιμούμε μέσα από την καρδιά μας, όλους σας και σας ευχαριστούμε για την υπερηφάνεια που μας κληροδοτήσατε. Αιωνία να είναι η μνήμη σας ΗΡΩΕΣ της Πίνδου του ΄40!!!

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Συντριβή στη Σελήνη ενός διαστημόπλοιου!


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα ισχυρό χτύπημα –με επιστημονικό σκοπό– θα καταφέρει σήμερα η NASA στη Σελήνη, με την αποστολή διαστημοπλοίου, που θα συντριβεί στον Νότιο Πόλο του δορυφόρου της Γης για να προκαλέσει γιγάντια στήλη σεληνιακής σκόνης. Το μητρικό διαστημόπλοιο της αποστολής θα εξετάσει τη στιγμή εκείνη τη σκόνη, για να διαπιστώσει εάν αυτή περιέχει ίχνη νερού ή πάγου. Η αποστολή έχει στόχο της να επιβεβαιώσει τη θεωρία, που θέλει τη Σελήνη να διαθέτει υπόγεια αποθέματα νερού.
Το διαστημόπλοιο, που θα συντριβεί στη Σελήνη, εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο, μαζί με όχημα τροχιάς που χαρτογραφεί ήδη την επιφάνεια της Σελήνης. Το LCROSS –ακροστιχίδα που σημαίνει Δορυφόρος Παρατήρησης και Ανάλυσης Σεληνιακών Κρατήρων– βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Σελήνη, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται συνδεδεμένος πύραυλος βάρος 2,2 τόνων, που το βοήθησε να εκτοξευθεί.
Χθες τη νύχτα, δέκα ώρες πριν από την προγραμματισμένη συντριβή, το LCROSS επρόκειτο να αποκολληθεί από τον προωθητικό του πύραυλο. Σήμερα, στις 13.31 ώρα Ελλάδος, κατά την πρώτη φάση της «σεληνιακής επίθεσης», ο μεγάλος άδειος προωθητικός πύραυλος θα προσκρούσει στην επιφάνεια της Σελήνης, σε κρατήρα της σκοτεινής πλευράς του δορυφόρου μας, εκτινάσσοντας πίδακα σκόνης και βράχων ύψους 10 χιλιομέτρων. Σε μικρή απόσταση από τον θυσιαζόμενο πύραυλο θα ακολουθεί ο δορυφόρος LCROSS, που θα μεταδίδει στη Γη ζωντανές εικόνες της συντριβής και του πίδακα σκόνης, με τη βοήθεια έγχρωμων φωτογραφικών μηχανών. Οι αισθητήρες του δορυφόρου θα εξετάσουν τη σκόνη για να διαπιστώσουν εάν αυτή περιέχει νερό ή πάγο, για τέσσερα λεπτά, προτού το διαστημόπλοιο βουτήξει και αυτό με τη σειρά του στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.
«Περιμένουμε το θέαμα να είναι εντυπωσιακό. Η θέα της σεληνιακής επιφάνειας, που πλησιάζει γρήγορα προς το μέρος του πυραύλου, πρέπει να προκαλεί δέος», λέει ο επικεφαλής του προγράμματος LCROSS, Νταν Αντριους. Μία ώρα αργότερα, οι επιστήμονες θα γνωρίζουν εάν η στήλη σκόνης περιείχε ίχνη νερού. Η αποστολή αποτελεί μέρος φιλόδοξου ευρύτερου σχεδίου της NASA, κόστους 100 δισ. δολαρίων, με στόχο τη μελλοντική πραγματοποίηση επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.
Η συντριβή των δύο διαστημοπλοίων στη σεληνιακή επιφάνεια θα ενθουσιάσει κάθε λάτρη των εκρήξεων στον κινηματογράφο. Τα δύο σκάφη θα προσκρούσουν στη Σελήνη με ταχύτητα 9.000 χλμ. την ώρα, επτά φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου. Η έκρηξη που θα ακολουθήσει θα έχει την ισχύ 1,5 τόνου τρινιτροτολουόλης, ΤΝΤ, θα εκτοξεύσει 350 τόνους σεληνιακής σκόνης από τον κρατήρα, δημιουργώντας νέο κρατήρα μέσα στον υπάρχοντα, που θα έχει μέγεθος ολυμπιακής πισίνας.
Μη λυπάστε, όμως, τη Σελήνη. Ο δορυφόρος της Γης υφίσταται τέτοιες εκρήξεις τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα από μετεωρίτες. Η διαφορά της σημερινής πρόσκρουσης είναι, όμως, ότι χάρη στη σωστή γωνία και τοποθεσία της, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα. Ο κρατήρας Καβέος, όπου θα προσκρούσουν τα δύο διαστημόπλοια, θεωρείται ως το πιθανότερο σημείο ύπαρξης νερού σε πάγο. Η συντριβή θα προσφέρει, όμως, και ένα μοναδικό θέαμα για τους χρήστες του Ιντερνετ, καθώς θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα της NASA. Την ίδια στιγμή, το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ και άλλα μεγάλα τηλεσκόπια στη Γη θα στρέψουν τους φακούς τους στη Σελήνη για να καταγράψουν και αυτά την πρόσκρουση.